Master – Vindictive Miscreant – Transcending Obscurity Records, 2018

Po sviatku nenávisti, pláne zahalené krvou, vnútornosťami a roztrhanými kusmi tiel, ožívajú štýlom strýčka Franka z Hellraisera. Bunka k bunke, kvapka krvi k ďalšej kvapke, kus rozdrvenej kosti k ďalšiemu kusu. Ako také morbídne anatomické puzzle. Z tohto postapokalyptického obazu plného ohlodaných torz, hnilobného smradu a rojov múch, povstáva čosi, čo je pripravené dokončiť to, čo bolo vložené ako hlavná informácia do hláv nebožtíkov, z ktorých to samo povstalo. Ničiť, zabiť, pomstiť sa. Pomstychtivý zlosyn – Vindictive Miscreant!

Možno, že Mark Cooper ( zo známejších kapiel, pre ktoré tvoril vyberám napríklad Vulvodynia, Orphalis, Dawn of Disease, Rings of Saturn… ) myslel svojim dielom na obale čosi iné, ale ja som si to vyložil nejak takto. Pre Master to je už druhá práca po minulom albume An Epiphany of Hate, ale musím uznať, že aktuálny cover sa podaril ešte viac.

Čo ale možno čakať od Paula Speckmanna a jeho hordy? Ak niekto v kútiku duše očakáva nejaké experimenty, tak by si mal namočiť handru studenou vodou a dať si ju na čelo. Nič také sa tu nedeje, ale nový album je silný, chytľavý a presne taký aký ho fanúšikovia chcú mať. Master je vlastne čosi ako Motorhead death metalovej scény, idú si stále to isté, ale robia to kurva dobre. Na úvod skvelá titulka Vindictive Miscreant, kde sa spolieha na rýchlosť a tlačí sa na pílu až triesky lietajú. K mnou vypichnutým skladbám by som určite zaradil The Inner Strength of the Demon, ktorá je nasiaknutá takou atmosférou ranných Black Sabbath, akurát keď už človek čaká Ozzyho „mečák“, tak vám poza uši pleskne Mr. Speckmann a jeho chrchľavé hlasivky. Nie je to síce nezvyklé u Master, pretože hneď ma napadne niekoľko ďalších skladieb z ich bohatej diskografie, ale tie punkové pasáže v Engulfed in Paranoia, pôsobia veľmi sviežo a skvele zapadajú do celého konceptu. Album defacto neobsahuje slabú skladbu a o nejakej vate nemožno ani hovoriť. Master zaradili na album iba osem vecí, čo je najmenej v ich kariére, ale za to každá jedna má očakávanú kvalitu.

Vindictive Miscreant je prvým albumom Master, ktorý vychádza pod indickým vydavateľstvom Transcending Obscurity Records a ja chcem iba poznamenať, že digipak sa veľmi podaril. O zvuku nemá cenu hovoriť, štúdio Shaark je rokmi overené a môžu si pripísať ďalší vydarený počin.

Síce navždy asi zostane vrcholom kariéry Master, pre mňa nedostižný The Spirit of the West, ale novým albumom sa mu priblížili najbližšie od tej doby, čo pán Loktibrada nosil kolty pekelne nízko. Vindictive Miscreant je bez debaty jedným z albumov roka.

Hodnotenie: 9/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj