Rozhovor – All the Fury -„Sme malá krajina, aj preto si treba o to viac pomáhať“

Hovorí vám niečo kapela All the Fury? Ak nie, nie ste sami, lebo donedávna nehovorila žiaľ nič ani mne. Vedzte, že je to slovenská skupina z Košíc, ktorá hrá melodický death metal. V minulom roku sa zrazu objavili z hlbín UG s debutovým albumom, ktorý si vydali sami. O debute bude ešte reč v recenzii, no teraz vám skupinu trochu predstavíme, pekne od začiatku:

Povedzte nám trochu o vašom príbehu? Kedy ste kapelu založili, ci ste mali nejaké úskalia? Ako to bolo s All the Fury?

Projekt All The Fury (ďalej ATF) vznikol už dávno, prvá zmienka a nejaká tá registrácia bola v roku 2009. Vtedy šlo o značne inak orientovaný projekt. Dnešná podoba ATF sa teda reálne začala formovať v lete 2011 stretnutím zakladajúcich členov kapely, vtedy aj začali vznikať skladby, ktoré boli doteraz zverejnené. Je možné, že niektoré nápady spred tohto obdobia ešte budú niekedy použité, ale je to už vec viacerých ľudí a od nich teda bude závisieť akými smermi sa bude súčasná tvorba ohýbať. Až v priebehu nasledujúcich piatich rokov sa podarilo utriasť zostavu, ktorá je od roku 2016 stabilná. Ťažko povedať, či vzhľadom na podmienky bola cesta vzniku ATF skalistá, určite mal projekt už dávno potenciál na ďaleko viac zverejneného materiálu, na druhej strane časom, aktuálnou zostavou a pridaním osobného maxima každého člena je produkt kapely oveľa vyzretejší, takže hoci pôvodné očakávania rozbehnutia projektu boli určite inde, dnes sa javí, že všetko prebehlo správne a je to tak ako to malo byť.

Je niekto v All the fury, kto už predtým účinkoval aj v inej kapele? Inými slovami, je v All the Fury aj niekto so skúsenosťami, alebo všetko zažívate po prvýkrát? Má niekto od vás aj bočný projekt?

Každý člen pôsobil aj v iných zoskupeniach, spomenúť treba St.Black, Bloodrage, Invasion of Madness a asi veľa ďalších. Aktuálne sa všetci okrem vokalistu venujeme len ATF. Jedine Tomáš Malý má dobre rozbehnutú kapelu Six Between.

Debut sa rodil dlhé 3 roky. Prečo až tak dlho?

Dôvodom je, že Tomáš sa k nám pripojil až približne rok po začatí nahrávania, za čo sme boli ako vtedajší členovia veľmi radi a vlastne všetci môžu byť radi, lebo priniesol veľa vlastného, a s výsledkom minimálne u nás ako kapely vládne spokojnosť. Samozrejme už teraz vieme, ako by sme urobili niektoré veci inak, a o týždeň opäť inak, ale v daný moment sme podali všetci maximum, takže progres sa snáď prejaví na ďalšom materiáli. Album je, myslíme si, podarený z viac než značnej miery vďaka zvukovému inžinierovi Jánovi Čverčkovi, ktorý sa postaral o všetko od nahrávania, mixu až po master.

Album ste si vydali sami. Skúšali ste osloviť nejakého vydavateľa? Predsa, vydávateľ vie pomôcť hlavne čo sa propagácie týka, a takto to ostáva všetko na vašich pleciach.

Aktuálne sa ako kapela sústredíme na nové nápady a snažíme sa čo najviac hrať naživo. Opäť vzhľadom na podmienky scény, alebo aj osobné, sa tomu nedá momentálne dať viac. Promo by určite pomohlo, ale v situácii, kde je potrebné sa ešte riadne ukázať naživo a dostať do povedomia hlavne touto cestou, sme vyhodnotili digitálnu formu šírenia albumu Over the Line of Meridian, ktorý budeme mimochodom krstiť 9. marca v košickom Collosseu za najrozumnejšiu. Až neskôr sme sa rozhodli vyhotoviť aj prvý náklad fyzických nosičov na vlastnú päsť, ktoré sa zatiaľ tešia primeranému záujmu.

Čo sa týka vášho súčasného merchu, máte pre fanúšikov k dispozícii len CD, alebo máte aj iné formy propagácie? (tričká, nálepky atď.)

Okrem CD sme uvažovali aj o tričkách, ale momentálne ešte nie sú v štádiu riešenia. V budúcnosti na základe vývoja situácie je možné, že do toho investujeme. Vydať album je samo o sebe dosť nákladná záležitosť a my by sme radi aj ďalšie. Takže priority sú momentálne nastavené takto.

Už prešiel nejaký ten čas od vydania. Aké máte zatiaľ ohlasy na debut?

Ohlasy sú samozrejme rôzne, väčšinou pozitívne a tešíme sa každému. Samozrejme nemôže naša hudba chutiť všetkým, veď aj nám samotným sa chute menia, ale nemyslíme, že sme mali snahu urobiť niečo kvôli úspechu. Je to proste to najlepšie, čo sme v daný moment dokázali vyprodukovať a sme s tým sami spokojní. Ak sa to páči, je to samozrejme super a sme za to veľmi radi, určite to aj potrebujeme. Ďalší materiál bude ladený inak a možno zachutí viac ako Over the Line of Meridian, možno menej. Nám ako kapele bude chutiť v daný moment určite viac, inak nebude môcť ísť von.

Prečo ste sa rozhodli uberať sa práve cestou melodického death metalu? Na Slovensku melodický death metal veľmi nepočuť, ste jednou z mála kapiel, ktoré ho reprezentujú. Máte v tomto ohľade nejaký vzor aj na Slovensku, alebo vychádzate skôr zo Škandinávie?

Voľba štýlu je výsledkom vtedajšieho vkusu zakladajúcich členov, ktorý pretrváva dodnes. Základ hudby ATF nemožno prehliadnuť. Vychádza z najväčších kapiel melodického death metalu, spomenúť treba hlavne Insomnium, Before the Dawn, Dark Tranquillity, In Flames, či Wolfheart, pričom Over the Line of Meridian je postavený na tvorbe týchto kapiel s veľkou snahou o vlastný prístup k veci a vlastný prínos, ktorý bude veríme s každým ďalším materiálom väčší a väčší. Základné charakteristiky počuteľné na debute sme zďaleka nevyčerpali, samozrejme snaha bude ďalej stavať na nich a priniesť opäť niečo nové a rafinovanejšie.

Ako je to s členmi kapely? Akú hudbu počúvate? Máte to pestré, alebo všetci počúvate viac menej rovnakú hudbu? Je niekto z kapely, kto by rád aj experimentoval a pridával aj iné prvky do vašej hudby, napr. Black metal?

Black metalové nádychy bolo paradoxne cítiť v nápadoch spred roku 2011. Čo sa týka black metalu ako žánru a všetkého, čo k nemu patrí, nemyslíme, že príde niekedy snaha uberať sa týmto smerom, v aktuálnej zostave sa to dá dokonca vylúčiť. Z hudobného hľadiska možno v budúcnosti očakávať viac disharmonických a iných experimentov. Myslím, že počúvame dosť rôzne štýly, často aj nie metal. To sa veríme v dobrom odrazí aj na tvorbe.

Viem, že predovšetkým ide o hudbu, ale vaše logo mi pripomína skôr nejakú thrash kapelu. Úprimne, nečakala by som, že sa na mňa spustí melodický death metal. Neplánujete logo trochu pozmeniť?

Máme aj alternatívne logo, je možné ho vidieť na plagáte akcie Black Valentine vol.3, ktorá sa uskutoční 16. februára v Rock Fabric v Poprade. Je práve z doby keď sa projekt rodil, teda má niečo cez 10 rokov. Nové a aktuálne logo sa nesnaží budiť extrémny dojem, nakoľko my ako členovia nepokladáme dnešný produkt kapely za nejako extrémny, ani hudobne, ani po stránke textov. Ani nie je zámerom aby sa kapela extrémnym smerom v budúcnosti uberala.

Košická UG scéna je dosť silná. Ste v priateľskom kontakte s nejakými kapelami od vás, pomáhate si navzájom?

Veľmi vďačíme St.Black rodine, ktorá nás vytiahla na prvé koncerty a vďaka ktorej sme odohrali značnú časť doterajších koncertov. Registrujeme sa viacerí, jednotliví členovia ATF s rôznymi členmi iných zoskupení, viacerí sú skvelými priateľmi. Sme malá krajina, aj preto si treba o to viac pomáhať. Myslíme, že práve hudobný underground je ukážkou ústretovej spolupráce.

Keď už sa rozprávame o Košiciach, máte už vybudovanú vo vašom meste fanúšikovskú základňu?

Samozrejme už máme aj skalných fanúšikov. A pracujeme na tom, aby sme dokázali, opäť v rámci možností, dať dôvod na ich nárast. Za každú odozvu sme vďační.

Kde všade ste zatiaľ hrali a ako sa vám vystupuje na živo? Ste skôr kapela, ktorá si užíva živé vystúpenia, alebo naopak máte radšej jedno vystúpenie za pol roka, ale nech je to perfektné?

Hrali sme zatiaľ na východnom a strednom Slovensku. Hranie naživo si vždy užívame a radi by sme určite hrali viac. Sme radi za každý koncert, ktorý sme mali možnosť odohrať. Do budúcna, ale určite plánujeme zvýšiť aktivitu, vydaný materiál si to pýta. Každé vystúpenie sa snažíme urobiť perfektné, nikto nikdy nevie, či nie je posledné. Tak učí death metal.

Prihlásili ste sa do súťaže Wacken Battle. Čo od toho očakávate?

Očakávame, že podáme super výkon a potom sa možno podarí uspieť. Sústredíme sa na hru a potom možno príde výsledok. Hru ovplyvniť vieme a jedine ňou následne výsledok. Teda dúfame, že to tak je.

Sledujete dianie na sk metalovej scéne? Máte nejaké obľúbené kapely(nahrávky)?

Určite z príbuzného žánru treba spomenúť aktuálny počin Surgery s ktorými sa tešíme aj na zdieľanie pódia. Chytľavosť ich albumu Absorbing Roots je dokumentovaná aj ohlasmi v zahraničí. Z iného súdka, ale veľkou srdcovkou je album Zlo od kapely Adacta, v Košiciach podali skvelý výkon a užili sme si to s nimi ako poslucháči.

Máte naplánované nejaké koncerty aj v západnej časti Slovenska? Ak by bola možnosť vycestovali by ste na koncert aj niekam ďalej?

Momentálne máme naplánované najbližšie koncerty na východe Slovenska. Chceme navštíviť opäť stred a aj západ, kde sme ešte nehrali. A možno pôjdeme na Wacken, ešte uvidíme :D

Neplánovali ste v rámci propagácie urobiť menšie turné po Slovensku a Čechách, alebo by to bolo pre vás problematické?

Neustále plánujeme, ale áno, všetci máme trvalý pracovný pomer a nie je teda jednoduché naplánovať niečo väčšie. Hoci sme nová kapela, máme už svoj vek, aj priority. Ale plánujeme.

Kde máte naplánované najbližšie koncerty?

Najbližší je spomínaný Poprad (Black Valentine vol.3) a potom Košice (krst albumu).

Vzhľadom na to, že ste ešte pomerne mladá kapela, máte aj nejaký sen, kde by ste si chceli zahrať, poprípade s kým?

Ideme sa tlačiť na Wacken, to by bolo ako sen. Ale nehrali sme ešte napríklad v Trenčíne, to môže byť tiež úplne super. Čo sa týka kapiel, určite by bolo úžasné zahrať si s niektorou z kapiel, z ktorej tvorby vychádzame.

To je odo mňa na úvod všetko, ale dúfam, že sa ešte “stretneme” aj pri ďalšom rozhovore, keď vydáte napr. nový album. Máte nejaký odkaz pre čitateľov?

Ďakujeme všetkým za doteraz prejavenú podporu. Poháňa nás a motivuje. Ak vás naša tvorba zaujala, sledujte nás na facebooku, či instagrame. Kto by mal záujem o naše CD alebo nás len tak pozdraviť, tak nám určite napíšte správu cez sociálne siete. Čitateľom MetalExpress prajeme všetko dobré do nového roka!

Použité fotky pochádzajú z FB kapely

Kontakt:

https://www.facebook.com/atf.metal/

https://www.instagram.com/allthefury/

Album sa dá vypočuť aj na Youtube, ale kapela bude určite rada, ak si ho zakúpite aj na CD:

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj