Kaar – Svatej holokaust – Support Underground, 2018

Ako prvá kapela, z nazvyme to československej Big 3 ( Exorcizphobia, Kaar a Catastrofy, aspoň ja si ich takto volám od ich spoločného splitka ) prichádza s novým albumom Kaar a ich Svatej Holokaust. Aktuálna placka je už ich tretí album a rastú nám do krásy, kluci pražskí. Ale je to logické, pretože už nejaký ten piatok hrajú v rovnakej zostave, čiže Kouďák, Tomo, Ozz a Honzus.

Na úvod zaznie inštrumentálka 1095 n.l., čo keď si zbežne prebehneme, je letopočet vyhlásenia prvej križiackej výpravy. Ale hneď v ďalšej skladbe, titulnej Svatej holokaust, to máme vysvetlené pekne po lopate. To je pecka ako hrom po všetkých stránkach, najmä zborový refrén sa bude krásne hulákať na koncertoch. Pri Cirkus, smích & sebevražda kapela zrejme citeľne, aj keď možno neúmyselne skopírovala riff od Debustrol a ich Svět co zatočí s tebou, ale skladba sa rozbehne neskôr do iných dimenzí. Hneď nasledujúci song Tančíme s démony, je jeden z dvoch mojich favoritov albumu (k tomu druhému sa ešte dostanem). A tu sa pekne ukázalo to, čo som spomínal na začiatku, čiže československá Big 3. Ako hostia si tu totiž zakrákajú Tom z Exorcizphobie a Boris z Catastrofy. Za skvelý refrén, pri ktorom hlasivky samovoľne idú na plné grády, musím pochváliť skladbu Město hříchu. No ale aby som sa dopracoval k tomu druhému favoritovi, tak je to záverečná Odraz zničené mysli. Paradoxne najpomalšia a najcitlivejšia vec. Možno preto, že textová náplň je taká dosť osobná a dotkla sa ma, keď sa na človeka valia problémy zo všetkých strán, ale to tu rozoberať nejdem. A myslím, že aj v tomto prípade sa podaril chytľavý refrén, borci majú na to zrejme dobrý patent.

Chválim pekný artwork z dielne Jana Amosa Erbena. Štyri postavy si tu užívajú tak trochu inú poslednú večeru. Ďalším plusom je rodný jazyk, ale Kaar spievajú od začiatku v češtine, takže nič nové pod slnkom. Ale aby som iba nechválil, tak keď som tento album točil dokola na nočnej v práci, tak mi trochu vadil zvuk bicích, ale do toho som sa dostal. A za ďalšie aj keď je Tomov hlas ostrý ako Golonka ( čítaj žiletka ), tak je miestami trochu problém mu rozumieť. Album ako celok je výborný a rozhodne skvelý štart do ďalšieho roka pre Support Underground.

Hodnotenie: 8,5/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj