Report – LOBOtoMetalowe Vianoce – Rock Fabric – Poprad – 22.12.2018

Každoročne sa niekoľko dní pred Vianocami v Poprade uskutočňuje koncert, ktorý majú organizačne pod palcom Astarot. Tento rok sa o predvianočnú zábavu postaralo slovenských 5 kapiel. Práve v deň koncertu vládlo nad celým Popradom počasie, ktoré ani zďaleka nenavodzovalo zimnú atmosféru. Pršalo a fúkalo tak, že ma po ceste takmer odnieslo na Gerlach. Do klubu som teda došla zmoknutá a ofučaná okolo siedmej, ale v tomto čase sa tu ešte len schádzali návštevníci. Stoly už okupovali rôzne partie, takže v miestnosti bolo vcelku hlučno. Priznám sa, že v Rock Fabric v Poprade som nebola poriadne dávno. V pamäti mi utkvela len miestnosť, kde sa hralo. Tento priestor sa nezmenil. Človek najprv musí prejsť barom, aby sa dostal do „koncertnej sály“, takže ho neminie stretnutie s ľudmi v okolí baru a na postranných boxoch.
Chcem upozorniť všetkých, čo tento report budú čítať, že bude len veľmi stručný. Kapelám som nevenovala až takú pozornosť, ako by si zasluhovali. Túto akciu som brala skôr ako stretnutie s ľudmi, ktorých nestretnem každý deň…Prosím zúčastnené skupiny, aby teda brali moje slová s rezervou, resp. toto nie je report v tom pravom slova zmysle.
Večer odštartovala žilinská formácia Minor. Naposledy som ich zahliadla na Gothoome, kde ich podľa môjho názoru „zabil“ hlavne hrací čas v doobedňajších hodinách. Veľký dojem vtedy na mňa neurobili, takže som bola celkom zvedavá na klubové prevedenie. Prekvapila ma trochu obmenená zostava. Už tu nehrá na bass gitare dáma, a za mikrofónom huláka chalanisko, ktorý pôsobí aj v kapele Agresia. Chýbala aj druhá gitara, takže sme mali možnosť počuť ich set len s jednou. Oproti poslednému vystúpeniu na Gothoome sa mi dnes páčil Minor viac. Zo začiatku síce utrpeli syndróm prvej kapely, lebo všetci ľudia boli natlačení v zadnej časti miestnosti, kde si spokojne počúvali, no neskôr sa niektorí odvážili aj priblížiť. Minor hrá „fucking death metal“, aby som im to zobrala rovno z úst, a ich pohľad na tento smrteľný kov nám aj predviedli. Ich nový album totiž viac inklinuje k death metalu, ako predošlé počiny. Tento smer im podľa môjho názoru pasuje. Prebrali s nami staršie skladby, aj čerstvé novinky Pre mňa celkom prekvapenie, oproti Gothoomu.
Na druhú v poradí pripadol rad na košickú kapelu – Obliterate. Len nedávno im tiež vyšlo nové EP – Universe, Milk, Structures, takže v ich programe niečo z novinky nesmelo chýbať. K tomu sme sa však dostali až neskôr, pretože v playliste figurovali aj staršie overené skladby. Voľba z nového EP padla na skladbu „Hnedá“, ktorá má ako jediná slovenský text. Obliterate už na rozdiel od Minora pritiahol do predných radov, o niečo viac hláv, takže si Gabi (spev) užil aj krátky prenos na rukách. Celkom ma pobavila jednotná choreografia pri skladbe „Something wrong“, alebo basak, ktorý pri poslednej skladbe radšej vyliezol na schody…Celkovo to bol klasický fajn Obliterate set.
Domácich Astarot som nevidela už roky, myslím si, že naposledy práve v Rock Fabric. Priznám sa, že pre mňa osobne to bolo celkom prekvapenie. Na živo mi ich hudba pripadá záživnejšia ako pri počúvaní (sorry chalani, nie je to myslené v zlom). Spevák mal k dispozícii aj bezdrôtový mikrofón, ktorý aj patrične využil. Spočiatku boli diváci opäť skôr v úzadí, no potom sa osmelili, však išlo o domácich :).
Lunokhod som ešte nikdy nevidela, hoci fungujú roky. Vždy mi však akosi unikli, takže som sa tešila, že tento večer sa im to už nepodarí. Obecenstvo trochu poredlo, lebo večer sa prehupol do fázy, kedy už mnohí mali celkom dosť. To však vôbec neprekážalo, lebo aj tých pár hláv dokázalo urobiť menší kotol. Lunokhod na živo je super a ich koncert som si aj náležite užila, dokonca som sa po dlhom čase vmiesila do kotla. Keďže patria medzi kapely, ktoré v budúcom roku tiež vydávajú album, zahrali nám novinku „Nie je čas“, ku ktorej len nedávno uverejnili aj videoklip. Gitarista poznamenal, že nadchádzajúci album prinesie zmenu v tom, že budú všetky skladby po slovensky. Nechajme sa teda prekvapiť. V skrátke, pre mňa to bol jeden z vrcholov večera.
Večer ukončili Slamworth, pomerne nová slovenská kapela. Počas ich setu sa už naplno prejavil neskorý hrací čas, pretože v po miestnosti sa pohybovalo už len zopár jedincov. Mňa osobne najviac prekvapilo nástrojové vybavenie (5 strunová basa a pod.) tejto skupiny. Potenciál týchto nástrojov sa mi však nezdal byť na plno využitý, avšak verím, že k tomu ešte v ďalšej tvorbe snáď dôjde. Priznám sa, že vzhľadom na pokročilú hodinu som už akosi nemala energiu, takže som si vypočula len zopár skladieb, takže sorry chalani.

Na záver len krátka poznámka k zvuku, ktorý som zámerne vynechala pri všetkých kapelách. Celý večer bol nadmieru dobrý zvuk, čo sa v prípade mnohých klubov nedá povedať. Mr. Barla to proste vie! V závere len poznamenám, že celkovo vydarená akcia. Počas večera som aj fotila, takže o niečo nižšie si môžete pozrieť pár fotiek zúčastnených kapiel :).

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj