Rozhovor – Ataraxia – Myslíme, že tie prvotné skladby boli už dlhšie v nás, len ich bolo potrebné zahrať!

ataraxia-coverAtaraxia povstala z popola Ružomberskej undergroundovej scény v roku 2014. V nasledujúcom roku spojilo tvrdé jadro skupiny spolukorzárov (Jakub a Maro) sily s kapitánom z Košíc (Gabi – spev) a veci sa začali dávať do pohybu. Prvé demo kapely bolo nazvané „MMXV“ (2015) a v zápätí v roku 2016 vychádza ich prvý album s rovnomenným názvom „Ataraxia“ v digitálnej podobe. Veci sa však rýchlo menia a čo nové u tejto Ružomberskej mlátičky sa dozviete po prečítaní tohto rozhovoru. Na otázky za celú skupinu v expresne rýchlom čase odpovedal Kubez, to sa len tak nevidí, takže týmto mu ďakujem!

Vznik Ataraxie sa datuje na rok 2014. Ak vynecháme vášho speváka, ktorý je z Košíc, pôsobili zvyšní členovia pred Ataraxiou v iných kapelách?

Zrod kapely nastal približne dva roky po rozpade metalovej kapely Kneel In Dust, kde pôsobili dvaja naši členovia – Kubez na base a Marko na bicích. Marko predtým hrával ešte v starších ružomberských, dnes už neexistujúcich, kapelách ako napr. Robert De Niro.

Zaujal ma aj váš názov – Ataraxia. Kto ho vymyslel a vysvetlite našim čitateľom aký má význam vo vašom ponímaní?

Názov vznikol spontánne. Chceli sme jednoslovný názov a Marko kdesi z päty vytiahol toto krásne slovo. Názov Ataraxia má hlbší význam akoby sa (nám) spočiatku zdalo. V ľahšom preklade znamená duševný pokoj, vyrovnanosť, nadobudnutie harmónie. Najviac sa vyskytovalo v Senecovej filozofii, ktorá okrem iného kládla dôraz na vyrovnanie sa so smrťou a nástrahami osudu, čo nám ideálne zapasovalo do hudobných žánrov, ktoré máme radi a radi hráme.

Za krátku dobu od roku 2014 ste stihli toho pomerne veľa. Najprv to bolo demo v roku 2015 s názvom MMXV a v zapätí v roku 2016 už bol na svete aj celý album. Mali ste už niektoré skladby nachystané? Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Nachystané nebolo vôbec nič, haha. Dokonca sme nemali ani priestor a Kubez nemal ani nástroj/aparát. Pomohli nám miestni hudobní kamaráti a po prvých skúškach nám to začalo chrliť ako na páse. Myslíme, že tie prvotné skladby boli už dlhšie v nás, len ich bolo potrebné zahrať. Inšpiráciu čerpáme prakticky všade, ale v rámci čisto hudobných podnetov je toho toľko, že by to chcelo samostatnú debatu hehe. Čo však musíme priznať je, že máme radi starú švédsku školu, ale celkový prejav a motívy sú z mnohých hudobných aj nehudobných podnetov.

Najnovší album vyšiel zatiaľ len v digitálnej verzii a ľudia vás môžu podporiť cez Bandcamp. Nadobudne váš album aj fyzickú podobu? Máte už vydavateľa?

Dnešnú éru internetu môžeme pochváliť za tieto formy zdieľania vlastnej hudby. Fyzický album v podobe CD je práve vo finálnom procese a chystáme sa ho vydať 15.12. prostredníctvom čerstvo sformovaného UG labelu pod názvom Slovak Metal Army. Takže už čoskoro!

Ako je to s merchom? Budú okrem CD nosičov aj nejaké ďalšie veci ako LP, MC, nášivky, trička? Kde vás môžu kontaktovať záujemci o nové CD, napr. FB?
ataraxia-photo
Je to proces na dlhé trate aj na dlhé lakte. V skratke však môžeme povedať, že nedriememe a pracujeme na tom. Sami máme radi, priam milujeme fyzické nosiče a merch vo všeobecnosti, takže určite sa v blízkej budúcnosti naskytne táto príležitosť aj pre našich fanúšikov. Ľudia nás môžu kontaktovať na FB, mailovej adrese, cez kamošov a v neposlednom rade na koncertoch.

S akými ohlasmi sa zatiaľ stretáva váš posledný album? Mne osobne sa veľmi páči po zvukovej aj hudobnej stránke.

Úprimne? Ani poriadne nevieme, haha. Stretli sme sa s veľmi hrejivými a príjemnými ohlasmi, ale aj s ambivalentnými a rozpačitými. A ako býva zvykom tie negatívne zatiaľ nik nepovedal nahlas. Kritika má byť konštruktívna a hnať k lepším veciam, čiže sme neustále zvedaví na každý názor.

Ako u Ataraxie zhruba prebieha proces tvorenia? Je niekto z vás „hlava“, ktorá prichádza s väčšinou nápadov alebo je to práca celej skupiny?

Väčšinou je to tak, že Kubez počas dňa varí v hlave hrniec plný riffov, a potom nimi otravuje ostatných v kapele, haha. Väčšinou je to tak a zároveň spolu s Markom dávajú nápadom prvú kostru, kde on je zase studnica rytmických motívov. Odkedy však pribudli noví členovia, tak dbáme aj na ich tvorivú kritiku k daným nápadom.

Máte už v rukáve aj ďalšie skladby alebo na to je ešte príliš skoro? Prioritu má prezentácia nového albumu?

Polovicu odpovede by sme mohli odvodiť z predošlej otázky, haha. Priebežne tvoríme stále, konkrétne aj útržkovité nápady, ale teraz má prioritu prezentovať album čo najviac a možno občas oprášiť nejaký starší song.

Mne osobne sa páčia vaše texty. Kto sa u vás stará o túto stránku? Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

To sme radi! Keby aj nie, tak sme radi, kým nevymierajú poslucháči, čo si občas aj kuknú texty kapiel, ktoré majú radi. Podvedome možno aj preto sme sa rozhodli mať texty v materinskom jazyku. Texty píšeme relatívne všetci v kapele, ale po novom bolo Kubovi v dobrom naložené do „štúrov“, tak asi nebude mať na výber, haha. S inšpiráciou je to podobne ako po hudobnej stránke rôzne. Iné umelecké druhy, spoločenské dianie, či už v minulosti alebo aktuálne, občas aj politický podtext neuškodí, atď atď. Hlavné je mať názor a počas procesu písania sa to už nejak vyplaví, hehe.

Aké kapely obľubujete? Sú pre vás aj ovplyvnením vo vašej hudbe?

Väčšina z nás vyrástla na hardcore/metalových kapelách po roku 2000, domácej underground scéne a koncertoch, ale odstupom času si každý z nás vyprofiloval svoj vkus. To, že sme ako chodiace „metalopédie“, je len výhoda a samozrejme sa to priamo aj nepriamo odzrkadľuje aj v našej tvorbe. Ale ak by šlo o konkrétnejšiu odpoveď, tak by to bol šialený mix crustu, oldschool švédskeho death metalu, grindcoru typu Nasum, staršieho metalcoru, prog-metalu… a vlastne tak, či tak by sme sa zamotali do klbka, haha.

Ako sa k vám dostal Gabi? Robili ste „konkurz“ na speváka alebo ste len oslovili vybraných ľudí?

Paradoxne, on oslovil nás! Takže žiadny konkurz sa nekonal. Kamarátsky sa poznáme už nejaký dlhší čas a ako nám to nevyšlo s predošlým spevákom Mirom (ktorého pozdravujeme!), tak slovo dalo slovo a nová etapa kapely mohla začať.

Budete nový album prezentovaný aj formou koncertov? Kde budete mať najbližšie koncerty? Ste ochotní vycestovať napr. aj do vzdialenejších kútov Slovenska?

Určite áno. Okrem tvorby samotnej hudby sú koncerty to, čo nás totálne baví. Najbližší koncert máme naplánovaný na 17.12. v klube Acafé v Čadci s kapelami Landless a Pisskit, takže nielen tí z okolia, ale všetci sú vrúcne vítaní! Znova zopakujeme, že určite áno, ale výjazdy za hranice idú ruka v ruke s časom a ako pracujúci ľudia to najprv musíme zosynchronizovať. Ale v rámci ponúk určite radi zahráme kdekoľvek to bude možné.
11219101_1573091829617599_8835379439277943460_n
Máte vo výhľade aj nejaký letný festival? Kde by ste si radi zahrali? Máte nejakú kapelu s ktorou by ste radi hrali?

Tu by sme to nejak neradi špecifikovali. Z vlastných skúseností alebo z príjemných zážitkov, ktoré nám sprostredkoval niekto iný je mnoho miest, kde by sme radi hrali alebo sa vracali. To sa týka aj kapiel. Hlavne nech je sranda a fajn ľudia.

Kubo je uvedený ako gitara a bass gitara. Predpokladám, že nahral basové aj gitarové linky do albumu. Ako to však bude naživo? Máte basáka, alebo gitaristu, ktorý s vami bude hrať živé vystúpenia?

To je pravda. Novinka je, že neoficiálne už približne od leta je s nami basák Jano alias Sťu, ktorého ľudia môžu poznať z košickej scény alebo konkrétne z kapely Obliterate. Oficiálne skúšame už pár týždňov, čiže na najbližšom koncerte budeme v plnej zostave a sile.

Trochu možno zabočím, ale ako vnímate momentálnu ružomberskú scénu? Kedysi u vás bola silná metálová komunita, je to tak stále? Máte ďalšie lokálne kapely ktoré hrajú metalovú hudbu alebo iné UG štýly (punk, rock, alternative)?

Vnímame ju tak, že ju aktuálne tvoríme alebo inak povedané rozdúchavame pahrebu, čo po nej ostala. Áno, kedysi tu bola silná základňa. Boli tu metalové kapely ako Acoasma, Embalmed alebo Extreme Deformity. Z hc/punkovej oblasti zase kapely ako Jednota, Dzmrds, Dopingová Kontrola, Robert De Niro alebo z rockovejších Švepes. Ľudia poodchádzali, mali pracovné povinnosti, pozakladali rodiny, jednoducho zmenili životy a na muziku neostal čas. Toho sa asi aj my všetci priebežne bojíme, haha. Ale nie je to stratené, akurát to chce neustále zapálenie pre danú vec. V rámci možnosti robiť a chodiť na koncerty a zároveň si užívať túto živú kultúru. V RK je piváreň Nové korzo, kde sa hráva živá muzika. Funguje tu internetové rádio Rádio Pre Život. Akurát tých kapiel akosi nepribúda. Thrasheri z kapely Ratimor sa pomali predierajú na povrch, v centre mesta občas počuť rachot nejakého blackmetalu, ale inak je to momentálne bieda. Dúfame, že sa to zmení a ľudia opäť dostanú chuť do hrania a celkovo na živú muziku aj tu u nás.

Ďakujem vám za rozhovor, želám vám veľa úspechov, veľa inšpirácie, veľa fanúšikov a veľa dobrých koncertov! Chcete dodať niečo na záver, odkázať niečo našim čitateľom?

Keď vás raz baví extrémna muzika, tak vás bude baviť navždy. Podporujte lokálne kapely a koncerty, hlavne sa tým bavte! Ďakujeme za oslovenie, priestor a podporu!

ATARAXIA
https://www.facebook.com/ataraxiark/
https://ataraxiark.bandcamp.com/
ataraxiark@gmail.com

Fotografie boli prebraté z FB stránky kapely

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj