Americké bratské trio Pontiak opäť v Bratislave

Americká kapela Pontiak (Thrill Jockey Records) opäť zavíta na Slovensko. V rámci svojho európskeho turné, počas ktorého zahrajú sériu koncertov v dvanástich európskych mestách, predstavia svoju tvorbu už 8. marca o 20:00 v bratislavskej Fuge. Na treťom koncerte v rámci marcového turné vystúpia spolu s britskou skupinou So Low.
Virgínsku kapelu Pontiak založili v roku 2004 bratia Jennings, Van a Lain Carneyovci. Na svojom konte má skupina doteraz sedem albumov a tri EP. Žánrovo osciluje na pomedzí neo-psychadelic rocku, stoner rocku, či indie rocku. Ich tvorba je veľmi emotívna, prirodzene surový zvuk decentne dopĺňajú jemným vrstveným vokálom. Charakterizujú ich hypnotické opakujúce sa motívy, psychadelická gitara a prepracované bicie. Pre Pontiak sú typicky príznačné dlhé inštrumentálne pasáže v ktorých budujú atmosféru svojich skladieb.
Inšpirácie pre svoju tvorbu čerpajú z mnohých zdrojov: zo zážitkov z početných ciest naprieč Amerikou a Európou, či vidieckeho spôsobu života v oblasti Blue Ridge Mountain, odkiaľ Carneyovci pochádzajú. Prírodné motívy nachádzame napríklad v EP Comecrudos (2011), ktoré bolo inšpirované cestou z Phoenixu do oblasti národného parku Big Bend, kde bratom učarovala prirodzená krása Texasu a okolia Rio Grande. V neskoršej tvorbe ich taktiež hudobne veľmi ovplyvnilo založenie si vlastného pivovaru. „Existuje jasné spojenie medzi pivovarníctvom a hudbou. Oboje sú tvorivé procesy, pri ktorých máte nesmierne veľa možností. V nahrávacom štúdiu čelíte logistickým, technickým, či tvorivým výzvam. Je na vás, ako na interpretovi, rozhodnúť sa, ktorou cestou sa chcete vybrať. Pivovarstvo nie je iné,“ vysvetľuje gitarista a spevák Van Carney. Vo svojej najnovšej tvorbe sa venujú prevažne téme pominuteľnosti momentálnej ľudskej existencie a spôsobu, akým sa s touto skutočnosťou človek dokáže vysporiadať. Pri tvorbe textov sa inšpirujú aj takými literárnymi velikánmi, akými sú Karl Ove Knausgård, Bohumil Hrabal, či Lev Nikolajevič Tolstoj.

Vstupenky na koncert v sieti predpredaj.sk

Video:

FB event: https://www.facebook.com/events/313166302745844/
Autor: Gabriela Chromeková

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj