Novinky zo slovenskej scény z posledných týždňov!

Hoci koncerty a festivaly sú momentálne hudbou budúcnosti, väčšina kapiel nezaháľa a svoje aktivity rozvíjajú aj naďalej. Mnohé skupiny stihli ešte pred epidémiou nahrať album a tak sa posledné mesiace pracovalo už len na dolaďovaní, finalizácii a pod. Prinášame vám krátky prehľad posledných týždňov zo slovenských vôd, na čo sa môžete tešiť, čo si už môžete pustiť a prípadne čo sa chystá v najbližšej dobe. Zároveň ide hlavne o tie skupiny, ktoré sme opomenuli a nebola o nich zmienka ani na našom FB stránke Metalexpress.

Morhörr
Morhörr je kapela, ktorá pochádza z Bratislavy.
Po dlhej dobe prípravy kapela Morhörr vydáva svoje debutové ep- Pach Krvi. Ide o digitálny release na weboch:
https://morhorr.bandcamp.com/releases
https://bandzone.cz/morhorr

V blízkej dobe bude dostupné aj na ďalších streamovacích platformách.
FB kapely: https://www.facebook.com/morhorr/

REALMS OF CHAOS
REALMS OF CHAOS, death metalisti z Banskej Bystrice v minulom týždni zverejnili novú skladbu na Youtube s názvom „Forces Of Oppression“. Je súčasťou ich debutového albumu „The Seed“. Video je playthrough v podaní gitaristu Martinusa v prostredí Múzea SNP. Kapela momentálne hľadá vydavateľstvo a dátum oficiálneho vydania ešte nie je zverejnený. O ďalších detailoch k nastavajúcemu albumu vás budeme informovať.
https://www.facebook.com/RealmsOfChaosSVK/
https://bandzone.cz/realmsofchaos

NEOBLIVION
Na konci marca došlo k vydaniu EP projektu Neoblivion s názvom „The Ethics of the Herd-men“. Ide o samostatný počin gitaristu z 0N0, na ktorom sa však objavujú aj hostia. Ako sme už zvyknutí pri 0N0, hudba sa nedá zaškatulkovať. Ide o mix žánrov od grindcore, cez death metal, až po industial a noise. Projekt Neoblivion vznikol už v roku 2010 a na svet sa dostalo prvé trojskladbové EP, ktoré vyšlo na kompilácii Noize Konspiracy Volume 12. Materiál bol v podstate zložený v roku 2015, no finálnu podobu uzrel až v tomto roku. Ak teda obľubujete neštandartnú pestrú škálu melódií a výbuchy gitarových nápadov, určite sianite po tomto projekte.

Neoblivion:
T (N) – guitars, vocals, programming
Hostia:
A (O) – additional noise
S (N) – guest vocals
W(E) – guest vocals

https://neoblivion.bandcamp.com/

DISTANT SHAPES
Distant Shapes je death doomová kapela, ktorá pochádza z Nitry. Celú hudobnú produkciu majú na starosti len dvaja ľudia, Igric (všetky nástroje) a Svarten (vokály). V roku 2016 debutovali EP s názvom „Autumn Fall“ a na začiatku apríla sa prihlásili s novým singlom „Tam kde mŕtvi spia“. Skladba „Tam kde mŕtvi spia“ sa dotýka záhrobnej témy, a naráža na jedno smutné miesto vo Francúzsku. Ide o miesto Verdun, kde počas prvej svetovej vojny vyhaslo státisíce životov. K debutovému albumu ešte nie sú presné informácie a preto vás o prípadných novinkách z tábora Distant Shapes budeme informovať. Distant Shapes je momentálne čisto štúdiový počin. EP, aj singel si môžete vypočuť na Bandcampe, prípadne na Youtube.

https://www.facebook.com/distantshapes
https://distantshapes.bandcamp.com/

HEGRID
Východ Slovenska je v poslednej dobe veľmi produktívny. Okrem ďalších nových zoskupení (napríklad Sordid Malice, Merged in Abyss atď.) sa objavil nedávno projekt bývalého speváka z Brute a Swordokult. Jeho prvé EP je ladené do old school black metalu. Na pomoc si zavolal bubeníka, ktorý pôsobí aj vo vyššie menovaných kapelách (aj Iria). Projekt Hegrid je inšpirovaný hlavne skupinami ako GORGOROTH a MAYHEM. Textová stránka sa zaoberá hlavne antikresťanskými témami. Album zatial vyšiel len digitálne a je to ukážka hudby a smeru, ktorým sa bude kapela aj naďalej uberať.
https://www.facebook.com/hegridbm
https://hegridofficial.bandcamp.com/releases

S novou skladbou sa prihlásila kapela Podpoľanica z Hriňovej. Zverejnili skladbu s názvom „Život“.
Podpoľanica:
https://www.facebook.com/podpolanica/

Novinky prichádzajú aj z domáceho vydavateľstva Slovak Metal Army, ktoré oznámilo vydanie dema slovenskej skupiny INPROBUS. Preberám skrátené, prípadne upravené príspevky z FB stránky vydavateľstva:

Predstavujeme vám spoločne DEMO „Retribution“, ktoré práve vychádza. Na CD je k dispozícii v singlovej krabičke s obalom identickým ako to bolo kedysi na kazetách, v predu farba, vzadu text, fotka a ďakovačka v čiernobielom prevedení. Samozrejme sa dostane aj na klasické kazetky, ktoré prídu na rad ihneď po CD. Aj tento demáč je „označkovaný“ chorobou dneška – Covid-19 aby sme nezabudli, ako tento neduh spoločnosti ovplyvnil dianie na metalovej scéne.

DEMOCD si môžeš rovno objednať v truhlici, prípadne vypočuť online:

https://www.slovakmetalarmy.sk/…/inprobus-retribution-demo…/
https://www.facebook.com/inprobusSVK/

Album The Birth Of Hateful Existence je definitívne von! Pre kapelu Dominion of Suffering je to ďalší veľmi dôležitý krok. Ja sobne som rád, že uzrel svetlo sveta a hlavný ťahúň Martin Neptun Minár pôsobiaci vo Švajci sa nezvzdal. Vznikli tak všetky formy fyzických nosičov, LP, MC a v spolupráci so Slovak Metal Army aj klasické CD, ktoré pôjde v rámci promo kampane do celého sveta. Vďaka za to patrí hlavne Necroeucharist Productions.
V tejto chvíli je k dispozícii aj druhý song z albumu, ktorý dostal názov A Starborn Overlord. Najbližšie sa už dočkáte prezentácie celého albumu. Jednou zo zaujímavostí je, že s kapelou veľmi úzko spolupracuje aj Henych (rozumej Martin Lukáč), ktorý sa podieľa na albume aj autorsky. Temná stránka death/black metalu je pripravená opustiť brány pekla. Všetky informácie o dostupnosti materiálu budú čoskoro vypustené tiež. Zatiaľ sa môžete s materiálom zblížiť a odovzdať mu svoju dušu.

DOMINION OF SUFFERING:
Dr. Channard – guitars
Odia – Guitars
Quasar – vocals
Neptun – drums

https://www.facebook.com/Dominion-of-Suffering-BAND-577965729346417

Už čoskoro sa môžeme tešiť aj na split Constipation a Necrotomb a raritný, nevydaný materiál od Erytrosy. Viac informácií k týmto dvom novinkám vám prinesieme čoskoro.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj