Report – Grand Slam – Randal Music Club – Bratislava – 14.11.2018

Grand slam turné tento rok dorazilo aj do Bratislavy. Pre tých, ktorí sa nemohli dostať do Košíc na Slamtastic to bola výborná príležitosť pozrieť si slam a brutal death zahraničné metalové skupiny, ktoré do naších končín v posledných rokoch nezavítali veľmi často, no samozrejme aj tie, čo sme tu už mali možnosť vidieť. Na programe bolo šesť kapiel. Úvod večera zaobstarali špeciálne pre bratislavskú zastávku Sanatorium, pokračovala ženská mlátička z Brazílie – Synaya a ako tretí vystúpili Epicardiectomy z Čiech. Prvé tri skupiny večera spomínam náročky, pretože ich vystúpenia vynechala, resp. nevidela.

Prichádzam teda do rozbehnutého večera, rovno na Kraanium. Časový harmonogram je naozaj presný, za čo musím pochváliť organizáciu. Úplný začiatok vystúpenia som zmeškala, chytila som až druhú skladbu v poradí. Celkom ma zaskočila vcelku hojná účasť, niekoľko mesačné promo zafungovalo! V predných radoch bol nezvykle veľký pohyb, kotol ako sa patrí. Bolo vidieť, že niektorí fanúšikovia sa už tejto kapely nevedeli dočkať. Kraanium rúbali svoj brutal slam death metal s naozaj veľkým nasadením a ľudia pod pódiom to náležite ocenili. Spevák po celý čas intenzívne komunikoval s publikom a vyzýval k akcii. Aj napriek úžasnému nasadeniu celej skupiny sa mi zdal byť zvuk strašne sypký. Týka sa to hlavne gitár, ktoré síce išli svoje party svedomite, ale dohromady zneli gitary zliate do jedného zvuku. Bass gitara v niektorých partoch prerážala až príliš, inokedy úplne zanikala v reve gitár. Ako som však už spomenula, celkový dojem bol veľmi dobrý, pretože Kraanium si vedia získať ľudí na svoju stranu. Pre mňa na úvod dobrý začiatok.

Po krátkej pauze vybieha na pódium trochu neplánovane Pyrexia. Podľa časového rozpisu mali hrať až poslední, ale asi si na poslednú chvíľu vymenili poradie. Túto zmenu som samozrejme uvítala. Pyrexia začala hneď od podlahy s poriadnym nášupom. Títo brutal death metaloví veteráni ovládajú svoje remeslo na jednotku. Živé vystúpenia jednoducho majú gule. Spevák hecoval ľudí, takže ani pri Pyrexii nebolo pod pódiom mŕtvo, práve naopak. Hoci tento rok vydali nový album, nestavali len na prezentácii najnovších skladieb, ale potešili nás aj staršími kúskami. Za všetko spomeniem legendárny album Sermon of Mockery. Skladbu s rovnomenným názvom zahrali ako poslednú a na pódium si prizvali všetkých, ktorým sa tam podarilo dostať. Čo sa týka zvuku, ani Pyrexia nebola dokonalá, ale zvuk bol aspoň podľa mňa o niečo hutnejší ako pri Kraanium. Vystúpenie týchto Američanov po dlhšom čase mňa osobne veľmi potešilo.

Pathology nastupujú ako posledná kapela večera po krátkej prestávke. Nemala som ich ešte nikdy možnosť vidieť, o to viac som bola na nich zvedavá. Zostavu tvoria len štyria hudobníci, na rozdiel od predchádzajúcich kapiel a vyznenie a zvuk majú o poznanie surovejší. Zo začiatku sa mi zdal byť spev málo nazvučený, ale počas setu sa to nejako utriaslo. V ich hudbe sa čas od času vyskytnú aj gitarové sóla, ktoré však žiaľ minimálne v jednom prípade nevypálili až tak dobre, zdali sa mi byť trochu odfláknute a jemne falošne. Chalani nekompromisne rezali jednu skladbu za druhou, oproti svojim predošlým kolegom im trochu ubudlo z ľudí, asi kvôli neskoršiemu hraciemu času. Aj to malé množstvo, čo sa tu nazbieralo však dokázalo narobiť celkom pekný kotol a výnimkou nebol ani stagediving. Spevák nás pochválil, že sme boli snáď najlepšie obecenstvo zo všetkých miest. Len by ma zaujímalo, či to nepovedal aj deň predtým v Košiciach. Nech aj áno, nemení to nič na dobrom výkone kapely.

Vzhľadom na to, že išlo o koncert počas týždňa, myslím si, že organizátori mohli byť celkom spokojní s účasťou. Tá časť koncertu, ktorú som mala možnosť vidieť, bola dokonca veľmi živá. Všetky účinkujúce kapely ma prekvapili veľkou energiou a drivom, ktorý dávali do svojich setov. Tak energické vystúpenia som už dávnejšie nevidela. Zostáva mi len poďakovať organizátorom, že sa podujali sprostredkovať zástavku aj v Bratislave.

Fotografie prebraté od Filip Hrubý z Rocker.sk
Viac fotografií nájdete tu

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj