Dysanchely – Reborn – Gothoom Productions, 2016

Z hlbín slovenského undergroundu sa po dlhých deviatich rokoch vynorila s novým albumom parta Dysanchely. Oproti albumu Nausea z roku 2007 nezostal kameň na kameni, zostava kapely prešla výraznými personálnymi zmenami. O to viac som bol zvedavý na nový počin.

Začnem, ako je u mňa trošku zvykom, komentárom k obalu, pretože album považujem za komplexné dielo a vizuálna stránka je u mňa tiež podstatná. Z frontcoveru sa na nás s krvavými očami díva okrídlené „niečo“ a pozadie tvorí gotická mozaika, okolo ktorej je obmotaný drak. Pôsobivosti artworku dodáva aj nové logo kapely. Myslím, že celkom podarené dielko. Za celkovou grafikou, ako sa môžeme dočítať v booklete, stoja Matúš Novanský a Peter Betko.

No ale k muzike. Album otvára našľapaný song Sickness Land, ktorý pojednáva o tom, ako sme si skazili svet. Apropo Sickness Land a Only Dust sme si mohli vypočuť už v roku 2015, keďže tieto skladby si razili svoju cestu odvtedy po YouTube. Album sa počúva v podstate sám a vypľul ma až pri štvrtej skladbe Mist, kde mi určité pasáže až tak nesedeli, ale proti gustu žiaden dišputát, ako sa hovorí. Každopádne mne najviac rezonujú v ušiach posledné tri skladby – Old Man, Mirror´s FaceDon´t Conquer The Heaven. Každá z nich oplýva skvelým ťahom na bránku a silnými melódiami, ktoré by ste mi z hlavy nevypáčili ani pajsrom. Ale ak by som mal vybrať iba jedného favorita z celého albumu, je to práve posledná Don´t Conquer… Proste skvelá, chytľavá skladba po všetkých stránkach.

V promo materiáli som sa dočítal o Dysanchely, že ide o death metal švédskeho strihu. Áno je tam vplyv napr. melodickejších švédskych kapiel ako starý In Flames, The Crown možno At The Gates, ja som tam vycítil aj modernejšie náznaky, či niektoré progresívne ladené plochy, ale myslím, že kapela tam má veľký podiel samej seba, čo ju činí jednou z najoriginálnejších kapiel na slovenskej metalovej scéne.Albumu v podstate nemám čo vytknúť, mne sa páči a len dúfam, že na ďalší zárez v ich diskografii nebudeme čakať ďalších deväť rokov.

PS: ich koncert a krst nového albumu v Trnave som si užil a odporúčam ich zhliadnuť niekde na koncerte, pretože sila kapely sa vždy, aspoň podľa mňa, ukáže pri živom vystúpení.

Hodnotenie: 8/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj