Report a Fotoreport – Krutofest – Martin – 22.6.2019

V Martine na kúpalisku sa tento rok konal po prvýkrát jednodňový festival Krutofest. Zúčastnilo sa ho okolo päťsto metalistov. Na krátky report a hlavne zachytenie atmosféry sa podujala naša fotografka Veňa Vicianová.

Okolo jednej sa začal pomaly napĺňať areál. Na festival som sa dostavila s pár minútovým meškaním, privítanie a smerovanie návštevníkov priamo pri bráne bolo veľmi príjemné, za celý festival sme sa nestretli so žiadnym problémom, či nevhodným správaním. Už prvé kapely na obed rozhýbali dav divákov a napriek mierne daždivému počasiu bolo pred pódiom veselo, ľudia pýtali prídavok na každú kapelu. Vystupujúce kapely s radosťou vyhoveli fanúšikom a tak niekedy zahrali aj dve ďalšie pesničky, čím sa časový rozvrh mierne posunul. Miernym sklamaním bola kapela Sorgoth, ktorá nakoniec kvôli zdravotným problémom jedného člena nemohla vystúpiť. Na druhej strane však koncerty skončili na čas a Vendeta si mohla dovoliť zahrať pár pesničiek navyše. Bazény boli pre návštevníkov prístupné počas celého festivalu, takže všetci mali možnosť sa kedykoľvek osviežiť a zaplávať si.  Veľkou výhodou areálu boli aj kúpaliskové toalety, relatívne čisté, s toaletným papierom a bez smradu.

Ako prví vystúpili Guardians of Asgaard. Ako naznačuje názov, kapela je tribute na Amon Amarth. Ako sa na Vikingov patrí, vystúpenie sprevádzala menšia búrka, no fanúšikovia sa nenechali odradiť. Okrem fotografov, nikomu voda neprekážala. Na záver odohrali song „Guardians of Asgaard“, podľa ktorého sú aj pomenovaní.

Po vikingskej nádielke zaznel menej známy metalcore v podaní Inner Scream.Odohrali celý set svojich skladieb a nakoniec zahrali ako prídavok známy song od Sepultury – Roots Bloody Roots. Dážď síce pokračoval, ale fanúšikom to vôbec neprekážalo.

Vo folkovom  duchu nám zahrali Grai, Ramchat, Strigôň, Achsar, a Podpoľanica, z Čiech prišla podporiť death metalová kapela F.O.B a moravsky folk metalisti Wolfarian. K menovaným kapelám len v krátkosti. Achsar už tradične roztancovali publikum skladbou svojim metalom na štýl Ensiferum a Korpiklaani (odznela skladba Beer). Najväčšia „tancovačka“ vypukla počas songu „Old Tavern Song“. Na koniec pridali prvý song z prvého albumu a nevyhli sa ani prídavkom. Za zmienku stojí aj to, že v jednej chvíli si skupina metalistov posadala na zem a začali pádlovať ako na lodi. Dôkazom rodinnej a priateľskej atmosféry festu bolo vystúpenie symfonicko – folkovej kapely z Čiech – Wolfarian. Počas jedného songu speváčka Hanka zišla z pódia medzi fanúšikov a spolu s nimi si užívala koncert.

Strigôňi začali koncert netradične, slovenskou ľudovou piesňou – „Stojí hruška v sade“. Predstavili nám aj pár piesní z pripravovaného albumu, ktorý dúfame uzrie svetlo sveta už čoskoro. Zazneli nové piesne, ako Stribog, Svetlonos, Izra či Koliesko, odkazujúce na staré Slovanské povesti. Zo známych skladieb do tanca zazneli piesne Dunaj, Kartár, Vrbice vrbo zelená a ako prídavok pre roztancované publikum zahrali známu Francúzsku ľudovú pieseň Tri Martold.

Pred headlinerom Grai vystúpil organizátor Hirax s kapelou Ramchat a predviedli dobrú pagan-metalovú nálož. Pred pódiom bolo husto už pred vystúpením kapely. Fanúšikovia vítali Ramchat veľkým potleskom. Svoje vystúpenie odštartovali skladbou „Zvlčili sme“. Nasledovali piesne ako Sila ducha, Posledný pohan či Tŕne Hrobov z ktorých bolo cítiť sprevádzajúcu silu starých predkov. K skladbe “Perún hromom žehná nás” si na pódium zavolali hokejistu Dana Babka, ktorý tentokrát chytil do ruky gitaru miesto hokejky a s radosťou si s nimi zahral. Nasledujúcu pesničku “Tak si spomeň” si s Ramchat prišla zaspievať zas speváčka Irina. Celý set zakončili známou obľúbenou skladbou „Mor ho!“

Grai ako headliner programu predviedli úžasne vystúpenie, fanúšikovia tancovali, pogovali, headbengovali a bavili sa z plných síl. Ich hudba prebrala dokonca aj alkoholom na zem zložených jedincov, ktorý prespali skoro celý festival. Skupina Grai sa vyjadrila, že s festivalom sú veľmi spokojní, a potešilo ich aj nadšenie fanúšikov.

Ako posledná nám zahrala kapela Vendeta. Ľudí síce ubudlo, no zúčastnení si vypočuli všetky skladby a ako som už na začiatku písala, dokonca nám aj pridali.

Na záver môžem s istotou povedať, že KRUTOFEST svoj „krst“ prežil a verím v pokračovanie tohto nádejného festivalu, pretože festivalov, zvlášť tých metalových, nikdy nie je dostatok.

Pre zaujímavosť uvádzam setlisty Ramchat a Grai:

Ramchat set list: Zvlčili sme, Už nebudeme otroci, Posledný pohan, Sila ducha, Tŕne hrobov, Jastrab, V ríši vlkov, Perún hromom žehná nas ( ktorú si s nimi zahral na gitaru, ako support Dano z Grai), “Tak si spomeň” (prišla na podium spenáška Irina z Grai), Nepočaria!, záver Mor ho!

Grai set list: Parley, Dmál, Traveler, Farewell, FOF, Not today, Beneah, Sky, Val Noll

Krátka príhoda z radov účastníkov:

Úsmevná bola jedna situácia mladého pána, ktorý svojim vulgárnym a neprimeraným správaním začal narúšať pohodu festivalu, na čo ho sbs s napomenutím vyviedli z areálu. Podgurážený, a zrejme urazený chlapec sa cítil byť v nepráve a tak si zavolal policajtov. Situácia sa však nevyvinula v jeho prospech. Keďže si dovolil ponadávať a uraziť ešte aj policajtov, ktorých si sám zavolal, mal šťastie, že ho vyviedli s kľudom a nedostal napríklad výprask obuškom, či nestrávil pár hodín v cele.

Festivalu sa zúčastnil aj ružový plameniak Feri, ktorý si festival poriadne užil a bol veľmi obľúbený. Fotili sa s ním členovia kapely, aj fanúšikovia, takže sa stal nepísaným maskotom, s ktorým chcel mať každý fotku.

Plusy

-Výnimočným pozitívom festivalu bola tombola, ktorú organizátor Hirax vyhlásil vždy cez prestávku medzi kapelami. Tombola vždy zahŕňala panáka domácej a nejakú výhru. Väčšinou merch, nášivky, CD. Jedným z výherných predmetov bola aj kniha Život muža. (Ja osobne som síce tombolu nevyhrala, ale nejakým pričinením ma tiež zavolali na pódium pripiť si s výhercom).

-Atmosféra bola až priam rodinne priateľská, nebol problém porozprávať sa s ktoroukoľvek kapelou

-Metalisti mali možnosť sa okúpať v bazénoch. Napriek tomu, že na začiatku trochu spŕchlo, zvyšok festivalu bolo príjemne teplo a pod mrakom, a voda mala tiež príjemnú teplotu na osvieženie.

-Čo asi najviac potešilo fanúšikov, ale hlavne aj kapely bola veľmi dobra aparatúra a skvelý zvuk vďaka šikovnému zvukárovi.

-Čapovali dobre pivo Radegast 10 aj 12 stupňové – človek si mohol vybrať :)

-Občerstvenie zabezpečoval bufet na kúpalisku. Nevýhodu v tomto smere mali vegáni a celiatici, ktorí by tam nič nenašli.

-Záchody – žiadne Toi-Toi, klasické keramické

Mínusy

-Nepáčilo sa mi, keď  nás po koncertoch SBSkár vyháňal z lavičiek, že máme ísť ku stanom. Neviem aká v tom bola logika, nechcelo sa nám spať a nechceli sme pri stanoch robiť hluk hudbou, alebo rozprávaním, a tým budiť ostatných ľudí.

– Je škoda, že Sorgoth nemohli zahrať kvôli zdravotným problémom

Vystúpili

GOA

Inner Scream

Podpoľanica

Performed

Strigôň

F.O.B

Achsar

Wolfarian

Ramchat

Grai

Sorgoth – Nevystúpili

Vendeta

Fotografie – Veňa Vicianová

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj