Report – Arson Project – Hexis – Kulturák – Bratislava – 30.7.2019

Počas júlových prázdninových dní sa v Bratislave dialo toho v poslednej dobe celkom veľa, či bol týždeň, či bol víkend. Na dnešný deň pripadli dokonca dva koncerty. Jeden na garážach a druhý v Kulturáku. Obidva sa štýlovo niesli v podobnom duchu. Garážový bol však viac v power violence nôtach, no a ten v Kulturáku bol v znamení dvoch severských kapiel, HC a grindcoru. Hoci na Garážach boli menej známe mená, prilákali asi viac ľudí. V Kulturáku totiž vystúpili dve pomerne známe mená – Hexis a Arson Project. Ešte okolo pol ôsmej nebolo nikde nikoho, len ja. Bolo jasné, že sa tu dnes asi veľa ľudí neukáže, takže budeme mať komorný koncert.
The arson project sa na scéne objavil v roku 2005, v zemi zasľúbenej grindcore – vo Švédsku. Až do roku 2017 sa prezentovali len demami, EP a split. V spomenutom roku vydali svoj prvý full album a ich kariéra sa začína hýbať tým správnym smerom. Aj napriek tomu, že prvý album vznikol až po dlhšom období, neboli The Arson Project neznámym pojmom. Na Slovensku hrali už niekoľkokrát. V Bratislave sa zastavili napríklad v roku 2010, ešte v klube Obluda, či v klube Fuga v roku 2015. Hneď po vydaní albumu pobehali európske festivaly a v minulom roku sa ukázali napríklad na Fekal party v Prahe. Tento rok opäť brázdia cesty po Európe a razia si tak svoju cestu. Hudba Arson Project srší energiou a agresiou, je to podľa mňa taký valivejší grind-core. V podstate akosi nedáva človeku vydýchnuť. Nebolo tomu inak ani dnešný večer. Takou možno zaujímavosťou, ktorá sa nevyskytuje u každej kapely je, že každý člen (sú štyria) má mikrofón. Samozrejme, najväčšie slovo má spevák, ale občas svoje „povedia“ aj zvyšní členovia kapely a dobre sa dopĺňajú. Spevák väčšinu času pobehoval okolo divákov, bol viac medzi nami, ako na pódiu. Zvyšní členovia až takí akční neboli. Zvuk bol tento večer vynikajúci, takže radosť počúvať. Švédi zahrali hlavne zo svojich novších vecí, ale pridali aj nejakú staršiu záležitosť. Zahrali nám cca pol hodinku, ale bola výživná.
Hexis je na rozdiel od svojich švédskych kolegov o niečo mladšia skupina, no meno si už stihli vytvoriť. Začali v Kodani v roku 2010 a od tej doby toho naložili vo svojej kariére celkom dosť. Majú dva full albumy a samozrejme plno split, ep a singlov. Posledný album vyšiel v roku 2017. Ich zlovestný HC s prvkami black metalu a sludge zanecháva v ľuďoch stopu. Mne osobne učarovali. Hneď v úvode si dali zhasnúť všetky svetlá. Áno, aj tie svetielká, ktoré sú pre Kulturák príznačné. Mne týmto krokom výrazne zhoršili podmienky, ťažko som preglgla a rozhodla som sa robiť fotky na náhodu. Tak aj vyzerajú…Avšak vystúpeniu to prinieslo okrem hudobného pôžitku aj atmosféru. Spevák je pomerne teatrálny, mikrofón si vešal kade tade. Zvyšní hudobníci sa tiež ako keby vytratili do inej dimenzie. Poznáte to, niekedy máte pocit, že niekto hrá ako robot a ani sa nepohne. V prípade Hexis je presne naopak. Na druhej strane, dlhé a ťahavé tóny, ktoré sú pre nich príznačné dávajú priestor na malé „divadlo“. Osobne si neviem predstaviť Hexis na veľkom stage v strede dňa. Celé vyznenie by bolo úplne iné. Všetko by bolo super, jediná vec, čo mi vadila, že hrali naozaj krátko. Možno boli znechutení z malého počtu ľudí, možno sa im len proste nechcelo, ale čakala som o niečo dlhší set.
Tento bol jeden z tých, čo mi ubehol veľmi rýchlo a tak už okolo desiatej som mierila domov. Ďakujem za možnosť fotiť, hoci fotky, ako môžete posúdiť sami mohli byť aj lepšie. Podmienky však na to hlavne pri Hexis moc neboli.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj