REPORT – Possessed – Belphegor – Absu – From Hell – Cold Raven – 06. 12. 2016 – Košice, Collosseum

Tohtoročný Mikuláš sa vo východoslovenskej metálovej Mekke vybral asi radšej inde, už len pre svoju vlastnú bezpečnosť, pretože na toto mesto uderila poriadna dávka kovu. Nevyužiť tento nepísaný sviatok na výborný koncert v zostave, ktorá sa už možno nebude opakovať by bol hriech. Pravdou je, že počas cesty do Košíc som premýšľala, či to nie je predsa len trochu šialený nápad, trepať sa na druhú stranu Slovenska kvôli pár kapelám, no dnes už viem, že to za tých päť hodín vo vlaku naozaj stálo (aspoň pre mňa). Tento večer nám spríjemnili dve predkapely – From Hell a Cold Raven, black metalisti s mytologickými prvkami Absu, pekelníci Belphegor z Rakúska a záver večera patril zaslúženej death metalovej legende – Possessed z USA. Neviem ako to v poslednom období robím, ale žiaľ, keďže na internete som bola naposledy par hodín pred koncertom, rozhodla som sa prísť na pôvodne ohlásený začiatok, čiže na šiestu hodinu večernú. Až neskôr som zistila, že už stihla odohrať prvá supportujúca kapela – Cold Raven. Čo sa týka ich vystúpenia pridávam video z ich koncertu o niečo nižšie od kolegov z Hlukoskopu.

15384446_10206037000879041_6733438343965909009_oKým som sa stihla ako tak zabývať v priestore Collossea, na pódiu už stála ďalšia zo „zahrievacích“ kapiel – From Hell zo San Francisca. Na to, že to bola druhá kapela, mali pod pódiom slušnú hŕstku ľudí a celkovo klub bol zaplnený tak, ako keby sa koncert konal cez víkend. Do očí mi hneď udrela výrazná vizáž speváka a zároveň gitaristu, ktorý svojim zjavom pôsobil ako nejaký indiánsky šaman. Prejdem však radšej k tej podstatnejšej stránke a to je hudba. Kapela mala pomerne krátky priestor na svoju prezentáciu a bolo vidieť obrovskú snahu hudobníkov o to, aby publikum zaujali. To, aspoň podľa mojej mienky pramenilo z toho, že si asi tour spolu s troma svetoznámymi kapelami zaplatili. Čo sa týka hudobnej stránky, musím povedať, že som žiaľ nebola veľmi uchvátená. Koncept celého tohto spolku pozostáva z akéhosi miešania hororových prvkov, melodiky, heavy a thrash metálu skôr v stredných až pomalších tempách. Aby som im však nekrivdila, myslím, že posledná, či predposledná skladba kopla celkom do vrtule. Čo by som však vyzdvihla boli výkony jednotlivých hudobníkov, vyrovnaný zvuk, takže z tejto stránky bol koncert odohraný tak, že nemám žiadne výhrady. Rovnako si nemyslím, že by to bolo s ich hudbou stratené, istý náboj a špecifickosť im nechýba, ale v porovnaní s ostatnými kapelami večera mi prišla hudba From Hell slabá a nevýrazná, nič čo tu ešte nebolo.
15393012_10206037002319077_1144410056237265319_o
San Francisco strieda Dallas v podobe Absu. Ich vystúpenie by som rozdelila na dve časti. Prvé „dejstvo“ sa skladalo jednak zo starších skladieb z rokov 90tych – väčšina tvorila album z roku 1997 – The third storm of Cythrául. Druhý dôvod rozdelenia na dve dejstvá je, že najprv sa zostava skladala len z troch hudobníkov, pričom hlavný spevák zároveň hral na bicie a po fingovanom odchode sa rozšírili na štyroch, ale predtým bubeník-vokalista sa venoval už len spevu. Druhá časť pozostávala hlavne z albumu Tara. Práve zmienené druhé dejstvo sa mi už tak veľmi nepáčilo. Neviem či to bolo mikrofónom, ale spev miestami zanikal a pôsobil na mňa značne afektovane. Tá druhá vec však je len čisto môj osobný dojem. Druhá časť sa mi zdala aj viac divadelná, resp. bola viac o show. Zvuk nepotrebuje komentár, všetko ako malo byť, len s výnimkou už spomenutého spevu. Myslím, že väčšinu fanúšikov vystúpenie Absu potešilo a stretlo sa s pozitívnymi ohlasmi.
15439712_10206037005079146_249430264644253160_n
Jediní zástupcovia z Európy, naši susedia Belphegor na seba nedali dlho čakať. Na pódium pribudli zvieracie lebky aj plynová maska. Samozrejmosťou boli dymové efekty počas vystúpenia a poriadny black metalový image všetkých členov kapely. Kožené nohavice, umelá krv po tvárach, obrátené kríže…myslím, že do blízkosti pódia by sa neodvážil žiadny sporiadaný katolík (hehe). Pred pódiom bola plnka, ľudia kapelu vyslovene hltali plnými dúškami. Belphegor som mala možnosť vidieť niekoľkokrát, no myslím, že košické vystúpenie bolo najlepšie zo všetkých čo som zažila po zvukovej, hudobnej, no aj po stránke atmosféry. Všetky songy boli odohrané s energiou, nasadením, bolo cítiť „zlobu“ a surovosť, ktorá je doménou tejto hudby. Bicie do nás na plné obrátky pálili, svojím zvukom mi pripomínali guľomet, gitary revali a spev asi netreba ani opisovať. Priznám sa, že posledné roky som tvorbu Belphegor veľmi nesledovala a bola som príjemne prekvapená, že hoci hudobne nedošlo k žiadnym závratným zmenám, stále to má svoju atmosféru, svoju tvár a samozrejme gule. Čo sa týka setlistu, bol namiešaný takmer zo všetkých full albumov, staršie skladby striedali novšie a opačne. Vydarený set, viac k tomu snáď ani netreba dodávať.
15443098_10206037009919267_3192761670150384154_o
Pre niektorých bol vrchol večera Belphegor, pre mňa ešte len mal nadísť. Possessed je skupina, o ktorej som sa domnievala, že ich už vo svojom živote asi neuvidím. Je pravda, že sa čas od času vyskytli v okolí, ale nemala som jednoducho príležitosť ich vidieť. Asi najviac som bola zvedavá ako bude vyriešená zvuková stránka. Zaujímalo ma, či bude snaha o old school zvuk a dosiahnutie imitácie nahrávok z osemdesiatych rokov. Môj predpoklad, že sa bude hrať hlavne z kultových albumov z Beyond the gates a Seven Churhes bol správny, vlastne sa iné ani čakať nedalo. Na pódiu sa už vynímala kľúčová postava celého Possessed a zároveň jediný pôvodný člen, teraz už len poste speváka – Jeff Becerra. Ako asi viete, tento pán skončil nie svojou vinou na vozíčku a tak sa musel vzdať nástroja, na ktorý hral v rokoch, keď Possessed nahrali svoje dva najznámejšie albumy – bass gitary/spevu. Spevu sa však našťastie nevzdal a tak jeho charakteristický hlas stále môžeme počuť. Vravím charakteristický, pretože bez tej špecifickej farby a mierne zachrípnutého hlasu by to už nebolo to pravé orechové. Pod pódiom sa opäť zhrčili ľudia a mohlo sa začať. Skupinu som chcela vidieť zblízka, takže sa priznám, že neviem ako to mohlo celé znieť z väčšej diaľky. Počas niektorých piesní, hlavne tých rezkejších sa za mnou vytvoril aj celkom slušný circle pit. 15443289_10206036994518882_3686952208710756847_oZvuk vypálil nad moje očakávania, čistý, surový a hutný, s old school feelingom, všetky nástroje vyrovnané a bicie mali aj ten trochu plechový zvuk, aký možno počuť na nahrávkach. Už počas koncertu ma pochytila akási nostalgia, alebo skôr dojatie. Niekto by mohol namietať, že celý Possessed má na míle ďaleko od dokonalosti mnohých dnešných kapiel, ale toto bol proste death metal (ok, je tam aj thrash nádych), death metal dušou a telom, tá pravá atmosféra, ktorú sa podarí vytvoriť niektorým skupinám len raz za čas. Tento koncert budem ešte veľmi dlho ospevovať, pretože to bol pre mňa neuveriteľný zážitok. Ako posledná na setliste odznela príznačná skladba s názvom „death metal“ z prvého dema, Possessed z roku 1984.

Celkovo by sa celé podujatie dalo opísať slovami ako koncert s jedinečnou atmosférou, výbornými setmi, super zvukom, z ktorého mi konečne nepískalo dva dni v ušiach a samozrejme aj dobrou organizáciou, pretože všetko fičalo presne ako malo. Po skončení Possessed sa ľudia začali rozpŕchať do svojich domovov, iní ešte stíhali posledný vlak, no a pár skalných zostalo ešte vstrebávať zážitky a podeliť sa pri pive s ostatnými so svojimi dojmami. Zostáva mi už len poďakovať organizátorom, kiež by bolo takýchto koncertov viac.

Fotky – Juraj Blekosh
Video – Hlukoskop Youtube Channel

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj