Kandar – Tromaville – Bizarre Leprous Productions, 2018

Démon z Kandaru sa nám neprihovára už iba zo stránok knihy Necronomicon, ako to bolo v kultovom horore Evil Dead, ale vybral si rafinovanejší spôsob. Naverboval si štvoricu rozprávačov z Brna, ktorí sa nám hodlajú prerozprávať ďalšie príbehy plné opovrhnutia hodných skutkov. Hehe, lenže oproti prvotine, ideme do tých najbizarnejších útrob ľudskej úchylnosti, pretože Kandar si za ústrednú tému zvolili príbehy z mestečka Tromaville. Každý jemne ( no jemne nie… ) otrlý jedinec vie, že ide o filmy z dielne Troma Productions a tie sú naozaj lahôdkou, pre tých, ktorí sa neštítia naozaj divných vecí. Už samotný hrdina Toxic Avenger na obale hovorí sám za seba.

Meno Kandar si za tri roky plíženia sa undergroundovými útrobami pomaličky vydobíja slušné renomé. Nie je sa čo diviť, koncertne sú celkom slušne aktívni a materiál vedia predhodiť silný. Keby náhodou niekto nevedel pomenovať týchto štyroch smrtihlavov, tak počúvajú na mená Topi ( spev, ex-Pigsty, ex Mincing Fury… ), Kubýk ( gitara, Somnus Aeternus ), Martin ( basa, Slup ) a Denis ( bicie, Mincing Fury…, Space Hamster ). Iba tie tri roky im stačili na dva full albumy a jedno splitko, takže uháňajú pekelnejšou rýchlosťou ako Pinhead so svojimi Cenobitmi, keď ich stále niekto vyvoláva z pekla a späť.

Znelka Tromy na úvod a už nás opantávajú rázne a láskyplné tóny grindu, ako slizké štetiny z mopu Toxic Avengera. Tromaville a Poultrygeist takými pretekárskymi chrtmi, proste grind, kde tehla tlačí na plynový pedál. Nasledujúca vec Terror Firmer mi ale až tak veľmi nešmakuje. Teda nie celá skladba, akurát tá úvodná sekaná pasáž, ale zase to robí zo songu čosi jedinečné a možno si po čase k tomu nájdem cestu. Kedže celok tvorí pätnásť úchylo – psiesoniek, nemá zmysel rozpisovať každú jednu, ale tie čo už mi nejaký ten čas vŕtajú v hlave ako myšlienky Jasona Voorheesa na pomstu, sa skrývajú pod číslami päť, sedem, osem a jedenásť, čiže Luther in Geek, Killer Condom, Surf Nazis Must Die a A Nymphoid Barbarian in Dinosaur Hell. Výživné názvy. Schválne som sa prehrabal vo svojej zbierke a vytiahol som si ich prvotinu Groovy, aby som mohol porovnať. Novinka má taký ostrejší zvuk, ktorý vás pritlačí do kresla, zato ubudlo skladieb s punkovým nádychom. Novým albumom, ale našli svoju tvár a stávajú sa originálnou bandou. Ale čo nám ponúknu nabudúce, to sa necháme prekvapiť.

V úvode som spomínal Toxic Avengera na obale. Tak za týmto výjavom z hĺbky perverznej fantázie, stojí Crazy Dan. Booklet je tiež vyšperkovaný ad absurdum. Filmy z Tromy nemám až tak napozerané, ale niečo čo vyzerá ako Ron Jeremy s krucifixom v ústočkách a pod ním trojica zmasakrovaných nahých dám, vyzerá fakt pôsobivo. Pokojne by som tento motív prijal na merchi.

Kandar nám teda na novinke predvádzajú zaujímavú podobu grindu a ako mi prezradil basák Martin, tak nápady na ďalšie albumy sa už pomaličky rysujú.

Hodnotenie: 8/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj