Recenzia – Prolapsed – The Condemned – Bizarre Leprous Production 2019

Začiatkom tohto leta vydali český Prolapsed svoj druhý album so stručným názvom The Condemned. Kapela z Hlinska debutovala albumom Sexual Assaults, ktorý vyšiel minulý rok pod slovenským vydavateľstvom Immortal Souls Production, novinka už vyšla pod českým Bizarre Leprous Production.

Temný, agresívny a zlovestný mix klasického a brutálneho death metalu je ochutený trochou deathgrindu. Nečakajte však žiadne rýchlostné preteky, tempo je síce často hodne rýchle, ale BDM klepačky to nie sú. Nahrávka je poriadne skoncentrovaná, absentujú intrá, medzihry, čokoľvek, pri čom by si poslucháč oddýchol. Vďaka tomu je však intenzívna, vyčerpávajúca a zanechá výraznejší dojem. Štruktúra skladieb je pomerne priamočiara bez chaotickosti, mnohé riffy pôsobia majestátne a vytvárajú až symfonický dojem. Za mikrofónom sa striedajú obaja gitaristi, takže na koncertoch  je to poriadny masaker, ale aj na štúdiovej nahrávke to oceníte, keďže každý má trochu iný štýl, čo prispieva k väčšej pestrosti. Dobrým príkladom je moja obľúbená šiesta položka Worthless s výbornými gitarovými linkami, striedaním tempa, v ktorej sa dva vokály perfektne uplatnili. Celkovo je The Condemned ťažko niečo vytknúť, ale chýba moment prekvapenia, prvok, ktorý by poslucháča odrovnal a natrvalo podmanil.

Album je venovaný tým, ktorých zneužili kňazi, téma aktuálna teraz a určite aj v budúcnosti, naivných blbcov, ktorí zveria svoje deti do spoľahlivých svätých rúk sa vždy nájde dostatok. Konceptu The Condemned zodpovedajú drsné a cynické texty, aj parádny obal so smažiacim sa odsúdeným kňazom na elektrickom kresle. O artwork sa postaral Andrey Khrisanenkov, teda Armaada Art, nahrávalo sa v Davos štúdiu, komplet zvuk má na svedomí Jindřich Otyn Tománek, ktorý nemalou mierou prispel k vysokej kvalite nahrávky. Zvuk nástrojov je veľmi prirodzený, vyvážený, všetky nástroje dobre počuť a zvýrazňuje temnú a stiesnenú náladu.

Prolapsed na albume The Condemned prinášajú remeselne výborný death metal, ktorý sa vám postará o (ne)príjemne strávenú necelú polhodinku. Odventilujete si svoje negatívne pocity a svet okolo bude aspoň na chvíľu krajší. A keď nie, tak to otočíte ešte raz.

Hodnotenie: 7/10

Pre Metalexpress spracoval Nihil

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj