Recenzia – Panychida – Gabreta Aeterna – Folter Records – 2020

Z plzenskej black metalovej scény poznám najmä projekty okolo Lorda Morbivoda, teda Trollech, Umbrtka, Stíny Plamenu a ďalšie. Meno Panychida som registroval, ale bližší kontakt z ich tvorbou som nemal. Ako to už býva, podzemná scéna je úzko prepojená a aj v prípade Panychidy je personálne prepojenie s niektorými vyššie spomenutými. Rovnako aj s ďalšími známymi menami, ale nebudem to zbytočne rozpisovať, koho to zaujíma, informácie si nájde. Album bol nahraný v zostave Vlčák (v), Honza V. (g,v), Sinneral (g,b), Talic (b) a Sheafraidh (d), koncept, obal aj texty sú dielom Honzu V.

Panychida má toho za sebou veľa: od vzniku v roku 2004 má na konte 4 radové nahrávky a niekoľko iných počinov, novinka Gabreta Aeterna má teda poradové číslo päť. Hudobná aj textová tvár kapely sa s časom menila, od pagan rozprávkovejších začiatkov až po súčasnosť v dokumentárnom zobrazení starej Šumavy. Minimálne pre Slovákov je to neznáma oblasť, či už geograficky alebo historicky, sám som musel siahnuť po mape, aby som sa aspoň priestorovo zorientoval.

Chlapi sa do histórie tejto malebnej a zároveň nehostinnej oblasti zahryzli hlboko a Gabreta Aeterna môže slúžiť aj ako študijný materiál. Texty a výpravný booklet sú plné príbehov, informácií, historických fotiek a odkazov, takže pre záujemcov je ďalšia cesta na štúdium otvorená. V limitovanej edícii – rustikálnom boxe – nájdete aj knihu Michala Tomana Volání šumavských samot.

Spomenul som texty – tie hrajú významnú rolu a bez nich sa úplne nedá doceniť kvalita albumu. Príbehy rozprávajú o krutých zimách, samote a drsnom živote v hlbokých lesoch, podivných mýtických bytostiach, ale aj vplyve geografickej polohy na pohraničí a témach pašeráctva, pytliactva a krutosti vojny. Najmä téma smrti sa vinie viacerými skladbami, napr. krutý koniec súrodencov v mrazivej víchrici (Bílý Samum), obete vojny (Válečná Běsnění) alebo smrť rodičky (Totenbretter). Navodenie atmosféry je tak dôkladné, že pri počúvaní mi behá mráz po chrbte a dostavujú sa tiesnivé pocity. Ťažké témy, na ktoré treba mať náladu, keďže sú podané extrémne sugestívne.

Škatuľka heavy black metal celkom dobre vystihuje hudobný obsah Gabreta Aeterna. Navyše, vďaka úzkej spolupráci hudby s textami pôsobí epicky a príbehom dáva ďalší rozmer. Dobre zrozumiteľný blackový vokál je v niektorých skladbách doplnený melodickým spevom alebo hovoreným, prípadne šepkaným prednesom, ktorý často zdvojuje blackové krákanie. Gitary sa pohybujú medzi heavy riffmi, ktoré by sa uchytili aj u Kinga Diamonda, a čierno-kovovými víchricami, všetko pri zachovaní poriadneho množstva melódií a prekvapivo chytľavých momentov. Objaví sa aj black’n’rollový motív alebo klasické heavy sólo, pripomenie odkaz Jilemnického okultistu, aby o chvíľu zaznel atmoblack riff až z ďalekých kaskádskych hôr. Výborné! K tomu basa, ktorú počuť, ale zbytočne nepreráža, plus výborné bicie, ktoré zďaleka len neudržujú rytmus, ale v podstate sú súčasťou melodickej linky. Pri dvojke Bílý Samum určite v diaľke uvidíte samotného Umbrtku, ktorý sa usmieva z priemyselnej zóny Plzne.

Oceňujem, že jednotlivé motívy sú logicky vystavané a krásne vygradované. Napriek ich nezanedbateľnému množstvu aj v rámci pesničky sa bez problémov dá na albume orientovať a viete, ktorá skladba práve hrá. Atmosférickým klincom je deviata položka Bludné ohně na stráních Hirschensteinských odspievaná len detským zborom.

Časť albumu bola nahraná v KSV studio Praha, časť priamo na Šumave v Starom Srní. Po zvukovej stránke nemám čo vytýkať, aj výtvarne a vizuálne je Gabreta Aeterna dotiahnutá k dokonalosti. Ak si chcete k albumu niečo čítať, jednoznačnou voľbou je Karel Klostermann, ktorého dielom sú mnohé texty inšpirované.

Gabreta Aeterna ma pri každom počúvaní pohltí a vypustí až na jeho konci. Často mám pocit, akoby sa kruté príbehy týkali priamo mňa alebo mojich blízkych. Zima, sneh, nekonečné lesy, močiare a ubíjajúca osamelosť, ktorú si v dnešnej dobe ani nevieme predstaviť. Panychida prišli s jedným z najlepších tohtoročných albumov. Vychutnajte si samotu, nastupujúcu zimu a Gabreta Aeterna bude dokonalý spoločník.

Kontakt:
https://panychida.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/panychida
http://www.panychida.com/

Hodnotenie: 10/10

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj