Report – Converge Revocation – Gorguts – Havok – Majestic Music Club, Bratislava, 21.08.2017

Octopus Promotion a TM Booking spojili svoje sily, aby usporiadali koncert so zaujímavými menami. V podstate každá z účinkujúcich kapiel mala v svojej hudbe niečo špecifické, čím prilákala svoj okruh poslucháčov. Tak sme sa počas večera mohli započúvať do technického death metalu, thrashu s nádychom techniky, thrashu s obrovským nábojom energie, no aj do HC a metalcore. Štyri svetovo známe mená v extrémnej hudbe – Revocation – Gorguts – Havok a Converge zaručovali zaujímavú hudobnú kombináciu, aj prílev rôznych poslucháčov. Koncert sa uskutočnil v Majestic Music Clube, čo sa ukázalo ako vhodný priestor na túto príležitosť. K organizácii sa nedá povedať krivého slova, všetko išlo po celý čas presne podľa plánov. Ľudí bolo už počas prvej kapely celkom dosť a počas ďalších vystúpení sa nazbierala skoro plná sála.

Neľahká úloha prvej kapely večera padla na Revocation z USA. Európu už majú po minulom roku prebrázdenú krížom-krážom. V rámci turné s Obscura a Beyond Creation sa zastavili vtedy aj na východe Slovenska. Ja som ich v rámci spomínaného turné videla v Prahe, kde ma vtedy zaujali najmenej zo zúčastnených kapiel. V minulom roku Revocation vyšiel posledný album „Great is our sin“, takže sa na koncertoch sústredili hlavne na skladby z novinky. Dnešné vystúpenie sa nedalo s tým pražským snáď ani porovnávať. Miestami som mala pocit, že som snáď videla asi inú kapelu (heh)? Zvukovo o triedu lepšie ako v Stovežatej, tentokrát boli všetky nástroje dobre vyrovnané a k mojej spokojnosti. Vystúpenie sa obišlo bez teatrálnosti a len minimálnej aktivity členov kapely. Spevák uvádzal skladbu za skladbou a my sme si užívali hudbu. Odzneli samozrejme aj skladby zo spomínaného nového albumu, ktorý sa viac prikláňa k surovému thrashovému zvuku s kombináciou death metalu. Práve pri staršej tvorbe bol badateľný príklon k smrtiacemu kovu a technike. Doslova ma prekvapila posledná skladba, ktorá pochádzala zo staršieho albumu Existence is Futil, kde prevládala kombinácia thrash-death. Celkovo ma Revocation veľmi milo prekvapili! Prvá pol hodina mi ubehla vďaka týmto Američanom ako voda.

Gorguts si Slovensko asi celkom obľúbili. V minulom roku navštívili Bratislavu v rámci propagovania svojho nového EP Pleiades´ Dust. Hlavným predstaviteľom a jediným pôvodným členom je gitarista a vokalista Luc Lemay, hlava celej skupiny. Na pomoc si pribral kvalitných hudobníkov, takže Gorguts na živo je jednoducho zážitok pre každého milovníka technického death metalu. Minuloročný koncert pôsobil na mňa o dosť komornejšie a umeleckejšie. Dnešný večer mi pripadal viac uvoľnenejší. Zvukovo ani hráčsky nemám čo vytknúť, je to dokonalosť, aká sa vidí len u mála kapiel a malé chybičky sa proste stratia. Vo výsledku to bol aspoň pre mňa výborný hudobný zážitok! Setlist bol zložený zo skladieb od albumu „Obscura, Colored Sands a From wisdom to hate“. Staršie generácie možno zostali nespokojné, keď sa k slovu nedostal napríklad „Considered dead“, no myslím si, že všetky tri menované novšie albumy spĺňajú vysoké požiadavky. Gorguts je kapela, ktorá ma nikdy nesklamala a vždy predviedla perfektný výkon, nebolo tomu inak ani dnes.

Na rozdiel od predošlých kapiel som Havok ešte nemala možnosť počuť naživo, no tí, ktorí ich videli hovorili o veľmi energickej show. Slová mojich známych a kamarátov sa potvrdili hneď na začiatku, keď kapela vybehla na pódium. Tento rok im vyšiel aj nový album s názvom Conformicide, takže playlist sa zameriaval pol na pol na prezentáciu noviniek aj starších vecí. Havok sa pre mňa od tohto večera stáva zosobnením rýchlosti a energickosti. V predných radách sa rozpútal čas od času aj circle pit, čo však pri ich hudbe nie je vôbec prekvapivé. Staré vzory thrash metalu sa podľa môjho názoru, pretavili v hudbe Havok a nadobudli šmrnc modernosti. Hráči sú to tiež naozaj výborní, o tom niet pochýb. Musím však zabočiť aj k tienistým stránkam ich vystúpenia. Všetky nástroje boli vystrelené natoľko nahlas, že mi išli vybuchnúť ušné bubienky. Áno, viem, mám nosiť štuple, ale uznajte sami, prečo pri Gorguts a Revocation som ich nepotrebovala? Myslím, že som nebola jediná, komu nástroje vyrážali uši. Druhou pre mňa nie až tak pozitívnou stránkou bola nápaditosť v skladbách Havok. Áno, je tu spomínaná mega dávka energie, prítomná v každej skladbe, no predsa len mi trochu chýba akási atmosféra, ktorá by dodávala výnimočnosť, ako napríklad u kolegov z Gorguts. Porovnávam neporovnateľné? Možno áno, no celá hudba mi možno práve vplyvom predošlej kapely prišla príliš jednotvárna a určite by som ich vnímala inak len na čisto thrashovom koncerte. Okrem spomínaných dvoch faktorov bolo vystúpenie Havok na jednotku.

Converge je kapela, ktorá oproti predošlým účinkujúcim vybočovala svojim štýlom zo škatuliek ako thrash, či death metal. Dá sa totiž o nich hovoriť ako o priekopníkoch žánru, metalcore, ešte zo začiatku devätdesiatých rokov. Výnimočnosť vidím hlavne vo vokáli speváka a spoluzakladateľa Jacoba Bannona. Nie každému však musí ich hudba sadnúť, a nie každému je práve spomínaný vokál po vôli. Isté však je, že ide o zaujímavú skupinu so svojským prejavom. Osobu speváka spomínam aj kvôli tomu, že je z celej kapely najvýraznejší. Počas vystúpenia stále pobehoval po pódiu, až som ho trochu začala podozrievať, či si nefúkol pred vystúpením nedal. Bol to zároveň veľký kontrast, pretože ostatní členovia boli viac statickí (občas nejaký ten výskok) a spomínaný vokalista sa okolo nich vrtel, skákal a robil show. Bez tejto postavičky by to nebol Converge. Zo svojej tvorby nám predostreli hlavne skladby z troch albumov – 2009, 2012 a najnovšieho 2017. Až ku koncu sa dostali na rad aj staršie veci ako napríklad „Concubine“ z roku 2001. Vystúpenie sa nezaobišlo bez fingovaného odchodu a príchodu, kedy ako prídavok zahrali snáď najznámejšiu skladbu s názvom Jane Doe, bez ktorej by im asi diváci ani nedovolili odísť. Trochu ma opäť potrápil na plné gule vypeckovaný zvuk, no bolo to o niečo menej ako pri predošlom Havok. Aj keď Converge nepatrí medzi štýly, ktoré by som vyhľadávala, som rada, za nevšedný zážitok, ktorý mi ich vystúpenie ponúklo. Na záver mi zostáva len konštatovať, že to bol jeden z tých večerov, kde hudobná pestrosť hrala svoje hlavné slovo. Hoci koncert nebol vypredaný, nezíval ani prázdnotou a našlo si sem cestu celkom dosť ľudí.

Fotografie pochádzajú od Filipa Hrubého z Rocker.sk, za čo mu touto cestou ďakujem
Celú galériu nájdete tu:
http://www.rocker.sk/converge-havok-gorguts-a-ich-neskutocna-sou-/2635

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj