Zaspomínajte si na Parricide!

Ako ste na tom pamätníci? Spomínate si ešte na českú death metalovú kapelu PARRICIDE? Vznikli v roku 1993 v meste Jihlava, čiže v o

bdobí, kedy sa death metal stal dominantným hudobným štýlom v bývalom Česko-Slovensku. O tri roky neskôr natočili prvé demo s názvom The Book Remains Open.  V roku 1997 debutovali s nahrávkou The Threnody For The Tortured. Na debut spätne spomína gitarista Peter Judas Kružík: „Na debutu si cením toho, že byl podle mého názoru v místních vodách dost originální, což se týká především výrazné melodiky a zajímavých kompozičních nápadů.“ hodnotí zpětně debut kytarista Petr Judas Kružík. K ďalšiemu hudobnému posunu sa dostáva Parricide s druhým albumom z roku 1999 s názvom Incidents In The Extincts Spot, ktorý bol poňatý koncepčne a na nahrávke počuť inštrumentálnu ako aj zvukovú vyspelosť. Druhý počin natočila prakticky rovnaká zostava ako debut s výnimkou bubeníka. Po vydaní došlo k niekoľkým personálnym zmenám a hoci pracovali ešte nejaký čas na novom materiáli, no v roku 2001 oficiálne ukončili svoje fungovanie. „Dělily nás rozdíly v názoru na materiál, který pak nějak nebyla energie prosadit u fanoušků. Závěrečnou fázi Parricide mapoval materiál nazvaný Trajectory Of The Fall. Ten jsme ale bohužel do studia nedovezli.“ vzpomíná Judas.

REEDÍCIA V PAŘÁTE

V roku 2018 vydala kapela prostredníctvom tlačeného časopisu Pařát ako prílohu reedíciu albumov  The Threnody For The Tortured a Incidents In The Extinct Spot. Tieto dva albumy sú zaradené ako spomienka jedného z najlepších nahrávok spomedzi českého technického death metalu.  Album Incidents In The Extincts Spot obsahuje osem skladieb a rovnaký počet má aj debut.

Zaujímavosť

Ako jedna z mála českých kapiel má Parricide v obehu 3200 CD vo viac ako 10 krajinách po celom svete a viac ako zároveň má viac ako 20 distribučných firiem. Počas dvoch mesiacov sa dostalo k fanúšikom 2500 kusov CD vďaka magazínu Pařát a zbytok skončil v distrách. Na sklade Pařátu nie je už ani jedno CD a kapela už disponuje len 20 kusami. Ak teda máte záujem o túto reedíciu, netreba dlho otáľať. Čo sa týka zvyšného merchu ako sú tričká, ten má kapela taktiež už len v niekoľkých kusoch.

Videoklip až po rozpade

Niektoré kapely urobia ako prvý klip a potom sú tu tie, ktoré sa museli rozpadnúť, aby o mnoho rokov neskôr vznikol ich prvý videoklip. Tento rok vo februári PARRICIDE vydali svoj prvý klip k piesni Ineradicable z albumu Incidents In The Extincts Spot.Videoklip produkovali Sanity Productions. Dej klipu zachytáva alternatívny pohľad cudzinca, ktorý uviazol na ceste domov v niekoľkých časových rovinách. Ako sa píše aj pod samotným videoklipom, symbolicky sú tu vyobrazené technologické prepojenia medzi historickými epochami a dystopickou takmer súčasnosťou.

 

 

Videoklip

Vytvořil : Radim Grímsvötn, Sane Machane (c) Sanity productions, Parricide 2019

New mastering (2019) Milos Dodo Dolezal (Hacienda studio, Zirovnice, cz )
Výtvarný koncept : Alternativní dystopický pohled cizince, který uvízl v několika časových rovinách na cestě domů … toto pojetí, nutně nekopíruje text ale náladu.
Art concept: An alternative dystopian look of a traveler who was stuck on several time levels on his way home… this concept does not necessarily copy the lyrics but the mood of the song.

PARRICIDE
https://www.facebook.com/parricidejihlava
https://bandzone.cz/_96741

Text je upravený a skompilovaný z tlačovej správy poskytnutej od Parricide

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj