Arawn – Zrození – SMA, 2018

Už mi bolo pár krát vyčítané, že som vo svojich recenziách zhovievavý a málo kritický. Vec sa má tak, že väčšinou píšem o veciach, ktoré sú mi štýlovo blízke. Z času na čas mi ale poryvy hudobných vetrov dovejú kapely, ktoré nie sú zrovna niečím pod zub pre mňa. Táto situácia nastala pri kapele Arawn.

Aby sme si trošku predstavili s kým máme dočinenia, tak kapela Arawn pochádza z Ústí nad Labem, funguje od roku 2017 a Zrození je ich debutovým albumom. Ale nejde o žiadnych cucákov, ale chlapov, ktorí už majú aj niečo odohrané.

Album mi bol doporučený so slovami, že je to do thrashu ladená vec. Ono hej, thrash tam niekde na pozadí je, ale ak by mal niekto potrebu škatuľkovania, skôr by som to hodil do melodického death metalu. Hóóóódne melodického. Sú tam počuť však aj vplyvy modernejších kapiel, pri ktorých síce viem uznať kvalitu, ale fanúšik metalcoru zo mňa asi nebude. Takže ak mrdnete do hrnca starý In Flames, pobrichtovskú éru Arakainu (keď som si ten album púšťal na nočnej v práci, tak mi tam niektoré pasáže vážne akoby sedeli do Áčiek), niečo z už spomínaného súdka metalcoru, následne necháte previezť varom a zrazu máte hotovú jednu porciu kapely Arawn. Ingrediencie sú dobré, ale niekedy aj kuchár s Michelinovou hviezdou urobí chybu. Okrem dvoch – troch skladieb mi materiál príde taký nevýrazný Keď už sme v tom gastronomickým žargóne, tak pokrm mi príde slabo ochutený. Zasýti vás, ale chuťové bunky neskáču od radosti. Z času na čas vyskočí pasáž, ktorá zaujme, ale inak mi to príde dosť monotónne. Chýba mi tam proste čosi (čo ja proste neviem opísať), čo by kapelu posunulo nad ostatok iných spolkov a plesklo by ma to cez uši.

A teraz to, čo sa mi viac páči. Album je skrytý v celkom peknom obale. Okrem toho zmasakrovaného pajďuláka, ktorý hádže očkom po poslucháčovi, sa v pozadí odohráva scéna ako z dôb temného stredoveku a inkvizičného šialenstva. Tak trošku mi to pripomenulo niečo málo z diela Hieronyma Boscha.

Pochvalu si zaslúži zvuková stopa. Po technickej stránke je to výborné. Dynamická nahrávka a všetky nástroje sú pekne čitateľné. Za toto je zodpovedné štúdio Sonidos v Brne.

Záverom treba dodať, že keby tam boli výraznejšie nápady, tak by šlo o veľmi slušný album. Takto sa v tom trošku strácam a celá doska sa mi zlieva dokopy. Takže snáď nabudúce.

Hodnotenie: 5,5/10

 

 

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj