Hnisavý Proces – Zahnívanie spoločnosti – Slovak Metal Army, 2017

Hnisavý Proces, kapela, ktorá vlastne vydala iba jedno demo a potom sa po nich zľahla hladina metalového podsvetia. Pre mladšie ročníky, ku ktorým sa vlastne radím aj ja (porevolučné decko), boli vlastne neznámym pojmom. Ale keďže ja sa rád prplám v undergroundových archívoch, potešilo ma to, že sa Slovak Metal Army rozhodli toto ich demo oprášiť a vydať v celkom reprezentatívnej podobe.

Ten, kto čaká krištáľovo čistý zvuk a podobné veci, ktoré sa teraz tak proste čakajú od kapiel, ktoré už vydajú nejaký ten nosič, tak by sem ani nemal vôbec zablúdiť. Naopak, uši tých, ktorí majú radi špinu, bordel a smrad sálajúci z reproduktorov, po vložení tohto disku do mechaniky, budú vydávať aplaus ako pri odovzdávaní Oscarov. O čo tu vlastne ide? No Hnisavý Proces sa honosia prezývkou slovenskí Napalm Death a toto prirovnanie sedí ako už to povestné hačadlo na misu. Napalm Death v období prvého albumu Scum, ibaže ešte s oveľa kanálnejším zvukom, ktorý naozaj znie ako keby bol nahrávaný u babky v špajzi, resp. aby sme sa aspoň trochu držali lyrickej stránky, tak na patológií pri mrazákoch. Celkovo album obsahuje dvadsať zárezov skalpelom do torza, aj keď tu máme intro, outro a cover už spomínaných Napalm Death, song Instinct of Survival. Niektoré názvy songov možno vyvolajú úsmev ako napríklad Ritný otvor, Zatuchlé výpary či Zabalený v hovne. Ale ja takéto “libústky” mám celkom rád a baví ma to.

Týchto dvadsať stôp natlačených do cca pol hodiny ubehne rýchlo ako fľaša vodky dolu krkom alkoholika a ja sám som album otočil niekoľkokrát za sebou. Príjemne sa mi napríklad pri tom varí.

Ako som mal nedávno výčitky k bookletom z dielne Immortal Souls (Slovak Metal Army funguje vlastne súbežne, ak by náhodou niekto nepostrehol ešte…), tak tu u mňa zavládla spokojnosť a taká nostalgická náladička, staré fotky, zrejme pôvodný obal, niekoľko slov Jozefa Kytosha Kytu k začiatkom s takouto extrémnou hudbou a podobne. Takže krvavý pahýľ hore za to. A celkovo aj za to, že niekto dokáže v dnešnej dobe oprašovať prach z tých najzapadnutejších kútov undergroundu.

Tentokrát sa s dovolením zdržím hodnotenia, nebolo by to myslím tak úplne fér.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj