Krátky rozhovor o EP „Universe, Milk, Structures”

Cover nového EP

Po dlhšom čase sa s novinkou na svojom konte objavuje aj známa košická kapela Obliterate. Hudobne sa Obliterate vyprofilovali z grind-core a death metalu na svojské vyznenie, ktoré sa nedá jednoznačne zaradiť do rámcovej žánrovej škatuľky.  Nové EP je príkladom hudobnej rozmanitosti. O najnovšom EP, aj o dianí v kapele som sa porozprávala s tým najpovolanejším – Ivanom, gitaristom z Obliterate.

V piatok ste uverejnili pvú skladbu z pripravovaného EP. Koľko bude mať teda EP celkovo skladieb a aká bude dĺžka celého EP?
Celé EP bude mať skoro 20minút, a bude obsahovať 5 skladieb, z toho jednu inštrumentálku „Červená“, ktorá pravdepodobne je zatiaľ najviac vzdialená tomu čo sme s obliterate hrali, ale je tematický spätá s ďalšou skladbou „Hnedá“

Nové EP má názov „Universe, Milk, Structures”. Je celé EP ladené do podobných tém?
Napriek tomu, že po tejto skladbe je pomenované aj EP, zvyšné skladby sa venujú viac sociálnym témam, čiže dalo by sa povedať, že sú skôr také naše tradičnejšie témy. Môžem aj v skratke opísať všetky skladby. Universe, Milk, Structures – o nezmysloch v zmysloch a opačne, toto nechám na poslucháčovu fantáziu, Bio-Idiot – o milovníkoch Savo medicíny. Hnedá – tu som sa dosť rozpísal, čo si tak asi myslím o jednej z našich politických strán, a postavičkách spriaznených okolo nej. No – o podliehaní tlaku spoločnosti na jednotlivca. Červená – táto skladba je o “komoušoch” aby sa nikdy nezabudlo čo všetko tu napáchali.

Kedy približne môžeme očakávať zverejnenie celého digitálneho EP?
S najväčšou pravdepodobnosťou, v pondelok 22.10.2018 sa zverejní celé EP na našom Bandcamp profile.

Posledný album ste vydávali u Gothoom Production, planujete u niekoho vydať aj toto EP?
Toto je veľmi zložitá otázka, nie že by sme nechceli, ale sme si vedomí, že formát EP nie je veľmi vďačný pre vydavateľstvá, hlavne ak ide kapelu nášho UG formátu. Ale kto vie, možno sa podarí aj fyzický nosič, sme tejto možnosti rozhodne naklonení.

Čo sa dialo v Obliterate počas posledných rokov? Prečo ste sa rozhodli, že urobíte len EP, prečo nie Full CD?
Jedna z najzásadnejších vecí , ktorá ovplyvnila, v podstate všetko čo sa okolo Obliterate udialo, bolo to, že Marcel Malega sa rozhodol ísť, na akúsi formu „bubeníckej“ dovolenky, skoro rok sme riešili čo bude ďalej, či bude vôbec nejaké „ďalej“. Medzitým nám s dohodnutými akciami, vypomohol odohrať Euguene Ryabchenko, a nakoniec sme predsa len našli aj „náhradu“ za Marcela v podobe Matúša Špaka. A Universe, Milk, Structures je EP preto , lebo všetky tieto skladby ktoré sú na ňom, boli zložené ešte s Marcelom, takže sa toto EP, dá chápať aj ako akúsi formu rozlúčky s ním.

Ten, kto si pozrel vaše krátke dokumenty, vie trochu o dianí počas posledného roku. Ako ti to vlastne napadlo, urobiť k nahrávaniu aj dokument?
Keďže ja sám veľmi rád pozerám podobné dokumenty u iných kapiel, tak som prirodzene chcel mať niečo podobné aj ja :). Zároveň sme dali možnosť, tomu kto mal o to záujem, dozvedieť sa trochu viac o našich myšlienkach, pohľadu na to ako vnímame Obliterate my sami.

Už som dávnejšie nezachytila, že by ste koncertovali. Podporíte nové EP aj koncertami? Kde vás môžeme najbližšie vidieť?
Všade kam nás zavolajú hrať, ale vážne, tento rok asi už len niekedy v decembri v Poprade. Radi by sme však zahrali všade kde sa bude dať, koľko nám dovolia okolnosti, a hlavne tam kde o nás bude aj záujem :).

Obliterate kontakty:
https://www.facebook.com/obliterate.official/
obliterate.sk@gmail.com
https://obliterate.bandcamp.com/

Titulná skladba nového EP zverejnená v piatok 19.10.2018:

Dokumenty k nahrávaniu Universe, Milk, Structure:

Vokály

Gitara

Bass gitara

Bicie

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj