Na východnom Slovensku sa chystá nesvätý Mikuláš!

14494758_10154762586871535_1267884582125169717_nDecember sa nám pomaly približuje a s ním aj sviatok Sv. Mikuláša. Tento krát padol tento deň na týždeň, no hudobná nádielka v Košiciach určite neodradí a poteší všetkých old school death metalistov a ešte viac vyznávačov black metalu. Na východ Slovenska sa totiž rúti v rámci tour nazvaného EVIL OVER EUROPE legendárny death metal Possessed, pekelníci zo susedného Rakúska – Belphegor aj o niečo temnejší Absu z Texasu. Mikulášsky večierok sa uskutoční v známom košickom lokály Collosseum. Ak si celý rok poslúchal, tak zober kamarátov, psa, mačku, vylešti topánky a hor sa do Košíc.

Večer otvorí Absu, aby nám predviedli svoj death black, thrash metal, či závan progressive. Už podľa množstva prívlastkov metalových štýlov vám môže byť jasné, že ich hudba je naozaj pestrá. Názov kapely má čo to spoločné s mytológiou. Absu alebo Abzu bol názov pre praveké more pod prázdnym priestorom medzi podsvetím a priestorom zeme v starovekej sumerskej mytológii. Jazerá, pramene, rieky a iné zdroje vody, to všetko podľa Sumerov pochádzalo práve z Absu. Dosť však bolo o názve, poďme radšej k muzike. Kapela vznikla v roku 1991 a na konte má 6 full albumov, pričom posledný nazvaný „Abzu“ im vyšiel v roku 2011.“Prekvapivo“, aj ich songy odkazujú na rôzne mytologické výjavy, no nie len zo sveta Sumerov.

Absu /usa /black metal /thrash metal /fusion
https://www.facebook.com/officialabsu/
http://absu.bandzoogle.com/

Belphegor, ďalšia a jediná kapela z Európy na tento večer, pochádza z Rakúska. O ich death/blackmetale sa po prvý krát dozvedáme už v roku 1993. Od tejto doby majú na konte úctyhodných 10 dlhohrajúcich albumov a v apríli 2017 chystajú na nás ďalší. Aj napriek relatívne dlhej dobe na scéne si stále udržiavajú svoju tvár a žáner, s ktorým začínali. Jediný pôvodný člen Belphegor je Helmuth, gitarista a vokalista v jednej osobe. Za zmienku iste stojí, že ich posledný album z roku 2014 „Conjuring the Dead“ vydal prestížny label Nuclear Blast. A keď už sme pri tých názvoch, Belphegor vychádza z biblického pomenovania Baal-Peor, ktorý bol bohom Izraelských Moabitov, ale ďalej vám už neprezradím, musíte si celý príbeh nájsť sami, je celkom krutý, skoro ako hudba týchto pekelníkov.

Belphegor /at / diabolical death/black metal art
https://www.facebook.com/belphegor
http://www.belphegor.at/

Nakoniec večera sa vrátime späť na Americkú pôdu. Tu, v meste San Francisco bola založená v roku 1982 kapela s názvom Possessed, ktorú dnes môžme pokojne označiť za jednu z otcov death metalu. Založil ju gitarista Mike Torrao, ku ktorému sa pripojil bubeník Mike Sus. Neskôr skupinu doplnil Jeff Becerra na pozícii vokalistu a zostavu uzatvoril druhý gitarista Brian Montana. Z pôvodnej zostavy je dnešnom Possessed už len Jeff Becerra. Tento line-up nahral v roku 1984 demo s názvom „Death Metal“, ktoré vošlo navždy do histórie tohto štýlu. Už v roku 1985 im vychádza prvý full album s názvom Seven Churches, ktorý sa dodnes radí k jednému z klenotov klasického death metalu. Týmto albumom definitívne odštartovali svoju kariéru…..dalo by sa pokračovať, kto chce, určite si nájde, pretože sa nachádzame v roku 2016 a všemocný internet nám to uľahčuje. My si koncert tejto legendy nenecháme ujsť a nemali by ste ani vy!

Possessed /usa /death-metal
https://www.facebook.com/666possessed/


DÁTUM: 6. 12. 2016
MIESTO: COLLOSSEUM CLUB, Košice
LÍSTKY: predpredaj v klube – 20€
FB Udalosť: https://www.facebook.com/events/1430882250258757/


Possessed – The Exorcist (Live)

Belphegor – Conjuring The Dead


Absu – Stone of destiny

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj