Report – Vortex Unit – Samsara – Suburban Terrorist – Brute – Fuga – 12-5.2019

Táto sobota a v podstate aj nasledujúce dni, budú žiť hokejom. Po celej Bratislave sa potulovali partie v dresoch svojich štátov, niektorí pokojní, iní už značne pod parou a samozrejme všade policajti. Som zvedavá, či to toto mesto predýcha. Avšak poďme radšej k zaujímavejším veciam. Zas som to urobila! Prišla som na čas, trochu som sa bála, že by som niečo zmeškala. Tak aspoň bol čas aj na nejaké to osvieženie a pokec s ľuďmi. Na dnešný večer bol pripravený rôznorodý kokteil skupín rôznych žánrov.

S miernym omeškaním sa na pódium postavila formácia Vortex Unit. Naposledy som ich počula ešte na Gothoome v roku 2014, v inej zostave, tak som bola zvedavá, čo majú nového. Hrajú zmes špecifického black, death metalu a čo je celkom zásadné, v ich radoch je za mikrofónom aj žena. Vortex Unit v tomto roku budú vydávať nový materiál a tak sa namiesto intenzívneho koncertovania v poslednej dobe sústredili na nové songy. Zostavu tvoria skúsení hráči a dovolím si povedať, že na veľmi dobrej technickej úrovni. Prvý problém, ktorý kapela musela tento večer ustáť boli priestory Fugy, ktoré tento typ hudby zvukovo dosť zabili. Zvuk bol veľmi nevyrovnaný. Speváčku miestami nebolo vôbec počuť, čo bolo škoda. V miestnosti však mali veľkú podporu fanúšikov, niektorí prišli len kvôli nim. Ak sa pýtate ako zapôsobili na mňa, môžem povedať, že tu vidím určite potenciál, no dnešný koncert ma až tak neuchvátil, práve kvôli zvuku, kde napríklad okrem zanikajúceho spevu, nevynikla veľmi ani bass gitara a ďalšie elementy, ktoré sú pre Vortex Unit dôležité. Uvidíme, čo prinesú najbližšie koncerty.

Ako ďalšia kapela sa predstavila Samsara. Na Slovensku reprezentujú ako jedna z mála kapiel (ak nie jediná) funeral atmosférický doom metal. Na pódium si priniesli aj čierne svietniky, aby dodali vystúpeniu trochu atmosféry. Miestnosťou sa začali niesť ťahavé tóny tejto kapely. Išlo sa bez nejakých predslovov a hudobníci stavali hlavne na mrazivej a temnej atmosfére (modre svetlá). Začiatok celého vystúpenia bol v znamení intra a všetci muzikanti boli otočení smerom k bubeníkovi. Až počas prvej skladby sa pomaly otáčajú aj k obecenstvu. Je vidieť, že členovia kapely už majú čo to za sebou, pretože pôsobili veľmi sebaisto a zohrato. Nejako som nezachytila, či sa nachádzala v repertoári aj nejaká nová skladba, nakoľko viem, že už sa pripravujú aj novinky. Zvukovo sa mi Samsara páčila omnoho viac ako jej predchodca. Mne osobne by sa však hodili skôr na koniec. Hudba je značne melancholická, pomalá, ťahavá, takže ideálne ukončenie večera.

Na pódium sa po prestávke stavajú Suburban Terrorist, presný opak Samsary. Bude sa hrať brutal death metal na belušský spôsob. Na začiatku tohto roku ohlásili nepríjemnú správu, že ich opúšťa bubeník. S touto stratou sa zatiaľ popasovali dobre. Nakoľko sú nahraté živé bicie, neodráža sa nejaká umelosť na živom vystúpení. Už sú tomu nejaké tie roky, čo sa v kapele udomácnil ako vokalista Šimon. Vokály mu vždy išli, ale pódiový prejav bol strohejší. Musím speváka pochváliť, že prešiel obrovskou transformáciou a do svojej úlohy sa pasoval veľmi dobre. Jediné, čo mu ešte veľmi nejde sú predslovy medzi skladbami. Tie má na starosti stále hlavne gitarista – Tomáš. Vďaka poriadnemu nášupu, ktorý sa začal hneď v prvých tónoch sa obecenstvo prebralo z doomovej apatie. Celkové nasadenie kapely bolo enormné. Pre mňa jeden z najlepších koncertov, čo som u Suburban Terrorist zažila. Brutal death metal v plnej kráse, s energiou, výraznými basovými linkami aj gitarou. Väčšina skladieb bola z nového albumu Inhumane Breed, no zazneli aj staršie kúsky. Pre tento večer u mňa zatiaľ bodujú na plnej čiare.

Ukončenie večera padlo na východoslovenskú death metalovú kapelu Brute. Priznám sa, že som v ich prípade trochu nekritická, nakoľko ide o moju srdcovku. Naposledy som ich žiaľ videla veľmi dávno, cca pred dvoma rokmi. Ich vystúpenia mi akosi unikali…V kapele došlo tiež k zmenám, či k lepšiemu, asi dokážeme posúdiť až časom. Pred nejakým časom sa na post vokalistu dostáva pomerne mladý hlas na našej scéne – Dominik. Za bicími je už dlhšie (na pomery Brute) Marek, hoci ja som videla ešte aj Jirka Zajíca a Seada. Gitary sa posilnili o druhého gitaristu Borisa. Nuž, zdá sa mi, že Brute sa v dnešných dňoch nachádza v rozkvete. Vystúpenie zatienila len správa o zranení basáka Rada. Dosť mi bass gitara chýbala, ale čo sa dá robiť. Už hneď po prvých tónoch som sa potešila, že počujem známe tóny. Hralo sa z Henchmen, ale aj z Sofisticated Atrocity (až ku koncu). Brute je jednoducho záruka kvality a srdca (kto trochu pozná dianie okolo Brute, určite vie, čo tým srdcom myslím). Dve gitary zhutnili celkové vyznenie, takže naozaj škoda chýbajúcej bass gitary, pretože by to malo ešte väčšiu hĺbku. Celkom som bola prekvapená zo speváka a jeho výkonu. Vidieť, že sa cíti na svojej pozícii ako doma, vystupovanie má, ako keby stál na pódiu roky. Bola to pre mňa opäť raz výborná technická death metalová krasojazda. Hoci pod pódiom nebolo nejako veľa ľudí, keď už to vyzeralo na odchod, vyžiadali sme si ešte jednu skladbu navyše.

Čo dodať k tomuto koncertu. Bolo to rôznorodé a každé vystúpenie malo niečo do seba, takže určite stálo za to prísť, ďakujem organizátorom za tento koncertný zážitok. Zároveň sa chcem ospravedlniť hlavne kapele Vortex Unit, ktorá ma dosť zlé fotky, mala som rozladené celé nastavenia na foťáku. Amaterizmus, ja viem, polepším sa.

Fotky by Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj