Report – Toilet Party 6 – 18. 1. 2020 – Bar u Aničky, Hurbanovo

Ako sa dá prežiť dlhý zimný večer? Možnosť A je vziať si do ruky knihu, uvariť si čaj a ponoriť sa do stavu absolútneho kľudu. Možnosť B tvorí cestovanie vlakom na miesta, kde by som asi inak nešiel a nechať si, na vzdory protestom z ušnej ambulancie, opäť o čosi viac poškodiť sluch. Obe možnosti mám rád, ale tentokrát vyhrala druhá možnosť. V Hurbanove som v živote nebol a tobôž nie na koncerte a tak bolo na čase si odškrtnúť aj toto mesto na mape Slovenska. Večerný program ponúkal to najzvrátenejšie a najbrutálnejšie, čo naša rodná (a nie len ona) cháska vyprodukovala.

Síce rád prídem na akciu s dostatočným predstihom, ale teraz som to asi trochu prehnal, pretože som sa uvelebil na mieste činu chvíľku po tom, čo iba prišli organizátori a zvukár. Tak som mal časť sa trochu zžiť s miestom. Bar u Aničky je taký ozaj UG podnik. Za všetko hovoria záchody, kde si asi veľa súkromia neužijete. Viac zaujímavé by to bolo už len, keby boli toalety spojené, ako tomu bolo v Ally McBealovej, či ako sa volal ten seriál. O ôsmej sa začali z pódia ozývať nekoordinované zvuky a pohyby, čo znamenalo začiatok. Pretože pár dní pred akciou vypadla zo zostavy formácia The Manufacturing Technology of Retarded Nation, náhradou sa stal Necrov goregrind/noisový projekt Urinaemia. Projekt, ktorý má taký premenlivý život ako aprílové počasie a iba z času na čas je aktívnym. Nič iné ako dokonalý bordel sme ani nemohli čakať. Necra, ktorý nasadil masku ála pilčík z Texaského masakru, sprevádzali basák a bubeník. Možno to je tým, že tieto veci nemám napočúvané, tak som sa v tom miestami strácal. Ale zase, to čo bolo na pódiu ma bavilo. Samozrejme, že najviac pozornosti strhával Necro, ktorý sám sebou vyutieral pódium a tak. Bolo to divé, živelné a fekálne roztomilé. Ako povedal klasik – zrýchlili a posekali. Nič viac dodať netreba.

Necro si nestihol asi ani vydýchnuť, ale stihol si aspoň vymeniť masku za S/M kuklu. A tak sme sa dostali k pocte a vlhkým spomienkam na pornoherečky (ako sami uvádzali jednotlivé skladby). Enema Shower je už takou klasikou scény. Všade nejaké dildá (pri bicích bol z nich zložený obrátený kríž, hehe), erotické propriety a goregrind. No uznajte, dá sa lepšie stráviť sobotný večer? Ale ku kapele. O poznanie viac som sa bavil pri Enema Shower, ak pri Urinaemií. Predsa len ich skladby majú klasickejšiu štruktúru a samozrejme som ich už neraz počul. Čo som nepočul a z čoho mám veľkú radosť je, že nám kapela poskytla aj nejaké nové ukážky, ktorých sa zrejme čoskoro dočkáme aj vo fyzickej podobe. Už nech to je, pretože to znelo vážne veľmi sľubne. Inak behom setu a nejakého intermezza, za zvuku kostolných zvonov, basák pokľakol a bubeník, s dildom v jednej ruke a lebkou v druhej, bol pokropený roztopeným voskom. Ak existuje nejaké mimozmyslové vnímanie, tak sa určite v nejakej zákristií z ničoho nič vypli kostolné chorály a zo zdesenia ustalo aj prznenie miništranta. Zatiaľ čo my sme pokračovali v zábave ďalej.

Spermoňov z Bratislavy, resp. ich členov v ďalších kapelách a projektoch, stretávam celkom často. Miestami začínam mať pocit, že už celkom ovládam aj setlist. V tento večer si však odohrali svoj štandard. Síce som sa bavil ako vždy, ale zrejme mali nejaké technické problémy, teda to si myslím ja. Nejako som po tom ďalej nepátral. Publiku to však veľmi nevadilo a nejaké tie kotle a lietajúce drinky sa vyskytli pri Godzille, Asthmatic Dragons, Duken Nukem 3D, či záverečnom coveri od Bile. Sečteno, podtrženo. Už som videl lepšie koncerty od Sperm of Mankind, ale pretože mám pre nich slabosť, tak z toho nebudem robiť vedu.

Po troch zástupcoch slovenskej gore scény, prišiel čas nakuknúť susedom cez plot. Ale veď z Hurbanova to je do Maďarska, čo by ľadvinovým kameňom dohodil. Kto ste zmeškali vystúpenie Vile Disgust na minuloročnej Flesh Party, tu ste to mohli dobehnúť. Ono teda zmeškali… Tam hrali ako úplne posledná kapela festivalu a tak mnohí, vrátane mňa, už odpadávali od únavy. Pretože sme boli na úplnom juhu Slovenska, tak tu mali aj dosť fanúšikov, čo bolo hneď poznať na pohybe v kotli. Musím uznať, že doteraz som síce túto kapelu registroval, ale nijako veľmi extra som sa im nevenoval. Chyba, Lukáško, chyba. Tu urobili taký výchor, že aj pamätné plagáty na stenách klubu boli vo vytržení. Štvorica maďarských goregrinderov však pridáva do svojho hlukového prednesu aj „priměřenou“ štipku death metalu, čo ich robí aj celkom melodickejšími. Teda aspoň naživo to tak nejako na mňa vplývalo. Proste skvelý set.

Kapele Paediatrician, organizátorom a aj vám, ktorí náhodou zablúdite medzi tieto riadky, sa chcem ospravedlniť, ale po vystúpení Vile Disgust som bol nútený odísť. Takže snáď aj druhá maďarská kapela zanechala pozitívnu stopu ako tá prvá.

Zvukovo celý večer ošetril Vomitor Sound (teda Libor z Abortion), takže po tejto stránke je zbytočné hľadať nejaké výčitky.

No čo dodať záverom? Len to, že aby sme sa rýchlo dočkali aj siedmeho pokračovania tejto akcie.

PS: fotky sú celkom kanál, ale tak lepšie ako rektálnou sondou do oka.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj