Rozhovor – Stabbed – „Ak je tam veľa dž, dž, tak je to stabbed“!

Po dlhšom čase sa na naších stránkach opäť objavuje rozhovor. Dnes sme sa porozprávali s kapelou Stabbed z východného Slovenska. V októbri vydali po dvoch rokoch od debutového albumu „In the Shadows“, EP s názvom Irena. Toto tematické EP sa venuje slovenskej vrahyni Irene Čubírkovej a cover zdobí aj jej podobizeň. Na rozhovor o novom EP, ale aj dianí v kapele som si zobrala gitaristu Ivana a ďakujem mu týmto za odpovede na moje otázky.

Konečne je na svete aj u Stabbed koncepčný album. Prečo ste nešli týmto smerom už pri debutovom albume? Dá sa povedať, že ste sa v tej dobe ešte hľadali?

Už na debute sme sa venovali okrem „filmových“ vecí aj skutočným udalostiam, takže  ani by som nepovedal že by sme sa hľadali, skôr som možno hľadal odvahu spracovať ten námet.

Prečo ste si vybrali práve Irenu Čubírkovú? Čím je pre vás zaujímavá? Viete o celom prípade a Irene aj niečo viac, alebo čerpáte informácie len povrchnejšie?

Irena Čubírková je zvláštna postava medzi našimi kriminálnikmi, áno boli tu vrahovia aj s väčším počtom obetí, ale z tej beštiálnej chladnokrvnosti s akou vykonala najmä tú druhú vraždu Ambróza Ščepku a zo spôsobu,  akým sa vysporiadala s telom ma mrazí aj teraz. Čerpal som z dostupných článkov na internete, ktorých je viacero, a niektoré sú v podstate podobné alebo sa citujú navzájom, ale  i tak je dostupných dostatok informácii o jej živote.

Texty sú po slovensky a prípad Ireny je pomerne dobre známy na Slovensku a v Čechách. Sú texty po slovensky hlavne kvôli tomuto?

S myšlienkou ísť slovenskou cestou som sa pohrával už aj pred textovaním debutu, ale bol som demokraticky prehlasovaný. O Irene tiež boli určité pochybnosti, ale výsledok  prekvapil aj nás samých ako tie slovenské texty zafungovali spolu s našou hudbou.  A priznávam zámer aby nám rozumeli ľudia na Slovensku a v Čechách, keďže Irena je súčasť našej histórie.

Budeme mať možnosť zohnať túto nahrávku aj vo fyzickej forme? Celkom dobre by som si vedela predstaviť nejaký tematický booklet.

Aj by sme chceli aby bola nejaká fyzická forma, len s najväčšou pravdepodobnosťou to nebude formát CD, toľko zatiaľ môžem povedať k tomu :).

Sklady sú len štyri a EP je pomerne krátke. Neuvažovali ste, že by ste to trochu rozšírili, alebo máte tému s Irenou nateraz vyčerpanú?

Ešte pred vznikom hudby, som mal jasnú predstavu že pôjde o formu EP so štyrmi, maximálne piatimi skladbami, ktoré budú tématicky venované Irene Č.  Nemyslím, že sa k nej ešte v budúcnosti  vrátim, takže  povedal by som že toto je uzavretá kapitola.

Stabbed mi pripadá oproti iným projektom pomerne jednoduchý, ale pozorný poslucháč spozná napríklad podobné znaky pri gitare s Obliterate. Priznám sa, že pri mnohých kapelách sledujem nejaký ich „podpis“, špecifiká, ktoré ihneď poslucháčovi napovedia, že ide o danú kapelu. Takže, celkom zákerná otázka znie, či má aj Stabbed už svoj podpis a čo by mali nepozornejší poslucháči sledovať, aby im bolo hneď jasné, že ide o Stabbed?

Je to zákerná otázka, na ktorú ja sám neviem dobre odpovedať. Posúdiť by to mohli snáď len  poslucháči či už tomu tak je, keď si vypočujú  debut a porovnajú ho s EP. Ale to že nachádzaš podobné znaky s obliterate, je určite normálne a aj pochopiteľné,  hrám ako hrám, a po toľkých rokoch to už asi nejako extrémne nezmením.  Základný rozdiel medzi Obliterate a Stabbed by som mohol definovať aj takto nejako, „ak je tam veľa dž dž, tak je to stabbed“ ;).

Ako vzniklo video ku skladbe „Hlava“? Je to pandemické video a tým pádom veľmi nekorešponduje s textom. Na druhej strane aspoň pre mňa je celkom vtipne 😊.

Pôvodne sme mali  úplne iné plány ohľadom videa, ale chceli sme sa aj trochu zviesť na tej vlne pandemických videí :). Trochu nám trvalo kým sme sa dohodli či sa budeme hrať že hráme a pôjde v podstate o playbackové video, alebo to spravíme ako „live“ verziu, ktorú sme si nakoniec zvolili. Všetci sme si v rámci vlastných možností nahrali obrazovú a zvukovú stopu, ktorú som potom zmixoval a postrihal do výslednej podoby. Ak video pobavilo, tak to som rád, kiež by pobavilo ešte veľa divákov

Pomerne nenáročný klip na realizáciu je aj skladba „Raz, Dva, Tri, Zomri“. Podľa toho množstva dreva v klipe „Hlava“ je jasné komu asi patrí krb (haha). Plánujete takto urobiť videa ku všetkým skladbám, keďže sú len štyri?

Vidím že  si pozorný divák a navyše s dobrou intuíciou ;). Aj by som chcel aby mala každá pesnička aj svoj obraz, len nechcem aby to na každej vyzeralo, že je to len taká z núdze cnosť. Mojím snom je mať nejaké video s kvalitným príbehom, a vizuálom. To čo ma delí od toho sna sú bez prekvapenia financie, možno keby som mal viac kamarátov, ktorí sú schopní a skúsení v tvorbe audiovizuálnych projektov, tak by to bolo jednoduchšie.

Všetci vieme aká je momentálna situácia. Ako teda prebiehal proces nahrávania EP?

No bolo to komplikovanejšie ako obvyklý proces, ale skúsenosti pri tvorbe tohto EP nás posunuli v možnostiach pre ďalšiu tvorbu.  Ako prvé sme s Matúšom spravili demáče, ktoré slúžili pri nahrávaní zvyšných stop, a tak sa stalo napríklad aj to že ako prvé sme mali nahraté finálne spevy, ktoré Marek s Matúšom  nahrali u Matúša v skúšobni. Následne som si doma nahral gitary.  Potom sme navštívili gothoom štúdio kde sa nahrali bicie , ja som zároveň zreampoval už nahraté gitary, a až potom nahral u seba doma Stu basgitarové party.

Minule som tak rozmýšľala, či som niekedy videla niekoho s tričkom Stabbed? Máte nejaký merch?

Áno máme, teda vlastne mali sme, ale všetok sa vypredal.  V tomto bode mám ja taký až nemoderný náhľad na vec. Podľa mňa sa má kapela prezentovať hlavne hudbou a až následne zo seba robiť módnu fabriku :). Nakoľko momentálne nie sú možné koncerty, tak mať merch za každú cenu asi nie je až tak potrebné. Ak by sme boli odkázaní iba na príjem z hudby, asi by som o tom zmýšľal inak :).

Aké sú zatiaľ ohlasy na nové EP, ak sa to dá porovnať s debutom?

Zatiaľ k našej spokojnosti sprevádzajú pozitívne ohlasy, čo nás všetkých samozrejme teší. Dobré ohlasy sme mali aj na debut, ale zdá sa mi že Irena je predsa len lepšie vnímaná.

Ak sa situácia trochu vylepší, plánujete nejaký koncertný výlet aj smer západ? V Dunajských lužných lesoch sme vás ešte nepočuli. Naposledy som zaznamenala koncert v Košiciach niekedy vo februári.

Keď sa už bude dať hrať, tak sa s radosťou vyberieme zahrať všade kam sa bude dať.  Ja osobne by som si ako vášnivý cyklista veľmi rád zahral napríklad aj cyklo Kuchyni .

Máte už naplánované aj pokračovanie slovenských kriminálnych prípadov? Prezradíte, čo bude ďalšie, alebo idete opäť iným smerom?

Priznám sa už  som si robil prieskum čo ďalej, mám už niekoľko nápadov, len po pravde žiaden nemal dostatočne veľkú iskru, aby z toho bolo niečo väčšie, ale to príde, aspoň dúfam ;). Nie som si istý či sa chcem profilovať ako slovenská obdoba Macabre, že sa budeme venovať iba vrahom, takže ešte tomu nechám chvíľu priestor, kam nás to zavedie.

Ďakujem za rozhovor, veľa úspechov s Irenou, aj s budúcimi plánmi. Ešte niečo na záver?
Ďakujem aj ja za poskytnutý priestor, bolo mi cťou a radosťou. Na záver snáď len toľko , že sa neviem dočkať až si spolu zakričíme na nejakom z našich koncertov Irenáaaaaaaaaaaa ;).

Použité fotky pochádzajú z Facebook stránky kapely.

Kontakty:

https://www.facebook.com/stabbed.metal

https://stabbedsk.bandcamp.com/album/irena

https://bandzone.cz/stabbed

https://www.youtube.com/channel/UC2kuERYbPDDzQ2UERQMlJRg

Dostupné aj na ďalších online platformách – Spotify, Amazon, Deezer, Google Play.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj