Rozhovor – Abortion – „Na Slovensku nikdy grindcore nebol preferovaný štýl.“

Vymyslela som si predlhý rozhovor s Leprom z Abortion. Keďže len nedávno poskytol Lepra rozhovor do Hlukoskopu, kde už veľa informácií ohľadom nového albumu odznelo, rozhodla som sa, že tento rozhovor sa bude týkať všetkého možného, od nového albumu, až po históriu. Najprv však začnem samozrejme otázkami z nového albumu. To čo nenájdete v rozhovore na Hlukoskope, možno nájdete u nás. Zároveň chcem poďakovať, že si na tento dlhý rozhovor našiel Lepra čas :).

Ja osobne už váš playlist poznam skoro spamäti. Máte nový album, takže uvažovali ste, že by ste trochu obmenili aj playlist? Koľko skladieb zo súčasného albumu sa keď tak dostane na nový playlist, ak by ste teda o ňom uvažovali?

Lepra: No tak sa už malo stať minulý rok,ale minulý rok sme neodohrali ani jeden koncert. Pribudnú tam nejaké veci, aj staré, aj nové. Znova začneme hrať “TOO WEAK”.

Vždy ma zaujímala jedna vec napríklad pri Agathocles a v zásade aj pri vás, keďže v počte skladieb oproti iným slovenským kapelám dosť prevyšujete všetky. Ako si dokážete zapamätať toľko skladieb? Pamätáš si napríklad ešte všetky skladby z Have a Nice Day, alebo The Truth Hurts? Schválne som vynechala Murdered Culture 😊.

Lepra: To nie je možné, aby si človek zapamätal všetky. Ja napr. Som dlhé roky ani netušil, čo vlastne hráme na spomínanom “Murdered Culture”, lebo ja som to CD nemal! Raz som si ho kupoval, a chlapík v distre čumel na mňa jak na magora. Musel som si kúpiť vlastné CD, aby som si osviežil pamäť. Potom som to už nahodil všetko na bandcamp, takže tam je všetko a až niečo neviem, kliknem tam. Ale ver mi, fakt som nemal naše prvé dve CD a ja som už ani netušil, čo tam hráme. Žiadna grindcore kapela si nemôže zapamätať, všetky skladby. Stalo sa mi občas, že sa niekto spýtal, že prečo nehráme tú a tú skladbu a ja som ani len netušil, kde sa nachádza. Nerád sa obzerám dozadu, vždy ma zaujíma nový materiál.

Nemôžem si pomôcť, ale skladba “Prince Hoax” mi skôr pripadá ako punkovica a to isté platí napríklad aj o skladbe “Alkohol”. Aký máš ty a tvoji kapelníci vzťah k punku? Kto tieto dve skladby skladal? Bola to tímová práca?

Lepra: Punkové skladby na našich albumoch mám na svedomí, všetky ja. Na každom našom albume ich nájdeš. Punk a grindcore sú pevne prepojené a keď sa zahrá punk song, tak je to počas tej grindcore masáže na koncerte, ako odychovka. Dlho sme už nehrali punkové veci. Dlho sme hrávali “Punk´s Dead”, ale mali sme kvôli tomu problémy na koncertoch, dokonca aj bitky, konflikty a ja som už nemal silu každému vysvetľovať, že to nie je proti punku, ale proti tým, čo ju ničia. Vrchol bol, keď si nás už začali zafixovávať, že ABORTION neznáša punk.  Veď ho hráme od začiatkov a s jej filozofiou sa stotožňujem.

Ak si porovnám “Konvert” a “No lives matter”, bicie majú o dosť iný zvuk, povedala by som, ze súčasný album ich má ostrejšie a vytrigerované, plus sú použité kadejaké ďalšie zvončeky a iné efekty. Bol takýto zvuk bicích zámer?

Lepra:  Výhodou Liborovho štúdia Vomitor sound je to, že nemá typický zvuk. Čiže mi fakt nikdy nevieme čo vylezie z tej nahrávky. Miro sa tiež snaží meniť stále zvuk bicích, experimentuje, mení sady, kupuje nové, mení zvuk a to je dobre. Zvukovo sa naše nahrávky ani jedna nepodobajú na tú predchádzajúcu. A to je skvelé a tak to aj chceme. Aj keď muzika na “Konvert” a “All You need is hate” príde trocha podobná, zvuk je iný. Na novom albume je zase iný a teraz už aj muzika sa menila vďaka Liborovi.

Naopak, čo sa týka gitár, tam mám stále problém určiť, ktorá je Liborová a ktorá Ondrová. Možno sa vás to už niekto pýtal, ale keď už je reč o gitarách, prečo vlastne mate dve? Boli aj nejaké špecifické plány, že napríklad, chceli ste, aby bol zvuk hutnejší, alebo aby sa nejako striedali gitary?

Lepra: Prvá vec bola tá, že Libor mal v tom čase zamestnanie, že v kuse cestoval po svete a bol niekedy aj mesiace preč, tak sme nechceli rušiť koncerty a tak sme zobrali Ondra. Ja už som, chcel dávnejšie Ondra do kapely aj kvôli zvuku. A teraz je to fakt masaker na koncerte, keď sa oprú do toho dve gitary. Ondra som poznal dlhé roky a spolu sme robili drone projekt PURE. Ondro muziku ABORTION osviežil neskutočne pozitívne. Má predsa len iný štýl hrania, ako Libor a práve tým ho skvele dopĺňa .

Súčasná zostava Abortion

Nedá sa mi neopýtať na každoročný koncert “Bomby na Nitru”, ktorý tento rok nebol, čo ma dosť mrzí. Plánujete skúsiť urobiť túto akciu pre pár zúfalcov v budúcom roku? Chcete zachovať November, alebo chcete presunúť Bomby na iný mesiac? Zároveň sa chcem opýtať, ako vlastne táto akcia vznikla, alebo skôr z akého popudu?

Lepra: Pozri ja som dlhé roky robil akcie BONESAWER PARTY. asi od roku 1999 sa mi zdá, keď bol prvý fest v Nitre vo Vrštati. Urobil som ich asi 17 pokračovaní, väčšinou v Nových Zámkoch a hrali tam kapely,ako Agathocles,Suppository atď.. Chcel som pôvodne obnoviť všetko pod týmto názvom a aj v Nitre som robil napr. Feastem pod týmto názvom. Posledné pokračovania boli už skôr putovné. Jeden sme robili dokonca v Hurbanove. Ale chceli sme robiť koncerty v Nitre v našom štýle, kde budeme pozývať old schooll, poctivé kapely. Žiadne hranie sa na niečo,ale ide o to, aby si to aj kapely hlavne užívali a pravdaže aj ľudia. Nič nesiliť, nikam sa neponáhľať. Teda to je zámer. Rozmýšľal som nad názvom akcií a už som nechcel robiť pod menom Bonesawer a prvé čo ma napadlo bol náš song “Bomby Na Nitru” , čo myslím si pasuje omnoho lepšie.

Myslíš si, že je šanca, že budú toto leto festivaly? Ste už na nejaký pozvaní? Prezraď, kde vás toto leto môžeme vidieť, ak by teda niečo bolo?

Lepra: Nikto netuší ako sa to vyvinie. Jedinou šancou je fakt to očkovanie, lebo ináč sa to tu bude donekonečna len krútiť a zakazovať, obmedzovať. Ja ti fakt netuším povedať, že kde budeme tento rok hrať, nemáme ani jeden dátum a nikto a nič neplánuje nikde. Minulý rok sme malí ísť do Londýna na festival , nejaký fest aj v Maďarsku dúfam že to tento rok výjde. Ináč v novembri budú Bomby v Nitre a hádam sa niečo pritrafí ešte.Priznám sa, že na Slovensku hráme fakt málo, Festivaly čo boli potvrdené na minulý rok až budú, tak budú s line-upom, ktorý je už dva roky potvrdený.

Ako podľa teba ovplyvní Covid fungovanie kapiel, klubov a scény celkovo? Myslíš, že ešte vôbec bude kde robiť koncerty? Predtým ako vypukla pandémia, bolo tých koncertov naozaj neúrekom, povedala by som, že možno aj prebytok. Podobná situácia začala vznikať aj na konci septembra, kedy v jeden deň bolo na Slovensku aj 5 koncertov. Myslíš, že aj toto môže zmeniť celý Covid, alebo naopak, po koncertoch bude ešte väčší dopyt?

Lepra: Myslím si že vyhladované kapely a fanúškovia, začnú robiť ešte viac koncertov a bude to tak, že nie 5 koncertov,ale 10 ich bude v jednu sobotu. Pravdaže sa to po čase ukludní, veď nikoho nebude baviť prerábať v kuse. Ale až to nastane, mám pocit, že si ešte počkáme. Veľa ľudí práve to očkovanie považujú za nejaké obmedzovanie a z čistej nevedomosti a rebélie (sprostosti) sú proti. Predstav si svet bez očkovaní. Už by neexistova!  Mňa tiež nebaví denne 10 hodín v práci pracovať s rúškom na ksichte.

Aký máš náhľad na grindcore v súčasnosti? Keď si zoberiem slovenskú scénu, novo vzniknuté kapely sú skôr v štýle deathcore, death metal, thrash metal a pod. a okrem Dadcare ani neviem, či v posledných rokoch vznikla grind-core kapela, kde by boli aj jej členovia zástupcami mladšej generácie. Takže, myslíš si, že grind-core už má svoje najlepšie časy (aj na Slovensku) za sebou a neoslovuje už mladých, alebo prečo to podľa teba takto je?

Lepra: Mladých to neoslovuje asi už a pravdu povediac na Slovensku nikdy grindcore nebol preferovaný štýl. Ja som si za tých 30 rokov čo tento štýl hrám, zvykol že som bol stále na periférii záujmu. Mňa by skôr prekvapilo, keby o tento štýl sa začali zaujímať. Keď sme začínali, tak každý kopíroval Sepulturu, keď sme sa dostali na pódiá, už Slovenskom hýbal death metal . Zvykol som si už na to, že nás neberú vážne a teší ma byť iný,ako ostatný. Aj nové kapely už vznikajú na úplne iných základoch, ktoré už vychádzajú z tej asi druhej až tretej vlny kapiel grindcore. Ten starý, poctivý, pôvodný,punkom ovplyvnený, hrajú už len ľudia v mojom veku a keď aj príde nová kapela, tak ju tvoria členovia starých kapiel. Fakt som nepočul už dlho nejakú mladú kapelu, hrať ten prapôvodný grindcore. Už je to zväčša posledne, temnotou ovplyvnený grindcore, čo teraz v tomto štýle ide. Ale nepočúvam len grindcore, hľadám vždy zaujímavý zvuk,alebo originalitu. Občas sa niečo mihne,ale to sú viac menej projekty, ktoré fungujú len v domácich štúdiách.

Keď si spomenieš na éru za mikrofónom, ešte počas existencie Shitparady, ktoré slovenské kapely mali v tejto dobe najväčšiu popularitu?

Lepra: Pravdaže si spomínam a moc dobre. Bez debaty to boli Dementor a Depresy. To bola éra kapely Hypnos. Tú kapelu v tom čase počúval každý a ich koncerty boli sviatok. Pritom keby aj 45 minút prdeli do mikrofónu, aj tak im to každý zožerie. Ale aj to už pominulo. Dosť som púšťal České veci a tak sa pojem kapiel, ako Ingrowing,Isacaarum,Cerebral turbulency,Contrastic, dostali do každého ucha.

Ešte mám jednu otázku k rokom rádiovým. Kto sa skrýval za záhadnymi prezývkami Fikus Kukis a Foltisima Fingus (čo boli za mixážnym pultom a takto si ich vždy uvádzal)?

Lepra: Ja som si tie mená ukradol z filmu “Život Briana” od Monty Python. Fikus  Kukis som bol ja a Foltysima Fingus zase môj spolumoderátor Vlasto.  Jedno šťastie toho rádia bolo, že ho mali nevzdelaný ľudia, čo nemali zmysel pre humor.Ale dosah to malo na celé Slovensko a ešte aj na Morave to počúvali. Teraz by už také rádio nemalo zmysel. Vieš si pustiť čo chceš, kedy chceš. A mladý teda určite nebudú čakať týždeň na novú reláciu ,aby tam počuli niečo nové. Vtedy v tom čase to malo zmysel. A jeho dosah ma šokoval, až keď to skončilo. Vtedy sa začali ozývať ľudia, doslova z celej republiky. Dokonca náš bubeník Miro mi prezradil, že tá relácia mala obrovský vplyv na formovanie jeho hudobného vkusu. Potrebuješ lepšiu pochvalu, že to čo som robil, malo zmysel? Ale až mám byť úprimný, bol som aj rád, že to skončilo, lebo sa to dostalo už do takej fázy, že sme boli doslova zaplavení Cdčkami od vydavateľstiev a fakt, čo nás zaujalo, bolo možno 3 zo 100 kapiel, žiaľ. Bolo už toho moc a boli sme doslova už prežraní tou muzikou. A bolo načase, zase vyhladnúť.

Abortion asi z roku 1999

Ako Abortion ste toho počas svojej existencie precestovali naozaj veľa. V jednom slovenskom tlačenom zine menom B.I.T.CH. som takto čítala o cestovateľských zážitkoch niektorých slovenských kapiel, napríklad Beton, Sedem Minut Strachu…. Keby ťa ohľadom tohto oslovili, o ktorej krajine, ktorú ste navštívili by si napísal? Zažil si niekde tzv. Kultúrny šok?

Lepra: Vieš, my sme zväčša hrali len smerom na západ v krajinách ako Nemecko, Holandsko, Dánsko, Belgicko, Taliansko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Maďarsko. Kultúrny šok vieš zažiť aj opačne. Keď sme mali turné v roku 2002, tak sme prišli ako chudobní susedia z nefungujúceho štátu, do západného sveta, kde všetko malo svoj zmysel a všetko fungovalo. To bol pre nás šok. Aj pobyt v Dánsku bol pre mňa kultúrny šok. Čakal som kultúrny šok, keď sme hrali v Rusku, ale  to mi tak pripomínalo nás samotných pred rokom 1989, takže žiaden šok sa nekonal. Písal som tour reporty zo všetkých našich akcií. Jeden čas vychádzali v mojom Death Fist zine, ešte tlačenom a tiež ostatné výlety a turné, vyšli už niekde.

Hoci je to trochu osobnejšia téma, patríš medzi hudobníkov, ktorí sa rozhodli skoncovať s jedným z najväčších démonov ľudstva, čiže alkoholom. Aký máš ohľadom tohto názor na túto tému, čiže kapely kontra alkohol? Mali by byť podľa teba skupiny trochu zodpovednejšie, alebo to berieš tak, že každý si môže za svoj bordel a hanbu sám?

Lepra: Alkohol je strašná vec.To je samotný Satan!  Jedno je isté, z každého vydoluje jeho zlé ja. Toto neni tráva, ktorá v tebe prebudí tvoje lepšie ja. Alkohol vyvoláva agresivitu a keď ju dávaš dlho, tak aj demenciu, choroby, ako DNU a podobne. Pozri koľko úmrtí,tragédií má na svedomí. Ja som s tým skoncoval, lebo už som to nezvládal a už ma to nebavilo preležať po opici celé dni, alebo byť nezodpovedný, strácať veci. Všetko sa rieši alkoholom, radosť, smútok, samota, spoločnosť. Mal som aj nový vzťah a moja priateľka tiež tomu dopomohla, že som prestal piť.Tak isto ma to už obmedzovalo aj pri hraní a ver mi, že nie je nič strašnejšie, ako vidieť hrať opitú kapelu. Nám sa to podarilo ešte v starej zostave asi dvakrát a hanbil som sa potom vždy za to. Videl som veľa krát hrať ožraté kapely a to je fakt hanba. My sme ani na skúškach nepili, vždy som bol tvrdo proti. Človek po 40 ke začne vidieť veci ináč, zrazu máš pocit, že máš málo času a nemieniš s ním mrhať. No a alkohol, to je mrhanie času. Áno, zažiješ plno aj zábavných historiek, no keby si sa na to pozrel s triezvym pohľadom, tak zábavné to zase nie je. Človek raz príde do bodu, keď to musíš prehodnotiť a ja som do toho bodu dospel a vôbec toho neľutujem. Občas si dám jedno pivo, ale už ťahať celý víkend, nehrozí. Najviac to mrzelo Libora, lebo keď som mu to povedal, tak zareagoval vetou “To chceš, aby tento svet prišiel o tvoje opilecké reči??” Áno, chcem.

Na vašich albumoch často zaznieva kritika, alebo posmech z dezinfoscény, náboženstva a pod. Stalo sa ti už niekedy, alebo vieš o tom, že by sa k dostal k hudbe Abortion niekto, kto potom, ako si vypočul nahrávku zmenil svoj postoj, prípadne názor na niektoré bludy? Myslíš si, že takýto ľudia sa k vášmu albumu môžu vôbec dostať a zmeniť názor, alebo sú to podľa teba stratené existencie, ktorým nieto pomoci?

Lepra: To sú stratené ovce, ktoré už nikdy nedostanú rozum. Nevýhodou dnešného virtuálneho sveta je ten, že si tam každý nájde to, čomu verí. A potom nejaké overovanie si faktov a dôveryhodnosti ich vôbec nezaujíma. Ja viem svojou muzikou ich akurát nasrať a to ma baví. Preto vznikol aj song “Prince Hoax”. Preto bol umiestnený do chytľavého punkového rytmu. Aby si to pustil každý, kto ani grindcore nepočúva. Ja som fakt sklamaný z viacerých ľudí z scény, ktorých som mal za rozumných a ned vecou a keď ich vidíš zdielať sračky z rôznych dezinfowebov, tak si smutný z nich.

Minule som zase raz trochu blúdila archívmi a narazila som na Jelša Fest, ktorý mal niekoľko ročníkov v Jelšovciach. Stránka tohto festivalu ešte doteraz existuje a je to celkom zaujímavý zdroj archívnych informácií. Ak to nie je tajné, prečo tento festival nepokračoval a upadol do zabudnutia? Čo sa stalo s jeho organizátorom, ktorý bol aj členom Abortion? Ktorý z Jelša Festov bol mal podľa teba najlepší line-up?

Lepra: Jasné. Jelša Fest začal, keď skončil Bonesawer párty a toto bolo vlastne jeho pokračovanie. Robil to náš bývalý gitarista Picass aj s partiou a veľa krát som im dohadzoval kapely čo boli na turné. Absolútnym best koncertom bolo pre mňa Macabre/Groinchurn. To bolo šialené. Chodilo tam fakt kopec ľudí z celého okresu a z Nitry. Ale hrali tam aj veci ako Master, Krabathor, Hypnos a plno domácich kapiel. Ja som potom urobil  koncert Reunion Pungent Stench v Nových Zámkoch a prišlo asi 60 platiacich. Pôvodne sme to mali robiť v Jelšovciach. Už ani neviem prečo to skončilo, každopádne je to kus histórie, čo ti každý z okresu Nitra potvrdí.

Ktorá kapela/y na Slovensku u teba spĺňa predstavu, ako by sa mal grind-core hrať a znieť a prečo? Zároveň mi prezraď, ktorá svetová grind-core kapela je tvojou srdcovkou, na ktorú nedáš dopustiť?

Lepra: Na Slovensku je toho fakt málo. Mne sa páčia zo Slovenska Human Humus, Systemic Damage a pravdaže noiseros Sedem Minút Strachu. Tie, ako tak, spĺňajú moju predstavu o grindcore hudbe. Zo zahraničia nedám dopustiť na Napalm death, to je taká srdcovka moja aj keď už hrajú muziku, čo nedokážem si vypočuť do konca, ale ich nový album je fakt pecka. No a zo sveta? Asi Dead Instrument z Dánska je top. Pravdaže ešte nesmiem zabudnúť na Agathocles. To je tiež srdcovka a vždy keď mám možnosť, tak si niečo kúpim od nich. Zohnať ich diskografiu je nemožné. No ale pravdu povediac, grindcore počúvam minimum.

Keď už sme pri tom formovaní vkusu v mladosti….pred nedávnom kolovala po Facebookoch výzva, kde mali ľudia vymenovať albumy, ktoré ich ovplyvnili. Keď odhliadneme od nejakých úplných začiatkov, vzhladom na to, že si vyrastal v dobe, kedy ešte len vznikali všetky dnes nazvime to kultové nahrávky, ktoré kapely ti otvorili cestu k metalu, a ktoré boli pre Abortion inšpiráciou?

Lepra: Jednoznačne Napalm Death. To bol pre nás ten kultúrny šok  a ten bod, kde sa človek rozhodol, že bude mať kapelu. To malo u väčšiny mojich súputníkov v mojom veku, obrovský vplyv. Každý ti potvrdí, že keď si vypočul “Scum” od Napalm death, tak tam si povedal, toto je ono, toto je konečná! Potom to boli kapely ako Lawnmower Deth, čo boli asi najväčšou inšpiráciou pre nás a ich album “Ooh Crickey..” malo silné ovplyvnenie pre ABORTION na začiatkoch. Ale ako sa menila zostava, tak prichádzali ľudia, čo boli zase iným ovplyvnení a potom sa to už začalo miešať.

Ja osobne sa celkom zaujímam aj o miesta, ktoré boli v minulosti dejiskom koncertov v slovenských mestách a už neexistujú. Bol teda v Nitre (okrem Vršťate/NaOzzay) nejaký legendárny podnik, kde sa schádzali punkáči, metalisti a podobná háveď, kde sa uskutočnili koncerty a už neexistuje?

Lepra: Vrštať bola začiatkom 90 rokov, niečo ako legálny squat.  Boli to pivničné priestory v centre mesta, ktoré si vyčistili metalisti a nadšenci, keďže to bolo zanesené až po strop sutinami. Fakt sa tam rozbehla nezávislá scéna, niečo ako Učko v Blave bolo. To boli ešte časy, keď  nevládli peniaze,ale nadšenie. Ja som tam chodil v rokoch 1994-96,keď som neďaleko na centrále pošte robil nočné a vykladal kamióny, tak som si odbehol vždy na koncert.Cez týždeň tam každý deň bol koncert.Kapely z Fínska a zo sveta.Občas som ani netušil, čo hrá,lebo ešte nebolo v móde ,mať logo kapely za sebou. Ľudia čo nemali kde spať tam prespávali, žilo to ako komunita a to nadšenie bolo nádherné. Až to začali potom už ničiť biznismeni. Najprv sa to volalo UBN (Umelecká beseda Nitry) a to už bol duch toho miesta zabitý načisto. Neskôr to zobrali starý metalisti a premenovali to na NaOZZay klub a to už sa zase rozbehlo naplno, bolo tam plno koncertov, fakt to tam žilo. Až kým sa potom pán poslanec nesťahoval nad klub a z nebytových priestorov si urobil byt. A mal tú drzosť zavolať ešte na nás metských policajtov. Darmo ste argumentovali, že čo riešia, veď toto sú nebytové priestory a nikto nikde naokolo nebýva. To bola čisto arogancia moci,až nakoniec im už nepredĺžili nájom a teraz to tam chátra.Nič  tam nie je. Nitra je obyčajná diera. Preto sa darilo robiť koncerty a fesťáky v okolitých dedinách, než v Nitre. Teraz tu už funguje len Mariatchi, čo je dosť malý priestor na koncerty a ešte si môžeš urobiť akciu v Novej Pekárni. Jeden čas tu fungoval sympatický klub Cocroach, aj sme tam robili akciu,ale žiaľ už zanikol. Ináč nič.

Posledná otázka sa týka súčasnosti a je zároveň možno takou trochu anketovou otázkou. Aké albumy ťa oslovili v roku 2020 na našej, českej a medzinárodnej scéne?

Lepra: ťažká otázka,ale momentálne asi posledný GRIDE, posledný NAPALM DEATH, nový JESU, posledný SCORN, kazeta V RUKOU OSUDU a asi všetko.Zväčša počúvam už len staré veci a tiež si ich momentálne kompletizujem na vinyloch.

Áno, bol to dlhý rozhovor, ale ďakujem za trpezlivosť. Dúfam, že sa niekde vidíme, keď sa toto všetko pominie. Pozdravujem celú kapelu Abortion. Posledné slová, ak ti ešte zostali , sú tvoje 😊.

Lepra: Zostaňte sami sebou a neverte blbcom. Vždy sa všade nájde jeden a až si myslíš, že u vás nie je, tak si to ty! Diky za rozhovor!

https://abortionofficial.bandcamp.com/

http://abortion-grind.blogspot.com/

Použité fotky pochádzajú z FB stránky Abortion

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj