Recenzia – TRACRIOMY – „Promo“ (2015)

OBALNiekedy sa vám do uší dostane krátka dávka hudby, ktorá vo vás zanechá viac ako nejaký dvojalbum. Podobný prípad sa mi stal pri počúvaní dema (resp. Proma) novej košickej kapely TRACRIOMY. Veľa recenzií na sedemminútový nosič sa veľmi často nevidí, ale teraz dozrel čas na jednu z nich.

Od prvého „kvikotu“ a cez prvé buchnutie do rytmičáku je jasné, akú cestu si Košičania vybrali. Nebude to žiadna „mäkkota“, ale poriadny slamming brutal death. Nielen nám to je od začiatku jasné, ale aj títo chalani presne vedeli, ako sa po tejto ceste má chodiť. Pestrý a zároveň brutálny vokál – pig squeal, hlboké a gutteral zvieračiny (prevažne „Harvesting The Viscera Of Splattered Whores“) a na druhej strane zrozumiteľný a chorobný vokál, ktorý mi pripomína až starú školu goregrindu na prelome 90-tych rokov („Your Suffering Is My Gratification“). Dôležitým bodom nahrávky je aj zvuk rytmičkáku, ktorý je tak správne oldschoolový a plechový, ako si to len táto hudba žiada. Veľa kapiel práve na toto zabúda a ide na to príliš moderne. Celkovo je zvuk na pomery toho, že ide o demo, riadne masakrálny a šťavnatý.

Aj po hudobnej stránke môžeme započuť rozdiel medzi obidvoma skladbami. Ako keby nám toto „Promo“ chcelo ukázať, čoho všetkého sú chalani schopní a čo všetko môžeme od nich očakávať. Úvodná „Harvesting The Viscera Of Splattered Whores“ pôsobí ako nekompromisná päsť na oko, ktorá svojimi šťavnatými a mohutnými „slamami“ prikladá poriadne závažia na uši. Zároveň jej pomalá časť je v úplnej symbióze s rýchlou a nekompromisne naklepanou časťou (koketovanie s grindom je tu namieste). Zatiaľ, čo druhá „Your Suffering Is My Gratification“ nám ukazuje, ako sa to dá spraviť melodicky, štrukturálne prepracovanie a „chytľavo“. Demo uzatvára „Outro“, ktoré je kvázi rýchla a inštrumentálna jazda jedným (zaujímavým) gitarovým nápadom.

Keď si to uzavrieme, tak nám „Promo“ odhaľuje dve tváre. Jedna polovica je plná nekompromisnej brutality, druhá zase ukazuje podrobnejšie črty a melodicky zatočený úsmev. Ktorá tvár sa bude črtať na ich ďalšej nahrávke? Pevne dúfam, že obidve si nájdu svoje miesto.

PS: Obal je ako šitý na mieru!

Hodnotenie: 8/10

Link na kapelu:
https://www.facebook.com/TracriomyMetalOfficial/?fref=ts

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj