Novinky z festivalu Gothoom Open Air – Death metalová búrka

Možno sa to ani nezdá ale v počte kapiel na našej súpiske sa po dnešku dostaneme na číslo 26. 26 kapiel z rôznych kútov sveta a taktiež z rôznych žánrových zákutí. Už to je dosť, ale samozrejme kapiel bude iba pribúdať a s nimi pribudnú do našej ponuky aj ďalšie oblasti metalového extrému. Dnes to ale bude najmä o death metale.
Je málo kapiel, ktoré môžu o sebe hovoriť, že stáli pri zrode, či zadefinovali nejaký (sub)žáner. GRAVE si to smelo povedať môžu. Keď na začiatku deväťdesiatych rokov vydali svoj debut (spolu s kapelami ako DISMEMBER, ENTOMBED či UNLEASHED), vytvorili základ švédskeho death metalu, ktorý svojím charakteristickým zvukom ovplyvnil obrovské množstvo ďalších kapiel. Aj teraz, po 11 plnohodnotných albumoch má ich tvorba rovnako špinavé čaro a ukážu to aj na našom pódiu.

Z Nemecka k nám dorazí kapela, ktorá v začiatkoch nemala šťastie s výberom názvu. Začali ako Morgöth, potom sa premenovali na Suffocation. Všetci vieme, že tieto názvy preslávili úplne iné spolky, tak sa im to nakoniec vydarilo na tretí pokus, s ktorým siahli po FLESHCRAWL. To im ostalo dodnes a s ním majú na konte 9 dlhohrajúcich albumov poctivého staroškolského death metalu vrátane tohtoročnej novinky „Into the Catacombs of Flesh“.

Taktiež starí harcovníci, tentokrát ale amerického brutálneho death metalu. To sú INTERNAL BLEEDING. Nekompromisné priamočiare riffy, klepačky, stredné tempo i HC-čkom ovplyvnené chytľavé pasáže a slamy. Pätica z newyorského Long Islandu má v talóne všetky ingrediencie k tomu, aby pripravili skvelé koncertné predstavenie.

Francúzska death-blacková mašina SVART CROWN nám ukáže ich neopakovateľné spojenie neľútostných čiernokovových výchric, smrtiacich krkolomnosti, kmeňovo pôsobiacich rytmov a obrovského množstva atmosféry. Všetko ctiac si ako klasickú tak i modernú školu metalového extrému.

Dnešnú štvoricu uzatvoríme s menej skúsenou no o to nadšenejšou rakúskou bandou CYROX, ktorá pod označením „Pure Austrian Metal“ kombinuje prvky priamočiareho a melodickejšieho death a thrash metalu.

FLESHCRAWL, INTERNAL BLEEDING, SWART CROWN a CYROX na Gothoome 2020!

Informácie aj text prebratý zo oficiálnej stránky festivalu.

http://www.gothoom.com/festival/novinky/death-metalova-burka.html

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj