Report – Warm Up Party Obscene Extreme – Randal Club – Bratislava – 13.4.2018

Piatok trinásteho je spojený s poverami. Hoci sa môže zdať tento deň výnimočný, pravdou je, že je vlastne úplne rovnaký, ako každý iný. Keď sa vám však prihodí niečo zlé, aspoň to máte na čo zvaliť. Môj deň nezačal veľmi ideálne, ale o tom som nechcela. Predo mnou bol totiž koncert, ktorý bol v niektorých stránkach výnimočný, takže taký špeciálny piatok trinásteho na metalový spôsob.

Malignant Tumour lákali tento večer špeciálnym setom z legendárneho albumu Pathological Grindcore, Ahumado Granujo budú hrať Splatter Holocaust. Okrem toho boli na programe aj nemeckí Chordotomy, ktorých som ja osobne ešte nevidela, ale aj domáce kapely ako Craniotomy a Attack of Rage. Keďže som väčšinu času strávila v distre, alebo inými povinnosťami, nie veľmi som sa sústredila na hudbu. Nebola som ani raz v predných radách a tak príbehy a udalosti z tejto časti bude lepšie vedieť opísať druhý redaktor pán Mrkva. Ja sa môžem obmedziť len na dojmy zo zadnej miestnosti. Z môjho pohľadu bude tento report trochu úsečný. Čo sa týka mudrovania ohľadom zvuku. Radšej sa v tomto ohľade tiež vzdávam akýchkoľvek úvah, keďže v Randali býva zvuk iný na rôznych miestach.

Začiatok bol naplánovaný na siedmu hodinu. Ako to však už býva, trochu sa meškalo, ale žiadne dvojhodinové sklzy sa nekonali. Miestnosť sa začala napĺňať známymi aj neznámymi máničkami. Na pódiu sa objavujú ako prví Bánovčania Attack of rage. Až na mieste sa dozvedám o novinkách v zostave, nejako mi táto vec unikla. O to pozitívnejšie prekvapenie. Daniel prepustil pozíciu bass gitary novému členovi Jakubovi a sám sa v súčasnosti opiera do gitarových strún. Bola som zvedavá ako zvládne nový člen svoju úlohu a musím povedať, že mu to ide perfektne. Chalani sa stihli za tú krátku dobu aj solídne zohrať, takže to vyzeralo, ako keby bol Jakub súčasťou tejto kapely už dávno. Hrali sa skladby staršie, aj z najnovšieho albumu Dogma. Mrkva pridáva ďalšie postrehy: Klasické nasadenie a skutočný útok zúrivosti, sršiaci najmä z Miša Grosa. Set bol viac – menej rovnaký, ako týždeň predtým v Bánovciach nad Bebravou, len o niečo kratší. Attack of rage sa podarilo rozkývať ešte rozpačité publikum, ako to v začiatkoch býva.
Pred začiatkom vystúpenia Craniotomy musím odbehnúť, takže nestíham začiatok. Prichádzam späť až niekedy v polovici, takže to za mňa „zobral“ Mrkva: kotol nabral už aj nejaké kontúry, predsa len ľudia sa viac osmelili, eventuálne do seba načapovali pri bare viac drinkov. Okrem štandardných peciek ako Mr. Butcher, či Vomiting bloody pieces sa dostalo aj na jeden novy song. Čerešničkou bol hosť v podobe Pyga, ktorý si prišiel zakvíkať par songov.
Adrián podal asi najlepší výkon s Craniotomy čo som mal možnosť vidieť.
Ja len dodám, že spolu s Pygom to nabralo vystúpenie na obrátkach a bolo super počuť po dlhšom čase dokonca dva vokály v Craniotomy. Adrián venoval jednu skladbu aj kamarátovi z Košíc, ktorý niekoľko dní pred koncertom zomrel.

Pôvodne mali nasledovať Chordotomy, ale keďže mali omeškanie kvôli piatkovým zápcham na cestách, prehodilo sa poradie a na pódium sa postavili Ahumado Granujo. Opäť som videla asi 2 skladby a musela som odbehnúť. Aj potom ako som sa vrátila som žiaľ nevidela, čo sa dialo v predných radách. Som si istá, že to tam bolo celkom husté, lebo počas tohto setu sa doráňalo niekoľko ľudí, dokonca došla pre niekoho vraj aj sanitka. Takže opäť dávam slovo kolegovi: Ahumado Granujo som videl tretíkrát a oproti koncertu na Gothoome, mal klubový koncert tak o niekoľko desiatok newtonov väčší tlak. Kotol išiel ako dobre namastený stroj a pohlaď do močovej trubice nejakého borca tiež nechýbal. Z toho, čo som počula to bolo výborne odohrané, lepšie ako na Gothoome, skoro ako keby som sa vrátila späť na koncerty z rokov, keď ešte táto banda vystupovala na koncertoch po celom Česku a Slovensku.

Malignant Tumour prišli odohrať kultový album „Pathological Grindcore”. V poslednom období sa prezentovali hlavne so svojim najnovším albumom The Metallist, ktorý inak tiež výborný. Ich rannú tvorbu som naživo nikdy nepočula, lebo v tom čase som ešte pobehovala akurát tak na bratovej BMXke. Mne osobne tento set učaroval, hoci som ho videla len z diaľky, malo to svoje čaro, úplný iný pohľad na túto kapelu, úplná atmosféra išla zo skladieb. Taktiež ma potešili na záver dve skladby, resp. covery od Agathocles. V predných radách bolo stále badať aký taký pohyb, hoci oproti kotlu, ktorý sa strhol počas Ahumado Granujo sa to porovnať nedalo. A čosi myslí pán Mrkva? Kto zmeškal ich grind set minulý rok na Obscene, mal možnosť na reparát na tomto turné, a že to bol mazec, ich grind obdobie síce nemám napočúvane, ale tieto songy mi prechádzali ušnými bubienkami nesmierne ľahko, svoj set okorenili covermi od Agathocles a aj samotných Ahumado Granujo.

Tak, a je tu záver večera a s nim poslední účinkujúci – páni z Nemecka, Chordotomy. Mňa osobne až tak slam neberie, som dosť prieberčivá len na niektoré vybrané skupiny. Priznám sa tiež, že som si Nemcov vopred nevypočula, takže som nemala žiadne predsudky ani očakávania. Zostala som veľmi milo prekvapená. Hudobne hrali vcelku rozmanito, takže sa človek ani nestihol nudiť. Niekedy na konci setu pozvali všetkých, nech prídu k nim na pódium. Tak sa naraz na doskách ocitlo asi 15 ľudí. Pre mňa príjemné oživenie, pretože predsa len, väčšina ľudí už bola polomŕtva a vyčerpaná z predchádzajúcich setov. Na záver samozrejme aj dodáva slová aj Mrkva. Chordotomy – kvôli problémom na rakúskej diaľnici prišli na rad ako poslední. Majú vonku iba jeden album, ale druhy už je na spadnutie. Najpamätnejším zážitkom z ich koncertu bola určite posledná skladba, kde si pozvali na pódium čo najviac ľudí z publika a kotol sa tým pádom preniesol aj o par schodov vyššie. Skoky ľudí do prázdneho priestoru a podobne veci preto stali rozhodne za to.

Takto sa teda skončil tento večer, ktorý určite utkvie v pamäti nejednému z nás. Myslím, že každý si odniesol nejakú tú svoju spomienku, skrz ktorú si na túto udalosť spomenie. Niekto sa ocitol po prvýkrát na pódiu s kapelou, niekto pod pódiom, niekto možno dokonca v nemocnici. Takže tešíte sa na letný Obscene Extreme? Toto bol predsa len zahrievací večierok.

Fotografie požičané od Martina Mayera
Pôvodne uverejnené v Metalirium
Viac: https://www.flickr.com/photos/101601909@N07/albums/72157689972239240/with/40802996024/

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj