Report – Obscura – Revocation – Beyond Creation – Rivers of Nihil – 4. 11. 2016 – Nová Chmelnice – Praha

unspecifiedTento rok sa roztrhlo vrece so zaujímavými koncertami, s novými albumami po rokoch (Ancient, Obituary…), comebackmi na scénu (napr. Ahumado Granujo), no jednoducho zdá sa mi tento rok veľmi plodný vo všetkých oblastiach metalového sveta. Na veľkú radosť všetkých fanúšikov, vydala po dlhšom čase nový album aj nemecká Obscura a tak sa patrí tento počin aj poriadne predstaviť prostredníctvom živých vystúpení. K ich turné sa pripojili štýlovo blízke kapely – Rivers of Nihil, Beyond Creation a len jemne odlišní Revocation. Vznikla tak naozaj silná a vyrovnaná koncertná zostava, ktorá v tomto čase (keď píšem tento report) už prebrázdila peknú časť Európy. Pre slovenského fanúšika pripadali do úvahy tri miesta. Na Slovensku sa zastavili tieto spolky len v Košiciach, deň predtým vystúpili vo Viedni a v piatok sa ukázali v Prahe. Práve pre posledné menované mesto som sa rozhodla ja, výlet do tohto mesta vždy poteší.
beyond
Organizačne mali koncert pod palcom Obscure Promotion, čo vždy zaručuje presnosť hracích časov. Koncert musel naozaj začať snáď na minútu presne o siedmej. Človek je však tvor nepoučiteľný a tak som tajne dúfala, že keď prídem o 15 minút neskôr, snáď o veľa neprídem. Opak bol však pravdou, pretože som zachytila žiaľ len posledné celé dve skladby Rivers of Nihil. Priznám sa, že aj napriek mojej snahe, zobrať si z toho mála čo najviac sa mi to veľmi nedarilo. Hlavne som musela vstrebať, že mi unikol de facto takmer celý koncert. Ako prvé som sa oboznamovala s „novým“ priestorom, keďže som už v Chmelnici dávno nebola. V miestnosti samozrejme bolo množstvo ľudí, ktorí nepodcenili časový rozpis ako ja a mali možnosť si celé vystúpenie vychutnať od začiatku. Pódium zdobil cover posledného albumu Obscura – Akróasis. Z toho mála čo som počula a zachytila dokážem povedať len niekoľko maličkostí. Pre tých, čo hudbu Rivers of Nihil poznajú tu budem zbytočne opisovať ako to znie, bola som zvedavá na živé prevedenie a to bolo aspoň z toho mála, čo som videla plné energie a technických vyhrávok. Posledná skladba bola zo staršieho albumu The Consious seed of Light. Opísať hlbšie ich vystúpenie však žiaľ neviem.
revocation
Po krátkej pauze sa na pódium postavili moji obľúbenci Beyond Creation z Kanady. Neviem ako to tí Kanaďania robia, ale zrodili sa v tejto zemi pre mňa špičky v progresívnom death metale. Nič menej, za tú pomerne krátku dobu, čo sú Beyond Creation na scéne, dokázali myslím zaujať svojimi neskutočne technicky prepracovanými skladbami a albumami. Keďže som ich videla tento večer po prvýkrát, moje očakávania boli veľké. Spočiatku sa mi na mieste, kde som stála nepozdával zvuk, ale nemienila som to v tomto ohľade vzdať. Nakoniec sa mi podarilo nájsť flek, kde to fičalo podľa mojich predstáv a konečne som sa mohla naplno započúvať do tejto majstrovskej hudby. Hoci predošlý bass gitarista Dominic “Forest” Lapointe už s Beyond Creation nehrá, myslím, že Hugo Doyon-Karout ho nahradil obstojne. Set pozostával zo starších skladieb z albumu The Aura a novšieho Earthborn Revolution. Celá kapela nám predvádzala svoje umenie, nástroje ovládajú naozaj majstrovsky. Pri poslednej skladbe Fundamental Process snáď najviac vynikla bass gitara, ktorá sa mi zdala celý čas trochu v úzadí. Okrem perfektných výkonov celej kapely, vniesli aspoň do mňa aj kus atmosféry. Nechýbali komplikované technické vyhrávky, lyrické pasáže, náhle zmeny, jednoducho minimálne mňa dostali do kolien. Ich vystúpenie mi prešlo až príliš rýchlo, myslím, že mnohí by „zniesli“ ešte prídavok, ale čas nepustil.
obscura-2
Je čas na malú štýlovú zmenu. Na pódium sa dostavili páni z Revocation, ktorí operujú skôr v thrash death metalových vodách, no nechýba im ani progresívnosť. Oproti predošlému vystúpeniu ma akosi nedokázali „dostať“ a presvedčiť. Bolo však vidieť, že technicky aj pódiovo sú to hudobníci na vysokej úrovni. Spevák sa mi zdal o niečo ukecanejší ako jeho predchodca a celkom sa mu aj darilo ľudí dostať do varu. Zvuk som nenechala na náhodu a postavila som sa na to isté miesto ako naposledy, ani teraz ma tento spot nesklamal. Tento krát sa mi však nepozdávalo celkové znenie nástrojov, keďže gitara dosť revala a občas úplne prehlušovala bass gitaru. Na druhej strane, hudba Revocation pozostáva práve z množstva gitarových sól a vyhrávok. Svoj set hlavne zo začiatku niesli v znamení novších skladieb z tohtoročného albumu, no zahrali aj staršie skladby, tie však prišli na rad až na konci. Práve posledná odohratá skladba Witch Trial bola ukážkou toho, že Revocation majú solídnu skladateľskú úroveň. Mala zaujímavú výstavbu, prvú rýchlu pasáž o chvíľu vystriedala pomalšia časť, s vyhrávkami, niekde v strede sa opäť skladba rozbieha a končí opakujúcou sa melodickou linkou, ktorá mi akosi zostala v hlave. Nemôžem si pomôcť, ale keď si porovnám napr. poslednú nahrávku a živé vystúpenie, ani zďaleka to na mňa nepôsobilo s takou intenzitou, vyrovnanosťou a hravosťou s akou sa stretávam pri počúvaní albumu. Aj to však patrí k živým vystúpeniam a nie vždy musia každému sadnúť.
obscura-3
Americký kontinent uvoľnil miesto pre Európu, dnešných headlinerov, Obscuru. Keďže som vynechala tohtoročný Brutal Assault a nebola som ani v Košiciach na DTA v máji, ich nový album som naživo ešte nepočula. Zároveň som ich videla po prvýkrát aj v pozícii headlinera, myslím, že im táto rola zapasovala. Cca hodinový set sľuboval zaujímavý a kvalitný hudobný zážitok. Hlavným cieľom bolo predstaviť už spomínaný nový album Akróasis, no vyskytli sa kúsky aj zo starších albumov. Práve rovnomenná pieseň z najnovšieho počinu zaznela niekedy v polke ich setu. V miestnosti prirodzene pribudlo ľudí, ale čo som vôbec nečakala, už počas druhej skladby (The Monist) sa vytvoril slušný circle pit a dokonca sa vyskytlo aj niekoľko stage divingov. Podobne ako Beyond Creation mám totiž Obscuru zafixovanú ako statickejšie teleso, ktoré polovica fanúšikov počúva s otvorenými ústami a očami upretými na hudobníkoch. Zážitok z vystúpenia bol sprevádzaný aj dymovými efektami napodobňujúcimi miestami oheň, inokedy hmlu. Obscura predviedla na tomto koncerte všetko, čo sa od nich očakávalo, bola to dávka progresívneho death metalu v ich prevedení. Bolo tu všetko, atmosféra, perfektne hráčske umenie všetkých hudobníkov aj štipka teatrálnosti. Publiku sa pravidelne Steffen, niekedy mi pripadal ako hovorca Obscury :). Aj napriek tomu, že boli healdineri, zdalo sa mi, že to na sebe nedali poznať, správali sa prirodzene a uvoľnene a túto náladu na nás aj preniesli. Okrem skladieb z Akróasis nám zahrali aj staršiu Ocean Gateways a po poslednej Centric Flow sa odobrali preč. Väčšina ľudí im tento navijak zhltla, lebo prirodzene začali všetci skandovať a domáhať sa prídavkov. obscuraObscura tak bola čochvíľa zas na pódiu, aby odohrali skladbu Incarated. Potom ešte nasledoval príhovor Steffena, ktorý nám prezradil dávno známu vec, že im bola pri tvorbe ich hudby veľkou inšpiráciou kapela Death a práve od nich nám zahrali cover – Lack of comprehension. Lepšie ukončenie večera ani nemohlo byť, rozlúčili sa s nami velikáni death metalu, „prevtelení“ do ich nemeckých o niečo neskôr zrodených kolegov.
Na záver už len dodám, že išlo o návštevnícky atraktívny koncert, no nebola to plnka, kde by sa človek nemohol ani len pohnúť z miesta. Najviac ma mrzí, že som videla len zlomok z vystúpenia Rivers of Nihil a táto skutočnosť ma bude ešte dlho škrieť. Na druhej strane, myslím, že práve kvôli tejto pre mňa smutnej skúsenosti si budem pamätať, že Obscure Promotion sú presní ako švajčiarske hodinky! Celý koncert skončil na piatkové pomery celkom skoro a veľká časť ľudí sa asi rozpŕchla po okolitých podnikoch, keďže noc bola ešte mladá a zážitkov veľa.

Niekoľko amatérskych záberov z koncertu by Mrtvolka.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj