Čo čítajú metalisti? Marec mesiac knihy!

“Nemusíte páliť knihy, aby ste zničili kultúru. Stačí, ak ich ľudia prestanú čítať.”

Ray Bradbury

Marec zvykol byť označovaný ako mesiac knihy. Ale aká je realita? Nech zodvihne prst z mobilu, či myšky ten, kto potom ako začal úradovať na Slovensku Koronavírus siahol po knihe, časopise, zine, alebo sa online začítal do nejakého rozhovoru, prípadne článku na internete. Áno, žijeme v posledných rokoch viac v obrazoch, fotkách a videách, pretože doba je rýchla. „Vďaka“ Covid-19 sme uviazli v našich domovoch, ale internet našťastie nevypli. Online sme stále a online je aj tento článok. No nestalo sa vám, že ste otvorili okrem iného aj tú knihu, čo ste dostali na narodeniny pred dvoma rokmi? Ak aj nie, možno po prečítaní tohto článku dostanete chuť ;).
Priznám sa, že k tomuto všetkému ma inšpiroval spevák Boris z Catastrofy, v jednom z ich príspevkov na sociálnych sieťach, ktorý na tomto mieste linkujem. Napadlo ma, aký majú ku knihám vzťah iní členovia kapiel. Číta ešte niekto vôbec? Čítame radšej klasické tlačené knihy, alebo sa im už vyhýbame a všetko čítame v online formáte? Aký žáner preferujú členovia kapiel, ak teda čítajú? Takmer v každej kapele figuruje niekto, kto sa o knihy obšmieta viac ako zvyšní členovia. Z niektorých si zvyšní možno niekedy aj uťahujú. Na Slovensku máme naozaj pestrú scénu, a zastúpenie takmer v každom metalovom žánri. Oslovila oslovila som s piatimi otázkami členov kapiel naprieč rôznymi žánrami, od melodického metalu, až po brutal death metal. Ak vás knihy vôbec netankujú v akejkoľvek podobe, ďakujem, že ste sa dočítali až sem, aj to je niečo. Pre tých, čo vás to zaujíma, začítajte sa, veď máme viac času :).

Začnime najprv západným Slovenskom a jednou zaujímavou osobou, o ktorej ste možno doteraz veľmi netušili. Keď sa v Bratislave (a nie len tu) spomenie Mortally Infected, takmer každý hneď vie koľká bije. Dočinenia tu máme s brutal death metalom a skupinou so štatútom ikony bratislavskej scény. Dlhé roky tu pôsobil na mieste bass gitaristu Ivan Kováč (okrem krátkej epochy, kedy prevzal žezlo na chvíľu niekto iný). V minulom roku ste ho mohli vidieť už len ako hosťa na Festivale Flesh Party. Menej ľudí tuší, že mnohé texty Mortally Infected (nie všetky), má na svedomí práve on. Ešte menej ľudí vie o jeho ďalších spisovateľských aktivitách. Snáď mi Ivo odpustí trochu reklamy na jeho adresu. V malom náklade, s veľkou odozvou bola pred niekoľkými rokmi uvedená kniha „Lesná vykládka„. Pre prípadných záujemcov môžem povedať len, že si musíte počkať na dotlač. Na ďalšiu knihu z pera Ivana sme si museli počkať do minulého roku. Len málo ľudí pozná Karpaty, no hlavne ich neznámejšie zákutia. V minulom roku teda vydal knihu s názvom „Rok v Karpatoch“. Tu si dovolím citovať priamo autora. Keďže celý svet nerobí nič iné, len čaká na túto knihu, čoskoro ju dám vytlačiť. Pôjde, ako ináč, o intelektuálne vysoko nenáročné čítanie plné polo-primitívnych príhod a malokarpatského lokálpatriotizmu. Náklad bude pár kusov a kniha bude putovná. Čo sa týka obsahu tejto knihy, poviem len toľko, že lokálnejšie to už asi ani nejde. Absolútne nesvetové a mimo 21. storočia . Ako inak, túto knihu už tiež nezoženiete.

Pri Karpatoch, téme vandráctva a objavovaní rôznych zákutí Malých Karpát Ivo naďalej zotrval a v tomto roku, tesne pred vypuknutím Koronavírusu bola na svet uvedená ďalšia jeho kniha. Tentokrát ide o menej známe príbehy z Malých Karpát. Ako iste tušíte, Ivana Kováča som vybrala zámerne, nie len kvôli jeho spisovateľským aktivitám, ale kvôli tomu, že v živote toho prečítal veľa, čiže patrí medzi ľudí, ktorí majú ku knihám blízko. Tu sú jeho odpovede.

1. Aký formát knihy preferuješ?
Cca okolo A5, čo sa dobre drží v ruke. Ak narážaš na e-knihy, tie nepreferujem, lebo sedenia pred zobrazovacou jednotkou mám dosť v robote.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Pre mňa jednoznačne rozsiahla biografia a príhody poľskej deathmetalovej kapely Vader – Wojna totalna. Špeciálne je zaujímavá pre čitateľov z ktorejkoľvek krajiny bývalého východného bloku. Socialistické Poľsko nebola Florida. V mnohom nájdeme prienik s pomermi, ktoré panovali v našom bývalom ČSSR, no v mnohom to v Poľsku bolo hádam ešte horšie. Sú tam aj uletené veci. Napríklad ako v začiatkoch adolescent Peter, dnes frontman Vadera, nasypal ryžu do repráku a tým vytváral skreslenie, keďže vtedy zohnať gitarový efekt nebola sranda. Ako si kuli a zháňali strojárske reťaze na seba výzdobu. Ako sa metalisti prepadávali s nožmi a okrádali sa o metalové tričká, ktoré mali za socíku cenu zlata. Je tam toho strašne veľa. Čitateľ si uvedomí, čo všetko metalové kapely museli zdolávať. Klobúk dole. Škoda len, že vyšla iba v poľskom jazyku.

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
Dám jednu knihu a jedny noviny, aby z toho nebol telefónny zoznam. Zábavné historky o tvrdej muzike a koncertoch od Pištu Vandala Chrappu – Pekelná muzika. A skvelé noviny Slovak Metal Army – výstižné, aktuálne, s podporou slovenskej a českej scény. Opäť kalap dole. Tých zinov je samozrejme viac a každý, kto na nich z nadšenia robí, má môj obdiv. To platí aj pre metalové weby.

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Som realista, čiže vyhľadávam to, čo je založené na skutočnosti. Knihy o histórii slovenských obcí, o horách, staré mapy, články z digitalizovaných starých novín, svedectvá civilistov nielen z čias vojny. To, čo sa dodýka osudov ľudí a nie je zúžené na suchú štatistiku s fotogalériou.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Rozčítaný mám skvelý a zábavný Výkladový slovník pezinčiny od pezinského lokálpatriota a ľudového zabávača Laja Slimáka. Nájdeš tu aj kopu nadávok. Napríklad pánske: cicvor, cibazól, dzuno, hovnyvál, mogon, ošmek, pajzák, šamstr, vajnorák, zražák. A či dámske: hepa, hnupa, hnyda, lafna, omicla, oščinoha, šiksla, trúbela. No a naposledy som dočítal knihu Malokarpatský pytliak od Štefana Závodského. Je zo 70.-tych rokov a nedala sa nikde zohnať, v žiadnom antikvariáte. Nejaké hovado ju ponúkalo na Bazoši za 20 Eur. No nakoniec som ju zohnal na základe zoznamu vyradených kníh nejakej kysuckej dedinskej knižnice, poslali mi ju za 80 centov. Je to román postavený na skutočných udalostiach spojených s račianskym lumpom, bitkárom, výtržníkom a pytliakom Pištom Skalom. Tento človek sa bežne ožral a vyťahoval nôž na žandárov. Strieľal po horároch hrdzavé šrouby z brokovnice. Nakoniec zabil dvoch ľudí a v lesoch ho prenasledovali celý mesiac, kým ho odstrelili. Kamarát, ktorý ho vyzradil, sa obesil. Bolo to v roku 1941. Žiadne fantasy sračky, čistá realita.


Poďme o vyše 300 kilometrov ďalej, do oblasti Gemera. Aj tu žilo asi veľa kováčov, ale čo je ešte zaujímavejšie, pochádza odtiaľto niekoľko slovenských metálových skupín. V dvoch z nich pôsobí známa postava našej scény, spevák, aj gitarista s prezývkou Falusoid, alebo aj Jozef Kováč. Náhoda? Nemyslím si. Reč je o dvoch aktívnych revúckych skupinách Pseudosapiens a Bloody Redemption. Falusoid je zároveň autorom mnohých textov napríklad aj v Pseudosapiens a tak mi napadlo, že niečo možno občas prečíta. Nebola som až tak ďaleko od pravdy. Takže, ďalšia inšpirácia pre nás, aj pre vás, priamo z Revúcej :)

1.Aký formát knihy preferuješ?
Najradšej mám klasické tlačené knihy. Občas si pri zaspávaní pustím hovorené slovo z YT, ale už som asi všetky horory vyčerpal.

2.Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Priznám sa, že veľa biografií som nečítal. Na jednu čo si spomínam, bola kniha Nirvana o Kurtovi Cobainovi. Čítal som ju ešte v časoch mojej rozhýrenej mladosti a zanechala na mne zvláštny smutný dojem.

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
Naposledy som čítal Monstronomicon, ktorý nemusím predstavovať. Skutočne skvelé čítanie (nie len) pre metalistu, pri ktorom sa zamyslíte, ale aj schuti zasmejete. V nočnom stolíku mi tiež nechýba zin Earsturbation a na záchode noviny SMA.

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Nechcem, aby to znelo ako klišé, ale vyhľadávam väčšinou horor alebo faktografické knihy o záhadách.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Momentálne čítam Strážci z hlbín času, ktorú napísal August Derleth za pomoci podkladov a poznámok majstra H. P. Lovecrafta. Je to zbierka temných poviedok, ktoré sú vo väčšine založené na spoločnej mytológii Cthulhu a “starších bohov”.


Kto vie, odkiaľ pochádza Kamil Adamík? Neviete? V tom prípade sa budete musieť zahrať na detektíva. Kto je Kamil Adamík? Jeho meno tu nespomínam samozrejme len tak, má to svoju súvislosť. Kamil momentálne pôsobí v progresívnej metalovej bratislavskej skupine Holotropic. Jeho meno a osoba sa však spája aj s ďalšími kapelami, či aktivitami na slovenskej scéne, a určite ste ho už aj počuli, napríklad v Radiu FM, v relácii Headbanger. Kamil nám tiež prezradil, aké knihy ho zaujímajú, či niekedy čítal biografiu o hudobníkovi, ale aj aký knižný žáner má rád.

1. Aký formát knihy preferuješ?
Nemám žiadnu preferenciu, ale predpokladám, že budúcnosť patrí e-knihám a nemám s tým žiadny problém.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Tu neviem dať veľmi fundovanú odpoveď, lebo ich nemám veľa prečítaných, ale určite ma bavila A Perfect Union of Contrary Things, ktoru napisala Sarah Jensen s Maynardom Jamesom Keenananom práve o živote frontmana Tool, A Perfect Circle a Puscifer. Kvôli tomu, že sa zameriava aj na mnohé iné cesty ako tú hudobnú jeho ozaj plného života. A aj keď je to svojím spôsobom taký príbeh amerického sna o tom, že človek dosiahne čo si zaumieni ak sa dosť snaží a venuje sa tomu, je to stále mimoriadne dobré čítanie pre fanúšika.

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
Tak všeobecne: John Powell – Jak funguje hudba. Pre progerov a hudobníkov, čo chcú analyzovať: Andrew Keeling – The Concise Musical Guide to King Crimson and Robert Fripp (1969 – 1984). Fajn kapelnú biografiu: Joel McIver – Unleashed: The Story of Tool. Je ale zaujímavé, že okrem Martinovho Lukáčovho Monstronomiconu (odporúčam všetkým, ktorých zaujíma domáca scéna), ktorý to čiastočne spĺňa, nemám doma žiadnu knihu o extrémnych metalových žánroch, ktoré tvoria obrovskú časť toho, čo počúvam. Takže ak máte niekto skúsenosť s dobrou knihou o napr. death metale, sem s ňou.

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
V princípe by som to zhrnul ako „knihy, ktoré sa odohrávajú v inej realite ako je tá bežná”. Nie je to automaticky sci-fi alebo fantasy (to druhé som napr. nečítaval nikdy). Malo by tam ale byť niečo, čo mi predstaví iný svet, často sú to teda knihy ktoré prebiehajú v dystopickej, alternatívnej alebo aj spomínanej sci-fi realite (Moje najobľúbenejšie knihy majú na svedomí Vonnegut, Huxley, P.K.Dick, z tých realistickejších Heller). Nie som veľmi na biografie, ale ak sa týkajú ľudí alebo kapiel, ktoré ozaj sledujem, nepohrdnem ani nimi. Z odbornej literatúry potom preferujem takú, ktorá hovorí o hudbe všeobecne, o psychológii alebo takú, ktorá súvisí s mojou každodennou prácou a teda má pre mňa vzdelávací charakter.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Myslím, že úplne naposledy som si prešiel audioknihou Based on a True Story: A Memoir od Norma MacDonalda, čo ale absolútne nie je autobiografia, ale geniálny komediálny román pre tých, co poznajú tohto veľmi špecifického komika. Z kníh pri ktorých som musel použiť oči to bude asi Room To Dream od Davida Lyncha a Kristine McKenna, čo už je veľmi zaujímavo poňatá kombinácia biografie a autobiografie jedného z mojích najobľúbenejších režisérov. Aj ostatná beletria, ktorú som čítal je s ním spojená. V súvislosti z návratom jeho kultového seriálu Twin Peaks pred pár rokmi som prečítal 2 knihy, ktoré k nemu napísal jeho spoluautor Mark Frost. Momentálne mám rozčítané Dieťa 44 od Toma Roba Smitha, Humor od Antona Heretika a s mojou snúbenicou si pred spaním zvykneme striedať čítanie úryvkov zo životpisu Louisa De Funes od Jiřího Žáka a Psychológie sériových vrahov od Andreja Drbohlava.


Prejdime z Bratislavy na východ, z progresívneho metalu ku gothic rocku a melodickej forme metalovej hudby. Ako je to pri slovenských kapelách zvykom, nie vždy sú všetci členovia z jedného mesta. V prípade Gloom by sa dalo hovoriť o dvoch, o Prešove a Sabinove. Z tejto kapely nám tipy a odporúčania na knihy odpovedal spevák Martin Pazdera. Len tak mimochodom, Gloom už čoskoro vydáva nový album, takže ak máte radi melodickejšiu metálovú hudbu, sledujte ich stránky.

1. Aký formát knihy preferuješ?
Poväčšine čítam knihy v klasickom tlačenom formáte. Ten pocit, keď si môžeš ovoňať novú knihu, ktorú si si práve kúpil je na nezaplanenie. A navyše nie som rušený otravnými reklamami, ktoré by na mňa vyskakovali pri každom otočení listu 😊

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Asi to bude znieť možno divne, no žiadnu biografiu hudobníka som doposiaľ nečítal. Wikipédia sa nepočíta 😊. Basák Miris mi ale odporučil biografickú knihu o mojej obľúbenej kapele Pink Floyd. No veľmi rád mám si pozriem nejaký biografický hudobný film. Nedávno som videl film “The Dirt” o kapele Mötley Crüe a poviem ti, boli to rockeri so všetkým čo k tomu patrí 😊

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
Keďže dám na Mirisove odporúčanie, odporúčam biografiu o Pink Floyd. Sám som zvedavý, čo ma čaká.

4. – 5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Rád si prečítam nejaký román, fantasy alebo krimi. Medzi mojich najobľúbenejších autorov patrí napríklad Charles Bukowski, pretože obdivujem jeho zmysel písať o veciach tak ako sú, bez pozlátka, bez servítky. Momentálne mám rozčítanú takú klasiku, knihu Dracula od írskeho autora Brama Stokera. Mám ju rozčítanú už poriadne dlho, pretože v poslednej dobe mám stále nejakú časovú tieseň 😊 Táto kniha je písaná vo forme denníkov viacerých ľudí, najmä však mladého právnika Jonathana Harkera, ktorého si gróf Drakula najal aby mu pomohol odkúpiť vilu v Londýne. Zároroveň ho požiadal, aby u neho istú dobu pobudol. Harker má čoraz intentívnejší pocit, že ho gróf väzní a na jeho hrade zažíva rôzne podivné situácie. Je to svetoznámy román a páči sa mi aj jeho filmové spracovanie z roku 1992, kde si Harkera zahral mladý Keanu Reeves.


Z Prešova to je do Košíc na skok a tak sa dostávam k ďalšej osobnosti našej scény, Martinovi Lukáčovi. Čitateľom našich stránok snáď netreba osviežovať pamäť o koho ide. Pre tých, čo im toto meno nič nehovorí, Martin Lukáč bol spevákom už dnes neexistujúcej košickej kapely Nomenmortis. Tam však jeho zásluhy na scéne nekončia. Martinové články, najčastejšie recenzie, nájdete v súčasnosti na webzine Metalopolis, no prispieval aj do iných zinov. Je autorom knihy Monstronomikon, ktorá mapuje najmä východoslovenskú metalovú scénu a pomohol vydať aj knihu „Please No Disco Tonight“. Som veľmi rada, že si našiel čas odpovedať mi na moje otázky.

1. Aký formát knihy preferuješ?
Klasické tlačené knihy, je pravda, že podobne ako pri CD časom nastane problém s priestorom na ich uloženie a aj preto sa nedá kupovať všetko, ale z používateľského hľadiska mne osobne prídu pohodlnejšie a na rozdiel od elektronického formátu menej unavujú zrak, zvlášť ak v rámci živobytia sedím pred monitorom väčšinu dňa. V PC mám kopu kníh, ale prečítal som z nich len niečo. A je tu tiež estetické hľadisko.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Všetky, ktoré som čítal, mali kadečo do seba, ale najviac ma chytila biografia Lemmyho. Je tam srdce, človečina a aj otvorená hlava, čo by možno niekto nepredpokladal pri jeho ťažko uveriteľnej a neodporúčanej životospráve a tom, že školské vzdelávanie ukončil tuším ako štrnásťročný. Proste príbeh do veľkej miery hazardéra a dobrodruha, ale na druhej strane sympatického a šikovného chlapa, ktorý mal čo povedať a navyše napísal veľmi dôležitú kapitolu dejín tvrdej hudby. Kto by nechcel byť ako on, lenže tam sa nedá „vybrať si len niečo“, teda ženy, chlast a rokenrol, musíš brať celý balíček a to proste neprežiješ :).

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
Swedish Death Metal od Daniela Ekerotha, Burning Britain od Iana Glaspera, biografie Lemmyho, Maxa Cavaleru, Deža Ursínyho, Jara Filipa, Beatles (Antonín Matzner), Metalliky (Neil Daniels) a podobne. Z domova celkom iste Pekelnú muziku a Fak ju en daj a celkom iste aj Please No Disco Tonight. (Prihrievať si vlastnú kašu by tu bolo mrzko.) Veľmi poučná je Pišťankova Muzika, hláška „Organ má dva registre, a keď na ňom Hruškovič spustí polku, môže ísť aj Varga do riti“ vystihuje aj slovenského metalového hudobníka. K zahraničným fanzinom sa už až tak nedostanem, rozhodne kvalitný je poľský, po anglicky písaný Necroscope a viacero zinov v poľštine, z domácich v podstate všetko hodnotím vysoko, napr. Earsturbation a Unholy Pagan Fire sú na deathmetalovom, resp. blackmetalovom poli elita. Jediný magazín, ktorý si kupujem, je Pařát, môj hudobný záber pokrýva najlepšie.

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Literatúru faktu a populárno-vedeckú literatúru, hlavne z oblastí ako história a príroda, takisto o umení, cestopisy, nejaké dobrodružné, fantasy alebo sci-fi záležitosti, napríklad krvavé fantázie od Kulhánka, Kotletu a podobne, historickú fantasy a detektívky od Ďura Červenáka, rôzne historické romány (Merle, Druon, Follet, v tomto smere unikát je De Costerova Legenda o Ulenspiegelovi, ale aj Bengtssonov Zrzavý Orm), nejakú tú klasiku, humoristické veci, thrillery, s knihami to v zásade mám tak, že ma buď oslovia, potom si prečítam aj knihu, ktorá ani nemusí byť z vyhľadávaného žánru, alebo neoslovia. V oblasti vtipno-sarkastického popisu smiešneho ľudského hemženia bol u nás kedysi geniálny Jégé (popritom autor kvalitných, občas dosť drsných historických románov a noviel), a potom o desiatky rokov Pišťanek, na ktorého častá úbohosť toho všetkého možno príliš doľahla. A ako jazykový redaktor či prekladateľ som sa dostal o.i. k dvom kusom sexuplnej ženskej literatúry, posledný diel Fifty Shades a Parížanka, vždy to bolo vcelku v pohode, kým zase neprišla „erotická scéna“, to som často zelenel, čo za predstavy sa vedia vyliahnuť v ženskej hlave :-D Kedysi som si dával aj kadejaké záhady a UFO, ale stalo sa z toho také šarlatánstvo a znôška nasilu povymýšľaných nezmyslov a podvodov, že pokiaľ sa vedci nevytasia s faktami, ignorujem tieto témy. Okultno, mystično a duchovno – kedysi veľmi dávno som sa v tom v rámci „metalového bontónu“ prehrabol, zistil som, že som duch zvieraco pozemský a racionálny a že mi to celé pripadá ako hra podvedomia s vedomím, takže tiež nič.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Aktuálne som – v už neviem koľkej repríze za 20 rokov – v polovici posledného dielu zaklínačskej ságy, ten nový seriál nezatracujem, má vydarené momenty, ale predloha je celkom iná liga, hlavne vďaka tomu, že Sapkowski to nemusel písať tak, „aby sa náhodou niekto neurazil.“ Od Vianoc čaká a je v poradí Kotletova trilógia Spád. Vtedy som si kúpil aj Kopřivov Asfalt, ten ma extra nenadchol, a knihu Maleficz od Richarda Papáča, ktorá približuje súdnu a trestnú prax v Košiciach v 16. storočí. Je to veľmi zaujímavé, napriek odbornosti prístupné dielo a pre mňa je tam aj zábavná pridaná hodnota, keď čítam o kadejakých živloch z okolitých dedín či dnešných mestských častí, kde to dobre poznám. Naopak vyslovene nerád – ale za to príliš často – čítam kadečo o príznakoch koronavírusu, ako cca osem rokov hypochonder mierneho/stredného stupňa mám teraz proste po chlebe.


Ďalšia osoba, ktorá má toho pomerne dosť veľa na svedomí v našom slovenskom metalovom undergrounde pochádza taktiež z Košíc. Reč je o ďalšom Ivanovi, alebo ak chcete radšej Ivinovi. O jeho tvorivostí vypovedá množstvo projektov, a uvidíte ho prepletať rukami na gitare v nejednej kapele. K jeho asi najznámejšej patrí Obliterate. Pomerne nedávno vyšiel debutový album Stabbed a v minulom roku ste si mohli vypočuť aj V13AULT, v ktorom má prsty hlavne Ivin. Karanténa, resp. nútený pobyt v našich domovoch z neho vytiahol novinku, štri inštrumentálne skladby a projekt Ivin. Tak si ho teda vypočujte popri čítaní Ivinových tipov na knihy.
https://ivin78.bandcamp.com/?fbclid=IwAR2liEXAxtWtzHozg6vIjfkKOc4Dr3I9M7Xyez06uBNmtZGtQAvnzda6Yok
1. Aký formát knihy preferuješ?
V tomto som zatiaľ klasik, preferujem klasickú hmatateľnú „analógovú“ knihu.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Až toľko som ich zase neprečítal, ale určite by som medzi ne zaradil napríklad Šuplík plný Zappy.

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
Fedor Frešo – Sideman
Jaco – Bill Milkowski
Dežo Ursiny – Marian Jaslovský
Jaro Filip: Človek hromadného výskytu – Marian Jaslovský
asi aj stačí ;)

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Už dlhé roky medzi mojich najobľúbenejších autorov patria, Stephen King, Clive Barker, Terry Pratchett, Robert Rankin, takže žánrovo mi najviac sedí niečo ako Horror so Sci-fi prvkami, ktorý je doplnený brilantným britským humorom ;).

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Momentálne si prechádzam asi po 3tí krát sériu Temná Veža od Kinga. A popri tom mám rozčítanú poslednú knihu zo zeměplošskej série od Pratchetta, ale touto sa prelúskavam celkom pomaly, keďže ďalšie príbehy z veľkej A’Tuin už nebudú.


Z Košíc sa presunieme do Tatier, kde sa zastavíme pri jedinej žene v tejto čisto mužskej spoločnosti. Možno vám to už docvaklo, ak nie, ide o Miyiu, gitaristku zo skupiny DISTAX. Ako už môžete čakať, Miyia hrala aj v ďalších kapelách a celkovo ide o tvorivú ženu. V tejto súvislosti spomeňme hlavne dievčenskú kapelu IN-SANE (poznámka – skupina už žiaľ zanikla) a nejaké jej myšlienky nájdete napríklad aj v tlačenom zine Headbanger. Popri čítaní jej odpovedí si počúvnite a pozrite videoklip, ktorý natočili IN-SANE ešte v plnej sile.

1. Aký formát knihy preferuješ?
Papierová klasika a do pozadia nejaký filmový/herný soundtrack na dodanie atmosféry.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Čítala som popravde iba jednu, a to Save Me From Myself od Briana “Heada” Welcha z Kornu. Opisuje v nej úplné začiatky kapely, prepadnutie drogám, narodenie dcérky, viaceré pokusy s drogami prestať až po obrátenie san a vieru a odchod z Kornu. Postupne by som si rada prečítala jeho ďalšie knihy. Aha, a ráta sa, že som ako dieťa prečítala knihu o Spice Girls? Bola som strašne pohoršená kapitolou o prvých sexuálnych skúsenostiach 16-ročných spajsiek – veď predsa mali vydržať až do svadby! :D

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
O hudbe sa nemá čítať, hudba sa má hrať a žiť :)

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Asi fantasy a detektívky, musím priznať, že ideálne s ľúbostnou/erotickou zápletkou. A komiksy, ale viac by mi vyhovovalo, keby boli písané ako romány s množstvom ilustrácií.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Končím práve sériu Zaklínača od Sapkowskeho, s ktorou som začala ešte na jeseň, aby som sa pripravila na seriál. Okrem toho mám rozčítanú fantasy sériu Trón zo skla od Sarah J. Maas – hlavná hrdinka je nájomná vrahyňa, ktorej jedinou možnosťou ako získať späť svoju slobodu je slúžiť kráľovi. Samozrejme prichádza politická zápletka, ľúbostný trojuholník, intrigy, boj o život či záchrana mágie. Kniha je radená medzi tínedžerské, ale ja som v puberte úplne sekla s čítaním, tak to teraz dobieham s tromi krížikmi na krku.


Z Tatier do Ružomberku je to kúsok, tak tu načerpajme energiu s grindcore crustovou skupinou ATARAXIA. Dvoch zo štyroch členov Ataraxie môžeme opäť spojiť s Košicami a ďalšími kapelami, v ktorých tiež pôsobia. O jednej z nich už bola dnes aj reč. Z Ataraxie si však na moje otázky našiel čas gitarista Jakub (Zildo), ktorý je zodpovedný práve za texty. Ataraxia len nedávno sprístupnila svoj nový album na Bandcampe a postupne nám na Facebooku odhaľujú pozadie jednotlivých skladieb. Dnes to bola napríklad skladba „Možnosť volby“,  tak ju tu uverejňujem:„Žijeme v časoch, kedy mali byť rozdiely medzi ideológiami a náboženstvami v maximálnej tolerancii. Práve naopak nastal boom stredovekého myslenia. Vznik a rozmach extrémizmu a ultrapravicových strán, teroristické útoky po celom svete. Neučili ste sa dejepis?“
O Ataraxii ešte tento rok písať budeme na inom mieste, zatiaľ si ich nový album môžete vypočuť.
https://ataraxiark.bandcamp.com/album/pustovn-k
P.S. Mimochodom, jeden čas hral Jakub v už tiež spomínanej popradskej kapele Distax. Tu sa avšak musíte opäť zahrať na detektíva, pretože nepôsobil na poste gitaristu.

1. Aký formát knihy preferuješ?
Určite tlačenú verziu a pevnú väzbu. Väčšinou je cca A5 najpríjemnejší aj do ruky, ale napríklad pri komiksoch si to pýta minimálne A4.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Nie som fanúšik biografii, preto si ani neviem spomenúť, či som nejakú hudobnú kedysi čítal. Raz som načrel do knižky od Nikkyho Sixxa z Motley Crue, ale ten rockový bulvár ma zaraz odradil. Myslím si, že väčšina z nich bude na ten spôsob, ale možno sa mýlim. Sú ale dve, ktoré ma momentálne lákajú a cítim, že budú inšpiratívne: Confessions of a heretic od Nergala a Sideman od Fedora Freša.

Pre všeobecný prehľad Jaroslav Smolka a kol. – Dejiny hudby ( a Ian Christe – Ďáblův hlas – heavy metal. Pre náročnejších napríklad Roger Scruton – Hudobná estetika.

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Z beletrie prevažne SF, z poézie som skôr spiatočnícky, súčasná ma irituje, komiksy z európskej tvorby a ne-superhrdinské a samozrejme filozofia, estetika a iné humanitné vedy, ak teda ide o to vyhľadávanie.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Rozčítané mnohé, ale posledne to boli Anton Heretik – Humor, Frédéric Gros – Filozofia chôdze alebo Oren Lavie – Medveď, ktorý tam nebol.


Zabočíme do Prievidze, odkiaľ pochádza slovenská brutal death metalová skupina založená v roku 1995 – Typhoid. Od počiatku, až do dnešných dní tu pôsobí gitarista Roman Regina. Nakoľko je momentálne časovo dosť vyťažený, nie sú jeho odpovede rozsiahle, no som veľmi rada, že sa podujal taktiež odpovedať na moje otázky. K Typhoid dodám už len toľko, že tento rok by sme sa snáď mohli po dlhšom čase dočkať nového albumu.

1. Aký formát knihy preferuješ?

Preferujem klasickú knihu.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Myslím, že dosť ma zaujala High Voltage – Angus Young, pretože AC/DC bola jedna z prvých kapiel na základnej škole, ktorá ma uchvátila a rovnako ma ako decko fascinovala Austrália.

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
Rocková Bratislava sa oplatí precitať, zaujímavé súvislosti rockovej hudby a jej zákulisia v BA.

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Čo sa týka žánru, tak ma zaujíma literatúra faktu.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Rozčítanú už dlhšiu dobu mám zaujímavú knihu Paramahamsa Yogananda – Zivotopis jogina. Pre množstvo prace a dve deti som sa dlho nedostal ku nej, ale momentálne je všetko inak, tak ju asi dokončím.


Asi je vám všetkým jasné, že naša cesta sa bude uberať už len smerom na západ. Predposlednou zástavkou bude Hlohovec a osoba, ktorá si toho preskákala v našom UG naozaj dosť. Daniel Hanák, alias Šampon, pôsobí na bass gitare v Craniotomy, no tam to ako inak nekončí. Dlhé roky pôsobil na bass gitare aj v Attack of Rage, teraz dunivé tóny v tejto skupine vymenil za gitaru. Kedysi hral na bass gitaru aj v Eternal Bleeding, či Darkside. Okrem toho vyučuje hru na gitare a na nejakú jeho kapelu, či projekt som určite zabudla, tak mi to snáď odpustí. Ako je na tom čo sa týka kníh? Prečítajte si :)

1. Aký formát knihy preferuješ?
Preferujem papierový formát knihy, ako hmatatelny dôkaz o existencii autora, keďže knižku môžeš po prečítaní darovať, popr. dostať ako darček, vymeniť atď.. vôňa papiera ma pre mňa svoje osobité čaro.🙂

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Mňa osobne sa veľmi dotkol život Roberta Planta, jeho hudobné výstupy a životné pády, vyrovnávanie sa s problémami, ktoré ho mohli
vyhodiť na uple inú koľaj, z ktorej niet návratu, krásne myšlienky hudobníka, ktorý prežil niekoľko dekad a je stále aktívny…

3. Akú knihu o hudbe by si odporučil? (môžu byť aj ziny)
No s tým odporúčaním je to ťažké, to čo niekoho zoberie na molekuly inému môže pripadať nudné, fádne a nezáživné, mne sa páčili kniky ako LED Zeppelin – Když po zemi kráčeli obri, Robert Plant – Život, LED Zeppelin – Schody do nebe.

4. Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Mám rád rôzne žánre od malička, roky som ulietaval na Pratchettovi, kto má rád troška špicatý čierny humor a fantáziu, ktorá vás odnesie preč, historické od Druona(Prekliaty králi), napr. A. Waltariho(Egypta Sinuhe), pri ktorom úplne cítite piesok v očiach, Metro od Glukhovskeho je mrazivo geniálne napísané, Patrik Hartl je podľa mňa český pisateľsky genius, momentálne sa brúzdam severskými autormi, ktorí ma úplne uchvacujú
.. Aspoň pár ich spomeniem 🙂. Nórsko – Sigrid Undesotova,Trygve Gulbranssen,Kristián Gudmundson, Bjornson Bjornsterne, Knut Hamsun-uplne geniálny.. Švédsko – Selma Lagerlofova,Per olof Estrom, Eyvind Johnson. Dánsko – Thit Jensen, Gudmundur Kamban. Fínsko – Mika Waltari, Johannes Linnankosti. Objavujem krásu a smútok ľudí zo severu, ich životný boj, ale aj lásku, porozumenie a životné názory..

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Naposledy som čítal niečo nádherné od Knut Hamsun – Požehnanie zeme…Príbeh životnej odvahy a nezlomnosti človeka a ľudí okolo neho, so všetkým čo k tomu na severe patrí. Viac neprezradím, treba prečítať. 🙂


V Trnave sa v posledných rokoch akosi zastavil hudobný život, hlavne čo sa metalu týka. Kedysi to tu však bolo veľmi živé a koncerty boli takmer každý mesiac. Z tohto mesta pochádzala aj skupina Epistemy a Chemotherapy. V oboch pôsobil ako spevák Lojzo Horák, ktorý mi ako posledný stručne odpovedal na moje otázky. Pripomeňme si teda aspoň Epistemy a ich debutový a zároveň posledný album „Death in Agony“.
https://bandzone.cz/epistemy

1. Aký formát knihy preferuješ?
Mám najradšej klasické knihy.

2. Ktorá biografia hudobníka je podľa teba najstrhujúcejšia a prečo?
Na túto otázku ti neviem dobre odpovedať, pretože takého knihy nikdy nevyhľadával.

Aký knižný žáner najčastejšie vyhľadávaš?
Preferujem ich viacej, ale hlavne historické, horrorové, scifi a dobrodružné. Medzi moje srdcovky patrí Lovecraft a slovenský spisovateľ Andrej Štiavnický.

5. Akú knihu máš rozčítanú, alebo akú knihu si naposledy čítal?
Naposledy som čítal knihu Trhlina od Kariku.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj