Praselizer – Faekal Addiction – Bizarre Leprous, 2019

Ja žijem na vidieku. No a teraz, v jesenných mesiacoch, poľnohospodári rozhadzujú po poliach hnoj. Čo to má spoločné s hudbou? Ja len toľko, že z ničoho nič tu predo mnou stojí, nový album Praselizer, pripravený na recenziu. Náhoda? Nemyslím si. Tým sa samozrejme nechcem nikoho dotknúť, len sa stačí pozrieť na názvy songov, či na obal (za ktorým stojí Chymus (Isacaarum. Antigod)) a je vám, jasné čo tým chcel básnik povedať. Ak máte radi goregrind a nejako podozrivo často na vás sadajú muchy, tu si pošmáknete.

Z deviateho kruhu pekelného mojej pamäte sa mi dokonca vynorila spomienka, že som túto kapelu videl aj naživo. V roku 2014 sprasili pódium na prvej Flesh Party Open Air. Aj keď to je tak všetko na čo si pamätám. No nič, od tej doby kapela povyrástla a dovalila aj s novým materiálom. Ako som už povedal, stačí jeden pohľad na obal, ktorý dokonale korešponduje s názvom Faekal Addiction (Fekálna závislost, inak všetky názvy songov sú uvedené aj v angličtine a aj v češtine). Po hudobnej stránke sa isto iste ponúka porovnanie so štýlovo podobnými hovňousami Gutalax. Povedal by som však, že Praselizer prezentujú agresívnejšiu formu goregindu (aj keď nejaké to tupa tupa je samozrejme zastúpené aj tu), možno trochu paralela napr. s Aggresive Tyrants. Ale podobne ako análne komando, tak aj Praselizer využívajú kvantum rôznych úryvkov a hlášok z filmov, ktoré tvoria formu intier (v prípade poslednej skladby Pan Smrádek aj outra). Ako ukážka pred vydaním albumu bola do sveta vypustená „gospelová“ skladba Sakrální exkrement aneb farářova hrachovka (výživný názov). A dá sa povedať, že patrí k tomu najlepšiemu na albume. K tým highlightom by som zaradil aj agresívnu titulku Faekal Addiction, Šleháné hovno v prdeli divočáka mysliveckými penisy v zeleném údolí (tu si musela múza obuť fakt ťažké kanady, keď ich nakopla k tomuto názvu a celkom by ma zaujímala možno historka vzniku tohto poetického súslovia) s introm Surfin Bird a v istých momentoch možno až s black metalovým zápachom a Teplé hadice z Modré ústřice (už som dlho nepozeral Policajnú akadémiu…). Ale každý, kto holduje goregrindu si nájde v tejto lahodne zapáchajúcej kolekcií svojich favoritov.

Ešte by sa patrilo zmieniť, že bicie na tomto albume nahral Denis (Kandar, Mincing Fury…, Space Hamster…) a pretože je majster svojho remesla a bicie preháňa tak rýchlo ako Jeľcin svojho barmana, tak je to v konečnom výsledku aj počuť.

Veľakrát neviem, čo napísať záverom a to je aj tento prípad. Môžem vás akurát v mene kapely pozvať na krst albumu, ktorý bude hostiť Varnsdorf 16. 11. v sprievode kapiel Spras, Bum, DPK a Histos.

Hodnotenie: 8/10

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj