The North Bohemian Terror – Split – Bizarre Leprous Production, 2019

Tiež vám už tie sviatky radosti a pokoja zožierajú tie zdravé bunky, ktoré bažia po hluku a agresivite? Mne teda rozhodne áno. Pri pohľade na všetky tie sladké a slané návykové látky, pod ktorými sa prelamujú vianočné stoly, mi začali okrem žalúdka po obžerstve prahnúť aj uši. A tak nejaký pamlsok treba hodiť aj im. A najlepšie o niekoľkých chodoch. Pre tieto prípady sú ideálne splitká. Jedno také sa mi sem dokotúľalo, s pestrým zložením jeho ingrediencií. Nájdeme tu všehochuť – od grindu, cez gore, slam až po death a black metal. Už podľa názvu placky je jasné z ktorých smerov budú zúčastnené spolky (teda až na nórsko – kyrgyzstanskú kooperáciu, k tomu sa ešte dostanem, hehe). Well, stlačme teda tlačítko play a prehlušme koledy, kým niekomu neublížim.

Ako prvá sa do polohy hlukozvestov vložila, už celkom zaslúžilá banda Deaf & Dumb. Do kotla vložili tri polienka počúvajúce na mená Martyrium, Hell is Coming a Wars of the Mighty. Intro k skladbe Martyrium je tak industriálne, že som mal pocit, že odniekiaľ vybehne stará smažka Al Jourgensen. To sa nestalo, ale za to smele nakráčala do súboja s mojím kladivkom, nákovkou a strmienkom, kombinácia grindu s trochou death metalu a s permanentnými industriálnymi lomoziacimi prvkami. Čo do originality asi najlepšia kapela, aj keď teda mňa najviac baví hneď prvá skladba. Tie strojárenské pazvuky mi pripomínajú môj profesný život a to je to posledné na čo potrebujem v čase voľna myslieť. Pri posluchu som asi začal trpieť jemnou inkontinenciou, pri tom pomyslení… No nič, poďme ďalej.

https://www.facebook.com/DeafDumbRelics/

Ako som v úvode začal s tým vianočným obžerstvom, tak to splňuje do bodky kapela Bum. V minulom roku vydali debut VOL 1 %o a na toto splitko prispeli štyrmi novými viazačmi tukov. Borci svoj štýl zavreli do škatuľky Gastroporno gore. Prečo gastro, tak na to prídete, ak letmým pohľadom nahliadnete na názvy skladieb. Papiňák, Vyprošťovák, Příběh o lednici a Šestistopý štrúdl. Ako intrá slúžia duchaplné kuchynské tipy a triky majstrov Babicu a Pohlreicha. Hudobne sa ale pohybujeme v hutnom goregrinde ako stvorenom pre fanúšikov Gutalax, Spasm a im podobných. Čiže krásne masívny zvuk, tupa tupa rytmus a ak ešte nemáte hudobný podmaz k Silvestrovskej nadrbávke, nič lepšie a viac hodiace sa už ani nenájdete. Takže to berte ako pro tip odo mňa.

https://www.facebook.com/Bum-544245279072494/

Po výživnej a bohatej porcií od Bumíkov, je treba prečistiť črevá niečím agresívnejším. Čímsi ako keď mrsknete Krtka, alebo ako sa volá ten sajrajt, do odtoku. Takže žiadne stredné tempá (resp. len ozaj zriedkavo vyskytnuté). To sú Incarnate z Českej Lípy. Rýchle, šialené, jedovaté ako susedov psisko. Len okolo minúty trvajúce vyhladzováky. Taká je pätica skladieb, ktorou Incarnate prispeli na túto placku. Tak trošku mi tu pripomínajú nitrianskych bombardérov Abortion, aj keď vokálne sa neboja ísť aj do kanálnych hĺbok, čo im dodáva čosi navyše, oproti spomínanej grindovej legende.

https://www.facebook.com/incarnategrind/

Naša exkurzia v severočeskom undergrounde, nás privádza ku klietke, v ktorej sa chovajú dva exempláre exotov. Návštevníci im dali mená Neco a Topsy. Ich nenapadlo nič iné ako sa spojiť (v hudobnej sfére iba) do jedného celku, uzavrieť pakt v hudobnom žánri plnom hnusu, špiny, červov a prazvláštnych sexuálnych praktík – slame a dať tomu meno Necotopsy. Slamovitejší ako samotný slam, kladivá väčšie ako nafukovacie propriety od Kraanium a najväčší hudobný vývozný artikel spojenia Nórska a Kyrgyzstanu. Dobre, títo maníci sú síce Česi, ale táto omáčka okolo sa mi páči. Aby som sa v tom už totálne nezamotal, tak toto duo si robí radosť hraním a (do veľkej miery) parodovaním slamu. Ale paródia taká, že znejú lepšie ako niektoré kapely z tohto ranku, čo je celkom gól. Celkom originálne pôsobí spojenie totálne kanálnej hudby a divných samplov, za ktoré by sa nehanbil ani Scooter, či Dr. Alban.

https://www.facebook.com/necotopsy/

Môj vzťah k black metalu je taký celkom kostrbatý. Na blackový koncert sa vyberiem možno tak raz za dva roky a keď už som na nejakom festivale a hrá tam nejaká kapela, pomaľovaná ako vajce pre farboslepých, tak si to teda pozriem, ale teda nevlhnem z toho ako nadržaná sedemnástka. A tak bol celkom záber pre mňa vydržať počúvať tri skladby od kapely Evil Regiment. Neviem si pomôcť, ale dýcha z toho na mňa taký puch archaizmu kapiel ako Root, alebo Asgard. Či je to dobre, alebo nie, to asi nie som schopný posúdiť. Mne to ale žiaľ pochuti nie je. Sorry.

https://www.facebook.com/evilregiment/

Podobný prípad sú pre mňa aj posledné dve skladby od Lepratory. Tí síce neinklinujú priamo k black metalu, skôr k temnému death metal na štýl Incantation (s čím by som bol ešte spokojný, aj keď nejaký výraznejší nápad tu nepočuť), ale tu mi celkom trhajú uši texty. Stačia prvé dva verše skladby Satane: „Satane mrdáš svoji matku, Satane mrdáš jí do zadku…“ To mi príde ako taký posledný záchvev puberty. No ale pre fanúšikov takého totálneho old schoolu to môže pôsobiť príťažlivo.

https://www.facebook.com/lepratory/

No, suma sumárum. Táto 21 skladbová sonda do útrob severočeského UG, ponúka celkom zaujímavý prierez regionálnou scénou. Tu zaujímavejšou, tu menej. Ale to je prirodzené, že každý fanúšik dáva prednosť trochu iným zákutiam hudobného extrému.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj