Report – Bomby na Nitru!!! – Nitra – Mariatchi – 11.11.2017

Už ste si všetci mysleli, že tento report nebude, že? Je pravda, že už je to nejaká doba, čo sa koncert udial a tak sa týmto ospravedlňujem za poriadne oneskorenie. Nemohla som stráviť toľko zloby, tak som si odskočila do teplejších oblastí, aby som sa pomodlila za vaše skazené duše, no hlavne tu svoju. No, ale teraz už vážne, som späť v Nitre, na sobotňajšom koncerte.

Po dlhšom čase sa tu podarilo zorganizovať koncert, ktorý bol síce zastúpený len slovenskými kapelami (pôvodne mali vystúpiť aj Maďari), ale zato zostava bola parádna pre ľudí, čo radi počúvajú grind-core, death metal a pod. Odkedy sme nemusím chodiť pracovne, nemalo ma sem čo dotiahnuť. Vystupujeme s kamarátkou stanici a pomaly sa kotúľame do klubu, resp. do krčmy. V Mariatchi, preslávenom hlavne bitkou nazi s návštevníkmi, ktorú zachytila kamera, som poznala až do dnešného dňa len z tohto prípadu. Nápad usporiadať koncert práve tu sa mi pozdával, pretože mám rada takéto menšie podniky. Väčšinou tam býva dobrá atmosféra, ktorá mi často v mamutích kultúrnych domoch a veľkých sálach chýba.

Ak by vás to zaujímalo a možno podnietilo návštevu tohto nitrianskeho lokálu, pridávam len krátky opis Mariatchi. Väčšinu interiéru tvorí drevo, drevené stoly. Podnik je rozdelený na dve časti, nefajčiarsku a fajčiarsku, zhruba v strede sa nachádza bar a potom je tu miestnosť, kde sa odohrávali všetky vystúpenia. Musím pochváliť aj výber pív, keďže sa na pípe nachádzalo aj pár špecialít zo slovenských minipivovarov. „Hudobná miestnosť“ nie je veľmi veľká a nenachádza sa tu ani vyvýšené pódium. Nebol by to však už ten pravý underground, keby tu bolo pódium. Na väčšie akcie (rozumej kapely s hviezdnymi maniermi) by tento priestor už asi nebol vhodný. V súvislosti s touto miestnosťou prichádza na rad len krátka informácia o zvuku, ktorý zaobstaral Vomitor Sound. Verejne sa týmto chcem ospravedlniť za podrývanie. Viem, že za daných podmienok bolo naozaj ťažké vytvoriť zvuk, s ktorým by bol hlavne tento majster zvuku (Libor) spokojný. My, obyčajní smrteľníci sme však malé nedokonalosti nepociťovali nijak tragicky. Všetci sme sa sem prišli predsa vyblázniť, vypočuť si muziku, ktorá nás baví! Frflanie ohľadom zvuku si nechávam na koncerty „veľkých“ kapiel a do veľkých klubov, kde sa už tieto veci ovplyvniť bez debaty dajú.

Pred začiatkom prvej kapely sa začína priestor poriadne zahusťovať. Prichádzajú ľudia z Nitry, jej okolia, aj zo vzdialenejších miest. Niektorých Nitranov vidím po dlhom čase a hneď mi to pripomenie, ako dávno som tu nebola na koncerte.

Naozaj existuje sedem minút strachu? Prečo práve sedem? Lebo si formácia Sedem Minút Strachu povedali, že sedem! Alebo bude za tým niečo viac? Kto mal možnosť vidieť ich set, nech zdvihne ruku. Dnes večer som to bola aj ja! Títo priekopníci noise-core to na nás rozbalili nemilosrdne, ale na o niečo viac ako sedem minút. Počas toho stihli pretiahnuť so slákom pílu, gitaru aj bicie. Osobitným úkazom bol prejav vokalistu, ktorý trochu upratal podlahu. Pre niekoho možno nepočúvatelný bordel, pre iného doslova odviazanie sa. Ľudia sa však chytili a niektorí sa aj pováľali spolu so spevákom. Hudobne sa stále neviem rozhodnúť, či sa mi tento extrém a bordel páči alebo, či už je to moc. Premýšľam, že keby mi toto zahralo niekde v podzemí opustenej budovy, asi by som tých sedem minút strachu prežila intenzívnejšie.

Ježiš bol iste tolerantný človek (aspoň sa tak tvári) a tak by si určite aj on poskočil spolu s Grinding Jesus Brothers. Až z východného Slovenska do Nitry zavítala táto grind-core skupina a musím povedať, že som sa na ich vystúpenie tešila. V minulom roku vydali album Reign of Evil, ktorý odkazuje z môjho pohľadu hlavne na švédsku školu. Toto dielo má dohromady len niečo okolo 12 minút a tak stačí, že sa človek pozabudne a otočí ho niekoľkokrát za hodinu. Myslím, že na tomto koncerte odohrali z neho asi všetky skladby, plus aj niečo viac. Toto vystúpenie bolo umocnené o priamy kontakt kapely s okolostojacimi ľuďmi. Niektorí ho prežívali viac rozšafne a nechávali sa uniesť hudbou, však aj mali prečo. Grinding Jesus Brothers totiž odohrali set plný energie, tak príznačnej pre grind-core. V tomto priestore ich hudba ožila a nabrala na obrátkach, bomby boli vypustené! Spokojnosť! Teším sa na nové skladby v ich podaní.

Pôvodne mala nasledovať jediná zahraničná kapela z Maďarska – Blackmail, no nakoniec kvôli zdravotným problémom koncert neodohrali. Nastupujú teda organizátori – Abortion. Do malej miestnosti sa natlačili ľudia a tak som skúšala nájsť nejaké vhodné miesto. Časť setu som si pozrela z bočného výklenku a mala som tak výborný výhľad do miestnosti. Potom mi to však nedalo a pretlačila som niekde do stredu. Abortion posilnili nedávno zostavu o ďalšiu gitaru. Výsledok? Znie to hutnejšie, aj keď sa priznám, že party nového gitaristu som miestami počula len slabo. Inak väčšinou perfektne zrozumiteľný spev som dnes tiež miestami (len pri niektorých skladbách) rozumela slabšie. Ako to už pri vystúpeniach Abortion býva, odzneli aj vtipné predslovy. Bez tohto prvku by to nebolo proste ono. Vtipná bola aj black metalová vsuvka, voľná imitácia black metalových kapiel. Piesne odsýpajú jedna po druhej, staršie skladby striedajú novšie, ľudia sa poriadne zabávajú. Len škoda, že tento koncert ubehol akosi rýchlo. Boli aj Bomby na Nitru! Hoci Abortion vydali nový album u Slovak Metal Army, nevyužili tento koncert ako príležitosť na krst. Myslím, že to však nikoho nejako zvlášť netrápilo, proste sa krstiť nebude a hotovo! Inak fakt zábavný a výživný set to bol, takže sa teším na ďalší koncert.

Jediný zástupca death metalu prichádza na rad ako posledný. Dehydrated tento rok doslova povstali so svojim novým albumom (Resurrection). Ja ho niekedy aj zrecenzujem, to vám sľubujem. Dovtedy si budete musieť vystačiť s opisom z tohto koncertu, kde odznel celý. Kto ho teda ešte nepočul, mal vynikajúcu príležitosť. Že ide o poriadnu dávku kvalitného death metalu s výbornými nápadmi, asi netreba ani písať. Okrem mladšieho gitaristu Peppeho sa v zostave nachádzajú páni, ktorí svoje nástroje ovládajú na jednotku, s dlhoročnými skúsenosťami a tak im veľmi nie je čo vytknúť. Oproti preslávenému „Ideas“ je zmena hlavne v speve, ktorý zastrešuje Dragan. Tento vokál je naozaj špecifický a to je dobré! Dragan bol ešte aj chorý a nadopovaný liekmi, vzhľadom na to to bol výborný výkon. Ako sa hovorí, hudba lieči (dúfam, že ho potom úplne tá choroba neskolila)! V miestnosti bola opäť hlava na hlave, čo svedčí, že ľudia nedošli len pogrindovať a vyblázniť sa. Posledná skladba bola z albumu Ideas, kde je iné ladenie a tak sa s tým gitarista trochu moril. Touto skladbou sa teda Dehydrated rozlúčili a zároveň ukončili tento večer.

Mariatchi nesklamal a moje tušenie, že tento koncert sa zapíše medzi tie, na ktoré budem spomínať sa naplnil. Dôkazom toho môže byť aj tento report, ktorý píšem po dvoch týždňoch po akcii. Spomedzi tohtoročných koncertov, ktoré som zažila to bol tento jeden z najlepších čo sa týka atmosféry. Niekedy stačí k dobrej nálade pár slovenských kapiel, dobré miesto a ľudia (kamaráti, či známi). Nemusí to byť nablýskaný line-up zahraničných kapiel vo veľkom klube. Často ani zahraničné kapely nemávajú takúto odozvu, ktorá sa dostala zúčastneným kapelám. Ako veľké plus hodnotím aj bezbariérový prístup ku kapelám, ktorý umocňoval domácu rodinnú atmosféru. Som rada, že som bola súčasťou tohto večera. Snáď sa po tomto úspešnom podujatí podumá nad akýmsi pokračovaním. Nitra dostala svoju dávku bômb, teraz už len počkať ďalšiu!

PS: Tento report berte optikou človeka, ktorý má radšej menšie a útulnejšie priestory, ktorý má rád tento konkrétny typ hudby a nenechá sa odradiť tým, že ide „len“ o slovenské kapely. T.j. niekomu, kto preferuje radšej koncerty veľkých kapiel a množstvo priestoru by táto akcia nielenže nevyhovovala, určite by nebol s mnohými stránkami spokojný.

Použité fotky z „BOMBY NA NITRU“ Sedem Minút Strachu ,Grinding Jesus Brothers, Abortion, Dehydrated – Fotil Beďo
Všetky nájdete TU:
https://www.facebook.com/mariatchinitra/

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj