Rozhovor – Tatrofka – „Starí ľudia nevedia zarábať peniaze. Starým ľuďom chýba smrť.“

Sú rozhovory a rozhovory. Niektoré rozhovory nikam nevedú a niektoré kapely zostanú navždy zahalené tajomstvom, lebo sa vlastne o nich nič nedozviete. Jedným z takýchto rozhovorov je aj tento. Napriek tomu ho uverejňujem tak ako mi ho kapela doručila, lebo nemám rada cenzúru. Možno sa pri tých odpovediach aj vy zabavíte a možno nie. Keď už nič, pozrite si priložené obrázky, videa, alebo príďte na koncert Tatrofky.

Ahojte, viem, že ste už pomerne známi, ale predsa len rekapitulácia nezaškodí. Čo je Tatrofka? Prečo a kedy ste vlastne vznikli? Koľko vás je? Koho napadol názov práve Tatrofka a prečo?

Spoločnosť vznikla v roku 1850 v Kopřivnici (Nesselsdorf) ako malá rodinná firma založená Ignácom Schustalom. Náplňou firmy bola najprv výroba kočiarov a bričiek. Ťažisko produkcie sa neskôr presunulo do výroby železničných prípojných a motorových vozidiel. Prvé vagóny boli vyrobené v roku 1882. Tzv. tatrovácka automobilová koncepcia sa prvýkrát objavila vo výrobe v roku 1923 (Tatra 11). Jej autorom je nadaný konštruktér rakúskej národnosti Hans Ledwinka. Táto koncepcia je charakterizovaná nezávislým zavesením kolies pomocou výkyvných polonáprav s bez kĺbovým prenosom hnacieho momentu a nosným chrbticovým rámom kruhového prierezu, na ktorý je v prednej časti uchytený vzduchom chladený spaľovací motor. Táto konštrukčná schéma sa používa v modernizovanej podobe dodnes u ťažkých nákladných automobilov určených prevažne pre jazdu v náročnom teréne.

Ešte by som si rada ujasnila jednu vec. Aký je rozdiel medzi Brizolit a Tatrofkou? Väčšinou vystupujete ako kombo Brizolit a Tatrofka. Takže, kde sú hlavné rozdiely?

Brizolit je cesta- nepriestrelná vesta a Tatrofka je vyjebaná silná mašina.

Vydali ste EP s názvom „Gulomety miesto kolies“. Dá sa vypočuť na Spotify, ale niečo sa dá nájsť aj na Youtube. Máte ešte aj nejaké fyzické kópie? (Kazetu napr.)

Ostalo nám posledných pár kusov kazát z 35000000 urobených nosičov, za predane množstvo sme ziskali 3tiu platinu a dva oskare a dodatočne aj OTO za najlepšieho športovca roka.

Textovo sa dotýkate väčšinou súčasnosti a obvykle je sú to ironické, niekedy vulgárne, niekedy vtipne, inokedy tragické texty. Prečo hlavne aktuálne témy? Je to koncept, ktorý chcete zachovať aj do budúcnosti?

Fu… čo ti jebe. Bohužiaľ musíme písať aj o takýchto socio-politicky-ekonomických témach nakoľko Petržalka už nie sú iba zelené parky a mamičky s deťmi.

Prečo ste si na Bandcampe stanovili sumu za vaše EP 100 £? Však ľudia nie sú ochotní zaplatiť ani 5 € za fyzické albumy. Našiel sa reálne niekto, kto to za túto cenu kúpil?

Platne sme predávali za dvojnásobok tejto sumy, preto sme na Bandcampe nechali cenovo dostupnú variantu pre chudobnú chamraď (spodinu) a ľudí bez peňažných prostriedkov nášho kalibru.

Kto vám robí tú famóznu grafiku a kto robí ešte famóznejšie videa? Čo a kto sa skrýva za značkou Mýšačka records?

po rade v znení otázky: Leonardo Da Vinci, Michael Bay, George Soros a Hračicka Ray zo “Závody Nascar” na Jetixe.

Na Garážach ste pokrstili v lete svoje EP. Bola som sa pozrieť a pripadalo mi, že tam bolo viac ľudí ako naposledy na Gutalax (bol koncert v Bratislave ešte pred pandémiou). Čím to podľa vás je?

Je to asi tým, že na našich koncertoch ponúkame finančné poradenstvo a ľudia odchádzajú obohatení nielen o kultúrny zážitok ale aj o finančnú gramotnosť.

Na vašich koncertoch som videla veľa mladých ľudí a hrávate skôr s mladšími kapelami. Myslíte si, že staršie ročníky a celkovo staršie kapely nezdieľajú váš humor a prístup k tvorbe?

Starí ľudia nevedia zarábať peniaze. Starým ľuďom chýba smrť.

Zostalo vám ešte niečo z merchu? Máte ešte kazety, tričká atď….alebo je všetko preč? Kde si to my plebs môžeme objednať?

Ostalo nám minimum z prvého dropu, ale záujem je tak veľký, že sme všetko dotlačili, zamestnali väčšiu časť populácie rozvojových krajín a otvorili sme si e-shop, nech si tie veci môže každý objednať. http://mysackarecords.bigcartel.com/

Vďaka Tatrofke sme si spomenuli na odsúdeného herca Cinkotu. Boli ste už vobec na svete, keď mu prvý krát prišli na to tie drogulienky? Cinkota by vám mohol niečo dať na ďalšiu tvorbu, robíte mu pozitívnu reklamu. Neuvažovali ste, že by ste ho zavolali na ďalší krst ako krstného otca? A prečo je vlastne Cinkota podľa vás nevinný, keď mu dokázali, že vinný?

Málo ľudí si to uvedomuje, ale náš vokalista (Tatrofkár Oleg) bol Cinkyho prvá spojka s peklom (alebo nebom) a predal mu prvú dávku na Ševčenkovej ulici v Petržalke. Uvažovali sme o tom, že by sme si ho zavolali na spoluprácu, ale nie sme si istí či má na nás dosť peňazí. Čo sa týka jeho rozsudku: najlepšie to vystihla naša pesnička “Cinkota je nevinný” v čase 2:10

Naopak Kotlebu zdá sa nemáte radi (pozn. Redakcie – skladba Kotleba je Kokotko). Nevyhrážali sa vám nejakí jeho zástancovia? Nesnažili sa vás niektorí ľudia zablokovať, alebo skrátka, nestretli ste sa aj s nejakými problémami?

S problémami sa ešte stretnú všetci fašisti. Ideme po ich kuracích krkoch.

Išli by ste na koncert Elánu?

Akože išli, ale iba s guľometom.

Každá kapela máva nejaký mokrý sen. Pre niekoho je snom zahrať si ako predskokan Slayer, niekto si chce zahrať aspoň na väčšiom festivale, iný chce prísť na rozhovor k Rudimu Rusovi do rádia. Máte aj vy nejaký sen, okrem toho, že z nás chcete vytiahnuť čo najviac peňeží? (haha)

Náš jediný sen je, aby sme si mohli užívať život. Už ani nemôžeme vyjsť na hory bez toho aby nás otravovali naši tupí fanúšikovia. Minule Olega naháňal Joe Satriani pri bežkovaní na Kriváni.

Cítiť veľa odkazov na jedno sídlisko v Bratislave. Skutočne ste tam niektorí vyrastali? Existujú ešte výklenkové bandy? Aká je súčasná Petržalka?

Prezentujem Petržalku teda stoku, flek kde mladí jebú na šport, radšej kupujú si koku, flek kde hlavne kurvy fajčia rady káre, na to stačí auto na leasing, netreba ti bare, honoráre, Prezentujem ulice plne súcich synov, z ktorých každý jeden chce mať love, no nikto nie drinou, zákerný pohľad má pod ofinou, každý druhý kokot, čo je živený len pičou materinou, preto ľudia pozor v oblasti Petržalka, všade hrozia máresy a kde tu aj zápalka, Johhny jak víla Amalka, len bejzbalova pálka, Teba nadžgajú do hrdzavej pixle od Salka, budeš obeť neviem koľká, jak najebaným úchylákom znásilnená holka, to telo prejde jak tatrovka, bo realita neni sladká ako krowka. A toto je v Petržalke tutovka.

Čo teraz plánujete robiť, keďže len tak skoro nebudú koncerty?

V tomto období si oddýchneme od cashu a skúsime nechať peniaze aj pre iných. Zatiaľ pripravujeme ale sólo album od nášho Tatrofkára Olega z chladnej srbskej etapy jeho života pod menom thatrofkhar a Brizolit taktiež varí album.

Do akých ďalších vecí sú zapojení členovia Tatrofky?

Skladník Tonko je zapojený do odkladania a zbavovania sa mŕtvol, Britva je profesionál vo vyrábaní mŕtvol a paleontológ, El matador je kondičný tréner, Žralok Kladivák je silový tréner a taktiež správca hutníckych materiálov, Oleg je vedúci HR oddelenia a veliteľ kultúrneho rozvoja a samozrejme otec všetkých peňazí, Tvrdý Jany je expert na primitívne formy života a čeľaď hlavonožcov, Čierny Pes je plavčík na Draždiaku a po večeroch vášnivý filatelista, LeBron Horváth je entuziasticky profesionálny choreograf, majster Československa v salse a majiteľ lesklých nanukov, Pytón Wayne je vedúci súkromnej bezpečnostnej služby v Petržalke (Batman) a jeho syn Ocino je výherca automatov a legenda e-sportu.. jaj a Jano organizuje koncerty v Kulturáku.

 

Na terase ktorého pajzlu vás môžu nájsť nadržané fanynky? Máte vlastne nejaký obľúbený podnik, na ktorý nedáte dopustiť? Mne už skoro všetko obľúbene totiž zavreli, takže asi budem chodiť zas do výklenku.

Náš obľúbený prefajčený pajzel po ktorom vyhadzujeme topánky do koša je hotel Carlton na Pribinovej, obľúbené koncertné miesto je O2 Academy v Bristole. To sú také jediné žumpy, po ktorých chodíme. Nevkročíme nikam kde pivo stoji menej ako 20 eur za deci.

Ešte taká otázka, ale celkom ma zaujíma, na akých metalových/HC/slam atď. kapelách ste vyrastali? Predsa len, ste trochu mladšia generácia.

Kontrafakt, Waldemar Matuška, Tarkan, Tublatanka, Folklórny súbor železiar Košice, Dežo Ursiny, nejaké iné klasiky od Karola Duchoňa, Goran Bregović a Motionless in White

No ja už neviem čo na vás ďalšie vymyslieť, tak to asi ukončím pre tento krát. Chcete niečo hlboké odkázať?

https://paypal.me/minajpeniaze – sem patria vaše peniažky

Kontakt, alebo kde teda máte utratiť peniaze:

https://www.facebook.com/tatrofka

pervitinomprotifutbalu@seznam.cz

https://mysackarecords.bigcartel.com

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj