Rozhovor – Slovak Metal Army – Juraj Haríň – „Najskôr podám pomoc slovenskej kapele a až potom nech idú Sabaton a Kreator…“

15555972_1350628111654802_295391371_nPred 20 rokmi začal vychádzať časopis Rock Extremum. Kto sa vtedy zaujímal o extrémnu metalovou scénu, určite naňho musel naraziť. Na svoju dobu to bolo v Česku a na Slovensku mimoriadne médium. V šéfredaktorskom kresle vtedy sedel Juraj Haríň prezývaný Immortal, ktorý už mal za sebou skúsenosti s vlastným zinom Immortal Souls a undergroundovým vydavateľstvom Immortal Souls Productions. Behom niekoľkých rokov, kedy nástup internetu vytlačil mnoho tlačených médií i vydavateľských firiem, zmizol z mapy i Rock Extremum. Je rok 2016 a Juraj Haríň sa objavuje opäť na scéne! Najprv prichádza nové Ružomberské – Radio pre život, kde môžete počuť rock aj metal rôznych štýlov. V decembri tohto roku sa z čista jasna objavuje nový label – Slovak Metal Army (Ďalej v rozhovore ako SMA). O tomto projekte sme sa s Jurajom porozprávali a myslím, že rozhovor to je vskutku zaujímavý, takže smelo sa dajte do čítania.

Ako vznikla myšlienka SMA?

Pôvodne som roky uvažoval o akomsi návrate Immortal Souls, keď v ďalekej minulosti som bol celkom dosť aktívny, ale stále som čakal či už na nejaké prachy alebo čas, ktorý by mi dovolil sa tomu venovať. Ale čo je hlavné, tak to je fakt, že tá naša SK scéna mi príde aj po tých rokoch akási divná. Stále sa kopec ľudí medzi sebou háda, nevie sa podporiť, pomôcť si a hlavne fanúšikovia a metláci ako takí sa mi zdajú, že sú slabí lokálpatrioti. Chce to zmenu, osvetu a proste nejakú inú a novú aktivitu a tak ma napadla práve myšlienka urobiť vec, vďaka ktorej by mohla tá SK scéna aspoň kúsok ožiť.

Kto stojí za SMA? Je to len jeden človek alebo team ľudí?
Určite by som do toho sám nikdy nešiel. Celkom som sa priviazal už vo svojom Rádiu, takže by som to nezvládal, hoci by som veľmi chcel. Oslovil som pár ľudí, ktorí sú aktívni či už ako fanúšikovia metalovej hudby, alebo majú priame aktivity spojené s kapelami, promotérmi, klubmi, alebo sú len mojimi priateľmi a išli do tímu, pretože nás vedia trochu finančne podporiť a páči sa im práve táto myšlienka. Čiže momentálne je to v podstate tím 8 ľudí, z ktorých každý nejako prikladá ruku k dielu. A nebudeme si hovoriť omáčky, hlavne sme to spolu dali dokopy finančne. Týmto pádom samozrejme všetkým ďakujem, že sme to spolu mohli naštartovať.

Prvá nahrávka, ktorú SMA vydáva je album ružomberskej Ataraxie s rovnomenným názvom Ataraxia. Prečo práve táto skupina? Predpokladám, že sa s chalanmi poznáš aj osobne, keďže sú tiež z Ružomberka.
Jasné, sme kamoši a mne sa tvorba Ataraxie od ich začiatku veľmi páčila. Chalani mali nachystaný materiál na vydanie a presne toto sme ako SMA potrebovali. Mať hotový matroš a podporiť kapelu, ktorá si to zaslúži, ale zo svojho vrecka si urobí osvetu len ťažko. Keďže sme začali so značkou SMA prakticky z hodiny na hodinu, práve Ataraxia bola po všetkých stránkach dobrým riešením. Chalanom z kapely som vysvetlil, čo sme za komunitu a aj im sa myšlienka, ktorú sme začali budovať zapáčila a ja som rád a ďakujem, že sme sa dostali do jedného kotla.
ataraxia-photo
Ako chcete túto nahrávku rozširovať? Cez kapelu, koncerty, prostredníctvom rozhovorov pre média, predpokladám, že aj cez tvoje Rádio pre život?
Keďže som s niečím takýmto pred rokmi žil a niektoré cesty stále zostali a tiež veľa starých dobrých vzťahov, tak využijeme staré distibučné kanály. Na začiatok pomôžu sociálne siete, kapely, ktoré hodláme podporovať, Facebook, emaily, pošta. No a hlavne už teraz riešim niekoľko miest v rámci SK, kde budú v predaji naše tituly priamo na baroch v podnikoch, kam chodia metláci či už sa zabaviť na koncerty, alebo len vypiť. Budem vďačný, ak sa zomknú aj webové portály, ktoré dokážu práve naše SK kapely a naše vydania odprezentovať tak ako MetalExpress. Predsa len, všade naokolo, v mnohých iných krajinách ľudia podporujú hlavne tú svoju scénu a kapely a až potom k sebe ťahajú zahraničie. A ja túžim po tom, aby to bolo také isté aj u nás. Najskôr podať pomoc SK kapele a až potom nech idú Sabaton a Kreator. No a samozrejme aj moje Rádio je jeden z kanálov, ktoré všetky aktivity a kapely SMA podporí.

Bude mať SMA aj webovú stránku? Budú si môcť fanúšikovia objednať nahrávku priamo aj cez Slovak Metal Army? Zatiaľ som zaznamenala len vašu FB stránku. Viem, že 90 percent ľudí má dnes Facebook, ale predsa, na mňa vždy celkom dobre zapôsobí, keď si človek môže kliknúť aj na prehľadný web a objednať si napríklad nahrávku cez formulár a pod.
Určite áno, len ešte stále zvažujeme formu. Keďže sám ani po vyše roku nemám na poriadku svoj Rádiový web, tak by som to zrejme najradšej spojil do jedného, pretože toto zrejme zostane na mojom krku. Zatiaľ bude musieť postačiť facebook, stránky kapiel, emaily. No web SMA určite pribudne.

Ako to bude s ďalším merchom od Ataraxie? Budú si môcť fanúšikovia objednať merch cez kapelu aj cez SMA?
Samozrejme. Principiálne SMA nebude vydávať len CDčka, ale práve merch je pre nás veľmi dôležitý. Dať kapele tú podporu vo väčšom rozsahu. Keďže Ataraxia aj my sme z jedného mesta, tak všetko, čo sa týka tohto produktu bude k dispozícii u kapely aj u SMA. Ako som už ale načrtol, taktiež to bude na miestach, z ktorých chceme urobiť akési „pointy“ SMA. Na tom teraz pracujeme, ale všetko zase hneď nepôjde. Viem si to predstaviť ako skvelú formu, keď niekto napríklad príde do Rock Pubu a na bare si dokáže kúpiť nejaké CD-čka našich kapiel. Nemusí riešiť poštu, listovať na nete, alebo čakať na nejaký koncert.

Ako to bude s vydávaním ďalších kapiel? Napríklad Koník zo Support Underground svoje kapely pozná aj osobne, keď ich vydáva, musia ho niečím osloviť. Ako to bude u teba? Bude SMA zameraný len na niektorý štýl alebo si otvorený všetkým štýlom, pokiaľ ťa kapela osloví?
Zatiaľ je to v štádiu, že ako Ataraxiu, tak aj Synthetically Revived poznám osobne a predpokladám, že to bude aj s našimi ďalšími kapelami. Ten kontakt vždy prísť musí a je to fajn, keď sa ľudia poznajú osobne. Začíname síce s extrémnymi nahrávkami, lebo ako Ataraxia tak aj Synthetically Revived sú tvrdé kapely, ale určite pôjdeme aj do ďalších žánrov. Principiálne to chceme budovať na akomsi obojstrannom záujme a verím, že kapely nás budú oslovovať samé. Vysvetlil by som to asi takto. Prvoradé pre SMA bude, aby mala kapela hudobne ale aj kvalitatívne zodpovednú nahrávku. Pokiaľ sa nám bude páčiť, tak si s kapelou sadneme a vysvetlíme jej našu ideológiu. Každá kapela by sa s ňou mala stotožniť, aby sme jej svoju podporu poskytli. Tak by sa vlastne stala súčasťou SMA. Keď budú hrať koncert napríklad Ataraxia, tak budú spolu so svojím merchom ponúkať aj vydania ďalších kapiel SMA a bude to tak musieť byť u každej ďalšej kapely. Ak vydáme Heavy Metalovú bandu, tá znova bude pomáhať všetkým ďalším kapelám a tak bude tá komunita fungovať a som si istý, že pôjde hore a presne toto SK scéna potrebuje. A to bez ohľadu na hudobné zameranie, čiže od heavy rocku až po grindcore.
ataraxia-cover
Názov labelu napovedá, že pôjde hlavne o vydávanie a podporu slovenských kapiel. Budete sa zameriavať teda hlavne na slovenskú scénu alebo vidíš možnosť spolupráce aj v susedných Čechách? Scéna je podľa mňa dosť prepojená.
Hlavnou úlohou SMA je podpora SK scény. Pri tomto aj zostaneme. Naši kolegovia v CZ sú míľové kroky pred nami a Slovensko sa nutne potrebuje pohnúť dopredu. Čiže, SMA je a bude len o Slovenských kapelách.

Aké sú edičné plány do budúcna?
To je samozrejme veľmi otvorené. Nebudeme si môcť dovoliť ihneď robiť veľa vecí, ale pokiaľ sú kapely, ktoré nahrávajú alebo nahrali svoju hudbu a nevedia ako ďalej, stačí ju poslať na slovakmetalarmy@radioprezivot.sk a je možné, že tá budúcnosť sa rýchlo vyrysuje. Zatiaľ podporujeme Ataraxiu a určitým spôsobom neexistujúcich Synthetically Revived a ich kultovú rovnomennú nahrávku.
Myslíš si, že bude zo strany skupín záujem o to, aby im SMA vydalo ich nahrávky?
Verím, že na SK je veľa kapiel, ktoré sú naozaj dobré, ale nemôžu si dovoliť ísť ďalej. Takže áno, myslím si, že určite bude.

Teraz to obrátim. Máš ty nejakú kapelu (okrem Ataraxie), ktorú by si možno rád oslovil v budúcnosti na spoluprácu?
Áno, veľmi rád by som išiel do ďalších žánrov a v najbližšej dobe ponúkol možnosť podpory od SMA kapelám ako napríklad Eufory alebo Sinners Moon, ktoré považujem za výborné. Pokiaľ sa u mňa neobjaví nahrávka, ktorá ma však zaujme, veľmi rád oslovím kapelu aj sám. A podotýkam, že SMA nejde len o vydávanie albumov, ale aj o ďalšie formy podpory kapiel či už s organizáciou ich koncertov, alebo ich podporou u samotných promotérov.

Na záver už len jedna otázka, ani nie tak ku SMA, skôr by ma zaujímal tvoj pohľad na dnešnú metalovú scénu? Vnímaš ju pozitívne alebo skôr negatívne?
Určite vo svojom princípe pozitívne, pretože Slovensko má veľmi kvalitné kapely a má aj veľa fanúšikov. Chýba podľa mňa len správna osveta, aby všetci pochopili, že najlepšou cestou pre jej pozdvihnutie je vzájomná podpora, rešpekt a pomoc. Aby fanúšikovia kapelu na koncerte podporili kúpou CD alebo merchu, aby fanúšikovia podporili radšej SK promotéra miesto toho, aby išli na rovnaký koncert radšej na Moravu. Principiálne to je jednoduché, no želám si, aby sa to naozaj začalo diať. To je vlastne aj filozofiou SMA. Slovensko je metalovo naozaj silné a preto je môj pohľad pozitívny.

Ďakujem za zaujímavý rozhovor, prajem veľa úspechov, nech sa SMA darí, nech sa jej podarí čo najviac preraziť medzi fanúšikov extrémnej aj menej extrémnej hudby. Chcel by si našim čitateľom niečo odkázať?
Ja ďakujem za možnosť prezentovať myšlienku SMA, ktorú považujem za dobrú a dôležitú. Smerom k čitateľom by som chcel povedať, že je práve pre našu scénu extrémne dôležité, aby sme ju všetci podporovali. Aby sme všetci podporovali domáce kapely, domácich promotérov, čítali webziny a hlavne všetkým dávali spätnú odozvu. Všetci to predsa robia pre fanúšikov ako takých. Pokiaľ ale budeme svoju energiu venovať v prvom rade cudzím zahraničným značkám, tak budeme oslabovať. Ja si ale myslím, že je dôležité, aby sme ukázali aký obrovský potenciál Slovenská scéna má. Pokiaľ čitatelia MetalExpressu podporia SMA a kapely, ktorým pomáhame práve my, bude to od každého z nich obrovský krok ako pomôcť celej SK scéne.
https://www.facebook.com/slovakmetalarmy/
slovakmetalarmy@radioprezivot.sk

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj