Rozhovor – Pseudosapiens – Myslíme si, že Zemi vládne všetko, len nie „človek rozumný“

Rozhovor so slovenskou skupinou Pseudosapiens sme tu ešte nemali, takže prečo ich trochu nevyspovedať. Na slovo som si zobrala speváka a gitaristu z tejto revúckej kapely – Falusoida. Pustíme sa teda do toho :)

Začnem klasickou otázkou, na ktorú sa už určite niekto spýtal predo mnou. Prezraď nám ako vznikol názov Pseudosapiens? Má to aj skrytú myšlienku, ktorú my zvyšní Homo Sapiens nevidíme?

Ahoj Mŕtvolka. Pseudosapiens je slovo, ktoré sa vynorilo v pravý čas, keď sme kapelu začínali formovať. Je v ňom ukrytý náš pohľad na ľudstvo ako také. Myslíme si, že Zemi vládne všetko, len nie „človek rozumný“. Pseudosapiens môže na druhej strane vyjadrovať aj nás ako bytosti, ktoré sa od tejto „Homo“ škatuľky dištancujú.

Ako to vlastne bolo so Pseudosapiens? Popíš mi trochu históriu, hlavne ako ste sa stretli, ako ste vymysleli skupinu?

V Revúcej sme spolu s Janom (gitaristom) hrávali už od detstva. Za spomenutie stojí kapela Virtual Voyage, kde s nami na bicie hrával Janko Hutka (Holotropic). Po jeho odchode do Bratislavy sme mali dlho pauzu a venovali sme sa iným kapelám. Napríklad ja som hrával skoro 10 rokov ako bubeník v hardcore-punkovej kapele Na Smiech. Stále sme sa však stretávali v skúšobni, kde sa hralo, ale ešte viac chlastalo J Tam chodil aj mladý chalan, ktorý rád sadal za bicie a celkom mu to išlo. Tak prišiel nápad založiť novú kapelu. V tejto zostave vznikli prvé songy Pseudosapiens. Za krátky čas došlo k zmene bubeníka a neskôr po debute Godfail aj zmene basgitaristu.

Opýtam sa to, čo nedáva spať škatulkárom a redaktorom…ako by ste charakterizovali Pseudosapiens ako štýl?

Povedal by som jednoducho: melodický metal. My sme si už zvykli na názov „pseudometal“, keďže tam nájdete stopy punku, hardcoru, hardrocku a dokonca aj black metalu. Heavy metal tam ale nehľadajte J

V čom vidíš najväčšie rozdiely oproti poslednému albumu Godfail?

Godfail obsahoval songy širšieho obdobia. Žánrovo je viac rozhádzaný a menej „temný“. Ako muzikanti sme boli ešte dosť neskúsení a nedostatkom, ktoré sa tam objavili, sme sa teraz snažili vyhnúť. Taktiež sme na melodické spevy (ktoré mne až tak nepasujú) použili hosťa Radara. Myslím si, že Tlenie je vážnejšia a metalovejšia nahrávka.

Ktorá skladba na vašom novom albume je podľa teba najsilnejšia a prečo?

U mňa sa favorit stále mení a to asi hlavne podľa nálady. Po dokončení prác v štúdiu ma milo prekvapila skladba  Hej Otče! Je tam provokačný text, chytľavá melódia a dobré aranže. Je to skrátka hit, ktorý si zaslúži videoklip. Ten plánujeme čoskoro natáčať.

Album nesie meno „Tlenie“, no pesnička s týmto názvom nefiguruje nikde na albume. Prečo ste album nazvali takto? Aký to malo dôvod?

Nad názvom albumu sme dlho uvažovali. Keď som si premietol hrubý obsah textov, zistil som že práve téma oheň sa tam vyskytuje dosť často. Od tlenia je veľmi blízko k požiaru a s tým spojeným katastrofám. Keď si to premietneš do pocitov človeka, tak každý nejaké tie tlejúce uhlíky v sebe má. V živote sú okolnosti, ktoré tieto uhlíky rozfukujú a je len otázkou času kedy emócie vzplanú.

Texty máte v slovenčine a spevu je rozumieť takmer všetko. Ako vznikajú nápady na texty a kto ich primárne vymýšľa? Niektoré texty sú fakt nápadité…

Texty píšem ja a v prvom rade sa snažím, aby ich nálada korešpondovala s hudbou. Občas sa téma vynorí sama a inokedy sa formuje počas samotného písania. Žiaľ,  negatívnych vecí okolo nás je veľa a z toho ústí aj hlavný obsah albumu. Nájdu sa tu však aj úlety, ktoré sú väčšinou tie najspontánnejšie a snažia sa odľahčiť dusnú atmosféru.

Prvý album ste nemali vydavateľa, na druhý ste sa dohodli so SMA? Ako ste spokojní so spoluprácou? Kto oslovil koho?

Jura zo SMA sme najprv oslovili ako krstného otca. Rozmýšľali sme, kto by nám album pokrstil a on bol ideálny adept, keďže sa mu páčil už debut. Od svojho metalového detstva  Jura považujem za ikonu a podporovateľa undergroundu a o to väčšia bola naša radosť keď to prijal. Spýtal sa, kto nám to vydáva (plánovali sme si to znovu vydať sami) a ponúkol spoluprácu, ktorú sme bez váhania prijali. So spoluprácou sme samozrejme spokojní. Promo, ktoré SMA dokáže urobiť, by sme sami nikdy nedosiahli. Taktiež pomoc s merchom alebo koncertmi je na nezaplatenie.

K novému albumu máte zatiaľ dve videa. Sú však od seba dosť odlišné, aj témami, ale aj spracovaním. Poďme teda postupne k Lestrukcii. Prečo ste oslovili na spoluprácu práve Radoslava Radara Vontorčíka ako hosťa? Kde sa klip natáčal a kto ho spracoval?

Ešte pred nahrávaním sme vedeli, že niektoré piesne si budú vyžadovať melodický spev, ktorý mne moc nejde. Mali sme asi troch adeptov a jeden z nich bol práve Radar. Poznáme sa už nejakú dobu a nedelí nás ani veľká vzdialenosť. Jeho hlas počuť vo dvoch piesňach a podľa môjho názoru tam sedí ako riť na šerbeľ. Klip k Lestrukcii sme točili tu neďaleko Revúcej, kde sme sa snažili využiť industriálnu scenériu závodu, ale aj krásy odľahlej prírody. Celé to natáčal a strihal náš známy, Rado Hvišč. Je to chlap, ktorý sa ničomu nebráni, má profi vybavenie a navyše počúva metal. Spoluprácu plánujeme aj v blízkej budúcnosti.

Druhý klip sa volá „Nekonečník“. Tu mam otázku skôr k technickej realizácii. Akým spôsobom ste natáčali tento klip, hlavne časť s gitarou? WC je dosť úzky priestor…Všetko je to tvorba Falusoida?

Nekonečník je osobitná kapitola. Samotná pieseň je robená ako recesia a slúži ako úsmevné uzavretie albumu. Klip (ak sa to tak dá nazvať  :)) som zbúchal doma za pol dňa. S gitarou často na záchod nechodím, ale som rád, že je tam dosť miesta a človek si môže zahrať aj pri výrobe trusu.

Falusoid má aj ďalšie kapely okrem Pseudosapiens. Dá sa povedať, že štýlovo trochu iné. Stíhaš to vykrývať? Je pre teba niektorá z kapiel dôležitejšia, alebo sú všetky na rovnakej úrovni?

Momentálne som okrem Pseudo už len v Bloody Redemption, ale je pravda, že som mal toho viac. S Pyopoesy som zaskakoval ako spevák na minuloročnom turné k 25. výročiu a pred tým som tiež spieval v už nefungujúcich Gazdasgrind. Myslím, že som to stíhal celkom dobre. S Bloody sa v skúšobni stretneme len raz za čas a väčšinou cvičíme každý osobitne. Pseudo cvičíme raz do týždňa, čiže pokiaľ sa nekrížia termíny koncertov, tak sa všetko dá. Kapelu nepreferujem žiadnu, bavia ma obe rovnako. Pseudosapiens možno považujem za osobnejšiu záležitosť pre to, že tam píšem hudbu aj texty.

Čo chystáte do budúcnosti? V poslednej dobe ste veľa koncertovali po Slovensku, budete aj naďalej koncertovať? Kde vás môžeme najbližšie vidieť?

Koncerty máme samozrejme v pláne. Zatiaľ viem povedať, že 18.4. zahráme v Predajnej a 23.5. na Oblivion Feste vo Vizoviciach. Juro Haríň momentálne rieši spoločné turné s českými Arawn, ktoré by malo obsahovať koncerty u nás a tiež v CZ. Za každú ponuku sa samozrejme potešíme.

Máte nejaký tajný sen, ktorý by ste si chceli v budúcnosti splniť?

Myslím, že ani nie. Pokiaľ sa bude naša hudba ľuďom páčiť, všetko ostatné príde samo. My budeme na sebe makať, aby naše vystúpenia boli čoraz lepšie. Pripravíme ešte nejaký ten klip a taktiež  by sme radi do dvoch rokov vydali ďalší album.

Z mojej strany na teraz asi všetko, ďakujem za odpovede a prajem veľa úspechov, veľa fanúšikov, veľa dobrých koncertov. Nejaké záverečné slová aj od vás?

Mŕtvoka, ďakujeme ti za priestor v Metalexpress a pozdravujeme všetkých, ktorí sa dočítali až sem.

Kontakty:

https://www.facebook.com/pseudosapiens.metal/

https://bandzone.cz/pseudosapiens

https://www.slovakmetalarmy.sk/

Použité fotografie pochádzajú z FB stránky kapely

 

 

 

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj