Rozhovor – Performed – Názov vznikol na 50 % z nutnosti a 50 % to bola len taká sranda…

Na tento rok asi posledný rozhovor. Tentokrát sme sa porozprávali so slovenskou thrash metalovou kapelou Performed z Prievidze, konkrétne s jedným z jej členom – gitaristom a spevákom Martinom. Bez dlhých úvodov, poďme rovno na vec :).

Ahojte Performed, máte za sebou dlhú existenciu, ste na scéne od roku 2003, ale až tento rok vydávate svoj debutový album. Predstavte nám súčasný Performed, čo sa zmenilo a čo zostalo rovnaké?
Ahojte Metalisti (aj tí druhí), áno dlhú existenciu za sebou síce máme, ale tak isto aj veľa nezdarov a problémov. Súčastný Performed tvoria Martin “Clynger” Majdan (gitara/spev) a Peter Chalupčík (bicie), s ktorým sme kapelu založili, ďalej Marián Lukáč (basa) a najnovší člen nášho kovového zoskupenia je Martin Sukeník (sólová gitara). Satanužiaľ sa u nás vystriedalo veľa ľudí, takže zmien bolo až dosť, a čo sa nezmenilo a asi ani nezmení je chuť hrať.

Hoci sa vás to už možno niekto v minulosti pýtal, ale prečo ste si dali názov Performed?
Názov vznikol na 50 % z nutnosti a 50 % to bola len taká sranda. Mali sme hrať náš prvý koncert a týždeň pred vystúpením sme stále nemali názov, stále sa nám nič nepáčilo. Pozeral som nejaký film (áno až do konca), a keď išli rozpísané skladby, ktoré boli použité vo filme, tak pri každej bolo napísane Performed by…a keďže už nebol čas, tak sme to použili, aj keď sme ešte netušili ako super sa tento názov bude hľadať napríklad na Youtube.

Prečo ste sa rozhodli prinavrátiť na scénu po celkom dlhej pauze? Čo bolo impulzom otvoriť opäť kapitolu Performed?
My sme nikdy neprestali, takže sa nejedná o návrat. V podstate sme len veľmi dlho hľadali nových členov. Asi 5 rokov sme boli v kapele len ja s Peťom, takže len také torzo. Ale som rád, že už nám dorástli aj končatiny a musím povedať, že veľmi šikovné.

Obligátna otázka v tejto dobe, ako fungujete? Môžete prísť všetci na skúšku, alebo niekto musí byť občas aj len „online“?
No v tejto “super” dobe to ide pekne v p…. na figu. Spoločná skúška sa podarí len veľmi zriedka a “online“ neskúšame,neviem si to ani predstaviť, že by sme tak skúšali.

Budete vydávať už spomínané debutové CD u SMA. Ako vznikal materiál? Koľko budete mať skladieb a aké dlhé to celé bude? Kde ste materiál na CD nahrali a mastrovali?
Materiál vznikal počas obdobia, keď sme s Peťom nemali dalších členov, povedali sme si, že ideme tvoriť keď už nemôžeme hrať koncerty a času sme mali veru dosť. Skladieb je 8 a celé to má, ak sa nemýlim 44 minút plus/mínus. Nahrávalo sa na viacerých miestach, bicie a spev sa robili vo Whatever Štúdiu Vlada Leškovského, gitary sme nahrali u Jožka Flimela z kapely Typhoid a napokon sme sa rozhodli, že tam chceme aj nejaké tie backing vocals, s ktorými nám pomohlo nahrávacie štúdio Peter Kravec. O mix a mastering, ako aj o rady pri nahrávaní sa postaral náš zvukový Šaman
a kúzelník Adam Mičinec, za čo sme mu nesmierne vďační.

Máte už oficiálny dátum vydania albumu? Chystáte aj nejaké prekvapenie?
Satanužiaľ oficiálny dátum zatiaľ nieje, keďže je doba aká je, tak nám neostáva nič iné, len čakať. Pre nás je zázrak a prekvapenie samotný album, zatiaľ nemáme ďalšie prekvapenia.

Súčasná zostava

Ako ste na tom čo sa týka merchu? Čo budete v súvislosti s vašim novým počinom ponúkať okrem CD formátu?
Veľmi radi by sme ponúkali všetko s naším logom, od tangáčov cez náradie až po lyžiarske bundy a vybavenie, ale zatiaľ budú musieť stačiť trička, na ktorých sa pracuje. Okrem CD a digitálnej distribúcie budú časom MC a LP.

Keďže si veľmi rada prečítam vždy texty a v svojich recenziách dosť hodnotím aj vizuál…Kto sa postaral o tento podľa môjho názoru trochu výrazný cover a budeme si môcť prečítať aj texty?
Cover nám nakreslil Nanda Dika ( violence//artwork) z Indonezie. Áno, výrazný je, ale tak sme to chceli. Nech sa na pultoch po svete lepšie hľadá :-) a texty samozrejme budú dostupné.

Keďže ste thrashová kapela, predpokladám, že tematicky budú texty okolo vojny? Aké témy rozoberáte?
Možno ťa sklamem, možno nie, ale paradox je, že ani jedna skladba nie je o vojne. Chcel by som, aby ľudia, čo to počúvajú, alebo si budú čítať texty, si sami predstavili o čom ten text, ktorý majú pred sebou je.

Spievate po anglicky, no povedzme si, veľa kapiel (aj thrashových) má úspech aj so slovenskými/českými textami. Z akých dôvodov ste sa rozhodli pre angličtinu?
Hmm zaujímavá otázka, nikdy som nad tým nerozmýšľal. Ale bolo to asi skôr o zvyku ako o výbere. Odkedy som začal s metalom, tak som počúval len anglické texty a keď sa mi aj dostalo do rúk niečo po slovensky (v tej dobe) tak ma to moc neoslovilo. Ďalšia vec je, že s angličtinou asi “ďalej zájdeš “ a je to s ňou jednoduchšie čo sa týka textov. Spraviť dobrý, ale myslím naozaj dobrý text v slovenčine nie je len tak. Textársky a v slovenčine sa mi páčia Ground Zero a Čad.

Zatiaľ ste vypustili ako ochutnávku Youtube videa k novému albumu. Jedno je lyrics a druhé len s podkladom CD. Chcete časom urobiť aj video, ktoré bude hrané, alebo týmto smerom vás to veľmi neťahá?
V pláne to zatiaľ nemáme, ale nemáme nič proti. Uvidíme časom, ako sa vyvinie táto nešťastná situácia, video by bolo určite super.

Ako ste nadviazali spoluprácu so SMA? Kto oslovil koho a ako ste zatiaľ a touto spoluprácou spokojní?
S Jurom sme sa stretli na koncerte Memory Error v Kanianke, kde sme hrali, páčili sme sa mu, tak slovo dalo slovo a dohodli sme sa. A aj keď sme zatiaľ nemali iného vydavateľa ( neviem porovnať ) , tak sme spokojní. My sme vďační za každú príležitosť a v dnešnej dobe je málo takých ľudí ako Juro Haríň, lietať z koncertu na koncert a propagovať kapely a možno predať nejaký ten Merch, tiež nie je sranda. Jurko ďakujeme! Sme radi že aj my sme SMA.

Ktorá skladba z pripravovaného albumu je podľa vás najsilnejšia a prečo?
No tak na to sa ťažko odpovedá, môžem hovoriť (písať) len za seba. Ale najviac som spokojný asi s Good Mood Stealer, Moronia, Uzzur, War, Thick Fume Of Dependencies, Mammonist, Mental Leech a nesmiem zabudnúť na Killing Past.

Niektoré kapely už pripravili live koncerty bez divákov. Ako ste na tom vy? Išli by ste do niečoho takého?
To je tiež otázka, na ktorú môžem odpovedať len za seba. Koncert bez divákov ma moc neberie, čím nechcem povedať, že by som ho neodohral, keby oň bol záujem. Celá táto pomoc klubom a kultúre je super, veď kto iný zachráni kultúru keď nie kultúra sama?

10 rokov dozadu

Za tie roky ste niečo pred prestávkou určite zažili. Ako spomínate na tieto časy? Kde sa vám podarilo dostať sa, čo bol pre vás taký najväčší zážitok?
No doba pred pauzou bola určite plodnejšia na koncerty, niektoré lepšie, niektoré horšie, ale také už je živé hranie, vždy je dôležité baviť sa. Pokiaľ v tom nemáte ten “ zábavný element “ tak to asi dlho nevydrží. Zážitkov z tohto obdobia je veľa, niektoré sa pamätajú skvelo, niektoré sú trošku zamlžené. Opäť z môjho pohľadu, koncerty v Prahe a Plzni boli fajn na to, že to boli malé kluby, ľudia a kapela Interitus boli fajn. Ďalej, čo sa týka Čiech bol úžasný “fesťak” Brutal Pop, ktorý neviem či ešte funguje, ale dúfam že áno, bola by to škoda. Tam sa hralo všetko, od metalu po nejaké sláčikové zoskupenie. Stretli sme tak super ľudí a aj keď sa nám hranie posunulo asi až na druhú hodinu rannú a celkom fajn pršalo, keď sme začali hrať, tí ľudia tam stáli pred nami. Zo Slovenska to boli asi koncerty v Nitre v Naozzay klube a v Bratislave myslím, že to bola Dúbravka, ale môžem sa mýliť, tam sme hrali s Antrophoidom a tam bolo prvý krát pred
nami asi 400 ľudí (už si to moc nepamätám). Boli to pekné časy a určite ešte budú.

Keď si spomínate na roky keď ste začínali a porovnáte túto súčasnú dobu (bez ohľadu na Covid-19), v čom vidíte najväčšie rozdiely a v čom vám naopak vyhovovala prvá časť vášho pôsobenia na scéne.
Keď sme začínali, ľudia radi podporovali kapely, alebo mali viac času, alebo nemali s kým tráviť večer, tak išli na koncert. Ale Covid, či nie Covid, situácia s kapelami bola celkom naprd už pred tým, ľudia radšej dajú nejakých 7€ za revival, ako by išli na normálnu kapelu za 2€. Ja neviem, mne to moc hlava neberie, ale je to možno tým, že hrám v kapele, ktorá sa snaží tvoriť vlastné veci. Už zvažujeme, že sa premenujme na Performed Revival :-). Ešte by som pochopil kapely, ktoré si už nemôžeme pozrieť!

Viem, že sa veľmi nedá hovoriť o nejakých plánoch do budúcnosti, ale predsa. Máte aspoň približnú predstavu, do čoho sa pustíte, keď táto smutná a divná doba pominie?
Približná predstava je, asi hrať pokiaľ sa bude dať a kde sa bude dať, tak ako sme to mali aj pred “veľkou pauzou”. Chodiť na koncerty, nie len naše a pokúsiť sa roztočiť to zadrhnuté koleso zábavy, ktorú máme tak radi. Opäť je asi tá doba, keď máme čas, tak možno začneme dávať dokopy riffy a ktovie, ak všetko vyjde, možno bude aj ďalší album, ale to zase nechcem predbiehať. Takže verím, že sa čoskoro vidíme na nejakom koncerte, možno aj na našom. Držte sa metalisti (aj tí druhí) ďakujeme za priestor.

Takže to by bolo z mojej strany na teraz všetko. Prajem veľa nových aj starých fanúšikov, veľa úspechov s debutom :).

Kontakt:
https://www.facebook.com/performedmetal
http://www.performed.wbl.sk/
performedmetal@gmail.com

Fotografie pochádzajú z FB stránky kapely.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj