Endless Main – II – Slovak Metal Army, 2017

Fanúšikom power metalu určite známa partička Endless Main, vydala tento rok po šiestich rokoch nový, svoj druhý album, nazvaný jednoducho II. Na tŕnistej ceste slovenskou metalovou scénou sa pohybujú od roku 2007 a aktuálnu zostavu tvoria Michal Šepetka (spev), Matúš Šudila (gitara), Braňo Ragan (basa) a Valerio Choma (bicie). Prejdime teda k tomu hlavnému, a to je hudba.

Ako otvárak albumu sa nám do uší dostáva song War. Povedal by som, že asi najagresívnejšia vec albumu, s takou temnejšou atmosférou. Niektorým ľudom, ako sa ku mne donieslo, vraj veľmi nesedí hlas speváka Michala. Mne osobne neprekáža, povedal by som, že je tam trochu cítiť inšpirácia mužom počúvajúcim na meno Warrel Dane, ale myslím, že vplyv Nevermore je badať na celom albume. Z temnej vojny sa prenesme do svetla, a to do druhej skladby Into the Light. Ako bola War temnejšia, tak je Into the Light najoptimistickejšou vecou albumu, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani veľké nemecké power/speed spolky. No a dostávame sa ku skladbe Lastman Standing, kde mi isté pasáže prídu skvelé, ale vadia mi až príliš do moderných vôd hodené niektoré úseky. Proste sa tam toho deje až príliš veľa na môj vkus. Vypichol by som ešte dva kúsky z tejto zbierky, a to Dying Heart of a Dying Man, kde vy, ktorí nosíte klobúky a čiapky, si ich budete musieť poriadne držať, pretože za tú sypačku, akú spustia na začiatku by sa nemusela hanbiť ani nejedna death metalová kapela. Tým druhým kúskom je nádherná balada I Will, iba spev a klavír, proste tento kúsok pôsobí na mňa neskutočne upokojujúcim dojmom.

Po zvukovej stránke opäť nemám čo vytknúť, zvuk je krásne čistý, všetky nástroje je počuť tak, ako má byť, za čo je zodpovedné SPK audio. Artwork je podobne, ako u stajňových kolegov Samsara, dielom Gogo Melone, trošku jednoduchší, ale napriek tomu hodiaci sa obal a ako vravím, niekedy je menej viac.

Takže, máme tu opäť výrazný album na našej scéne, ktorý dúfam prachom nezapadne.

Hodnotenie: 7/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj