Frozen Blood – Frozen Blood – Slovak Metal Army, 2018

Behom nasledujúcich mesiacov zas nečakám takú zimu, aby mi tuhla krv v žilách. Istú náhradu relatívne teplého počasia si nájdem aspoň pri počúvaní Frozen Blood. Kapela funguje už dlhé roky a po všemožných rošádach v zostave sa až teraz dočkala rovnomenného debutu. Kombinácia death metalu s výraznými melódiami a puchom black metalu, u mňa padla na úrodnú pôdu.

Toho black metalu je tu pramálo ( pre mňa iba plus ), skôr iba taká esencia, prímes, ktorá dotvára atmosféru. Čosi ako keby ste povedzme z Dimmu Borgir ( v ich blackovejšom období ) ostrúhali všetky tie symfo sarapetičky ako šupky zo zemiaku a zahustili tým death metalový základ. Aj keď ten riff, ktorý na vás vyvalí úvodná Fog, dýchne trochu chladom severských zemí. Hitovosťou oplýva druhá Last Autumn. Naozaj rozmanitá vec, kde sa prechádza od sypačiek, cez melodické pasáže až po hutné, heavy úseky. Neviem, či to je cielene už podľa mena Mighty Thundergod, ale tu ako by som počul vplyv severanov Amon Amarth. Melodický riff, ktorý sa nesie skladbou, by mohol byť vážne zložený niekde vo vikingskej chajde vo Švédsku. Za vrchol albumu považujem desaťminútovú kompozíciu Winter. Je to taká zmeska všetkého, čo robí túto kapelu tou kapelou, ktorou sú. Príjemné, možno až heavy metalové sólo, tu naozaj pekne vynikne. Apropo z textu by sa odbavil aj Abbath s Demonazom. Takou bodkou na záver je vec, ktorá sa od zbytku albumu odlišuje, do istej miery ( asi aj preto to označenie „bonus“ ). Roadkill Midnight Snack je celkom sypačka, aj keď aj tu sa držia víťaznej formulky teda tej, že tá melódia sa do človeka dostane ako infekcia týfusu. Celkom ma pobavil text, taká sexuálne/sadisticko/vražedná storka. Niečo ako písaval svojho času Mr. Barnes u Cannibal Corpse.

Chcel by som pochváliť zvuk. Ten sa vskutku podaril a nemám najmenších výhrad voči nemu. Že moja kytka, čo mám vedľa reproduktora, pozdravuje… Apropo nevedel som, že Mesko skrýva vo svojom hrdle taký poklad. Skvelý growl, chlape.

Jedna vec čo mi nedá spávať, je obal. Čumím na to stále ako bimbas z deravých teplákov, ale stále neviem čo to tam je. Asi starnem, tretí kríž pomaly na krku a zrak sa zakaľuje, ktož ho vie…

V konečnom súčte som prekvapený z kvality materiálu. Za tie roky sa to asi vypiľovalo k dokonalosti. Jeden z naj albumov domácej scény v tomto roku.

Hodnotenie: 9/10

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj