Report – ZLE JE Fest – Bratislava – Randal Music Club, 06. 05. 2017

SLAYEEEER, SLAYEEER….ozývalo sa minulý rok po všetkých kútoch na festivale Masters of Rock. A potom to prišlo! Najprv dážď a s ním otázky, či náhodou okrem výkriku SLAYER, nekričia niektorí návštevníci aj „LEJE!“ Dokonalá zloba bol oznam, že Megadeath nevystúpi a namiesto nich bude Tublatanka (vo všetkej úcte k tejto legende). Bolo to jasné! ZLE JE! Nejako takto vznikol pokrik ZLE JE! Keďže jednoduché frázy si ľudia zapamätajú najlepšie, začali výmyselníci zo Slovenska šíriť túto krátku frázu po všetkých ďalších festivaloch. Na Gothoome po sebe okrem tradičného „hurrrrá, ufo-porno, hobľuj a pod. začalo v rado zaznievať po prvýkrát ZLE JE! Steny Brutal Assaultu vstrebali spolu s ďalším hulákaním aj ZLE JE! Nech už to nazvete pokrik, fráza, či len hundranie, z nevinných dvoch slov sa vyvinula FB skupina, až raz niekto prišiel s nápadom zorganizovať pod týmto názvom aj koncert. Tak sme skončili v nedávnej minulosti, pretože v Bratislave sa uskutočnil nultý ročník akcie s názvom, ktorý by ste „iste netipovali“- „ZLE JE Fest“. Organizátori na prvýkrát zvolili pomerne veľa kapiel na jeden večer. V Bratislave sa tak stretlo pokope šesť kapiel, rôznych štýlov. Bez ďalších omáčok, poďme teda rovno k veci.
Kapela Guzzle Booze vznikla v Banskej Bystrici. Kedy? Nedávno, niektorí členovia sú odpadlíci zo známej thrash formácie Acid Force. Na bratislavskom ZLE JE Feste mali vlastne premiéru. Na dnešnom koncerte predviedli výdatnú thrashovú nádielku, návštevníkov náležite rozhýbali, zvukovo tiež nebolo čo vyčítať…Zhltli ste mi to? Ha, tie veci o ich vystúpení som si vymyslela, pretože som na ich vystúpení nebola. V reáli teda žiaľ netuším ako zahrali, čo ma veľmi mrzí. Vidieť koncert začínajúcich kapiel je pre mňa vždy veľmi inšpiratívne. Niektoré ma zaujmú hneď na prvý raz, u niektorých viem potom porovnať vývoj atď….Keďže však ide o novú kapelu, dúfam, že sa s nimi ešte stretneme a zahrajú nám svoj thrash.

Začnem teda až od môjho príchodu na kapelu God Defamer. Náhlivými krokmi som sa dovalila ku vstupu. Pred Randalom bolo celkom dosť ľudí, tak som si myslela, že vo vnútri bude natrieskané. Žiaľ, v koncertnej miestnosti sa mi naskytol smutný pohľad na malú hŕstku ľudí, vravím si – ZLE JE! Pri vstupe bol umiestnený merch s tričkami ZLE JE, Nahum a Desire for Sorrow. Zmeškala som len kúsok prvej skladby, takže s radosťou som sa započúvala do ľúbezných tónov tejto kapely. Už som túto God Defamer dlhšie nevidela, ale ich doterajšie vystúpenia boli vždy na výbornú. Tentokrát som zostala jemne zaskočená z niekoľkých vecí. Po úvodnej skladbe predstavili nového druhého gitaristu Jančiho, ktorého po celý čas bolo počuť len veľmi slabo. Naopak prvú gitaru (Alex) bolo počuť dobre, až tak dobre, že citlivejší sluch zachytil každú menšiu chybičku, niekoľko krát som počula falošné tóny, ktoré mi drásali uši. Basa bola skvelo počuteľná, no na druhú stranu, asi až moc „kričala“ oproti ostatným nástrojom. Bicie a spev boli asi na rovnakej úrovni hlasitosti. Táto nevyrovnanosť nástrojov poznačila (dúfam, že len mne) celé vystúpenie God Defamer a tentokrát teda žiaľ nenapíšem len samú chválu. Hralo sa z novšieho albumu Relics aj zo staršieho Heavenly Hell. Zo začiatku sa mi zdali byť jednotliví členovia trochu strnulí, ale ku koncu, ako by sa viac uvoľnili. Ak si teda odmyslím pár chybičiek krásy, bol to štandardne dobre odohraný set.

Až z Českých Budejovic prišli zahrať Desire for Sorrow. Prvýkrát som ich videla minulý rok na Gothoom Festivale. Tu ma ani neupútali, ani neurazili a potvrdili to aj dnes večer. Ide o black metal na spôsob Cradle of Filth. Image musí byť, ale nie len taký ledabolý, myslím si, že z hľadiska vizuálneho to už majú celkom zmáknuté. Podaril sa im slušný zvuk, takže tu niet čo vyčítať a aj hudobníci sú to dobrí. Chyba však je tento krát vyslovene vo mne, ako poslucháčovi. Ich produkcia ma po dvoch, troch piesňach jednoducho nebaví, jedine, že by som sa zabávala na emóciami prekypujúcimi prejavmi klávesáka, ale ani to ma dlho nedržalo. Bez boja sa teda priznávam, že som to jednoducho nevydržala a radšej som prehodila pár slov s kamarátmi a so známymi.

Na pódiu sa objavuje ďalšia česká kapela – Nahum. Na túto death/thrash metalovú úderku z Ostravy som bola zvedavá, ešte som nemala tú česť. V posledných rokoch po vydaní posledného albumu v roku 2015, veľa koncertovali a musím povedať, že to je vidieť. Na pódiu pôsobili sebaisto, zohrato. Táto kapela pre mňa osobne patrila k vrcholu večera. Predviedli živý, energický set, ktorý „kopal gule“, zoznámenie naživo prebehlo na výbornú: „tešilo ma“! Počas ich vystúpenia som aj v radoch divákov videla snáď najviac ľudí. Niektorým kapelám sa silou mocou vymýšľajú aspoň nejaké škatuľky, no Nahum označenie death-thrash metal sedí na 100 percent. V niektorých skladbách dominuje thrashová výbušnosť, v iných death metalová grácia a všetko je to dobre pomiešané. Teším sa na ďalšie stretnutie s touto kapelou!

Revenge Division sa v poslednom období môžu pochváliť kvalitným klipom, novým albumom, účasťou v prestížnej súťaži Wacken Battle a samými chválami. Už som ich tiež dlhšie nepočula, nuž bola som celkom zvedavá. Teraz si asi môžete pripraviť ZLE JE pivo (mimochodom veľmi dobre, mala som hlt) a môžete ho na mňa vygrcať….Mrzí ma to, ale to čo som počula ma teda vôbec neuchvátilo, sklamalo, pre mňa sklamanie večera. Predovšetkým, opäť falošná gitara s uši režúcim sypkým zvukom, spev v čistých polohách falošný a už len táto kombinácia robila pre mňa vystúpenie tejto kapely nepočúvateľným. Celý set sa mi zdal strašne chaotický v tom zmysle, ako keby ani jeden z členov nevedel, čo hrá ten druhý. Čo oceňujem boli vokalistove snahy o rozhýbanie divákov, komunikácia s publikom a dávka show. Snáď na budúce budem môcť napísať o vystúpení tejto skupiny pochvalnejšie slová.

Čas postúpil a bolo po 1:00 keď som opúšťala Randal a tým pádom som nevidela, ani nepočula poslednú skupinu večera – Attack of rage. Viem, že mali hrať aj ochutnávku z ich nového albumu, skladbu „Nenásytnosť týchto dní“… Aké bolo ich vystúpenie žiaľ neviem, ale ako poznám chalanov, určite sa snažili dať zo seba čo najviac.
Ako by som to všetko zhrnula? Najviac ma mrzí nízka účasť. Tá mohla byť spôsobená dvoma faktormi. Jednak boli sviatky, čiže veľa ľudí bolo mimo Bratislavy alebo vo svojich domovoch. Druhá vec čo mnohých asi odradila bolo vstupné – 10 EUR. Možno, keby bol vstup napr. 5 alebo 7 eur, dostavilo by sa viac ľudí. To je už však len v rámci špekulácií. Dovolím si ešte jednu poznámku. Možno niekedy menej je viac, na večer šesť kapiel je dosť veľa. Možno by som do budúcnosti zvolila len 4 kapely, s tým, že jedna by mohla neodolateľný ťahák, na ktorý by prišli ľudia aj z Košíc. Na koncerte bola osviežujúca prítomnosť viacerých žánrov, takže si vybral snáď každý to svoje. Dúfam, že aj napriek menšiemu počtu zúčastnených neodradí organizátorov realizácia ďalšieho ZLE JE Festu.

Fotky prebraté od Andy Butka

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj