Rozhovor – Let Them Burn – „Kataklysm majú náš veľký rešpekt a sú pre nás inšpiráciou“

Poznáte českú skupinu Let them burn? Nie? Práve preto Vám prinášame rozhovor s týmto pomerne novým zoskupením, takže zoznámte sa! Kapela pochádza z Prahy a hrajú thrash death metal. Viac Vám už však naozaj neprezradím. Odpovede som dostala v češtine a upravila som si ich do slovenčiny. Na väčšinu z nich mi odpovedal gitarista a spevák Peter Bagr.

20879_363807590478556_2908280220865806627_n
Kedy bola vaša skupina založená? Prečo zrovna tento názov, čo znamená a čo bolo prvotným impulzom pre jej vznik?

Bagr
– V roku 2013 začínajú spolu skúšať zostava – Peter Bagr – Berger (gitara a spev), Dalibor Dalboa – Šitavanc (gitara), Martin Špína – Špinka (bas gitara) a Vlastimil Vlastič – Vlk (bicie). Názov vznikol podľa piesne od našej obľúbenej kapely Kataklysm. Chceli sme ísť v tradícii pomenovania sa podľa piesne kapely. Zároveň tým vzdávame hold Kataklysm a majú náš veľký rešpekt. Sú pre nás inšpiráciou, tvrdo na sebe pracovať a nevzdávať sa v ťažkých časoch.

Predstavte jednotlivých členov – vek, či už niekde hrali a ako dlho hrajú na svoj nástroj?

Bagr – gitara a vokály, vek 31 rokov,. Predtým pôsobil ako spevák v dvoch kapelách, jednak ako záskok v grindcorovej Penile Atresia a následne v thrash – death skupine Suffering Included, kde spolupracuje s Vlastičom (bicie v Let them burn). Druhá menovaná skupina sa stretla s úspechom a nahrávajú aj promo. Nefungujú však vzťahy medzi členmi a po roku Bagr opúšťa toto zoskupenie. Venuje sa hre na gitaru a klávesy. Gitara má však vo všetkom prednosť, už od sedemnástich rokov. Aktívne začal cvičiť až v 23 rokoch. Gitara sa stala súčasť jeho života, no v kapelách sa venoval len spevu. Ako gitarista začal pôsobiť až v roku 2012 spolu s Vlastičom.
11150392_363807457145236_5552645056974021147_n
Dalboa – gitara, vek 32 rokov. V sedemnástich rokoch sa prihlásil do školy hry na gitaru, v súčasnosti sa táto škola volá Jam music institut. Vydržal tam chodiť päť rokov. V žiadnej kapele nepôsobil, hral si len s kamarátmi pre radosť. V roku 2013 sa o ňom dozvedel Bagr a pozval ho do skúšobne na skúšku. Po pár rifoch Bagr vedel, že je to „jeho človek“. Onedlho sa stáva pevným členom zostavy v Let them burn.

Špína
– gitara, vek 35 rokov. Už v siedmych rokoch hral na flautu a po čase na trúbku. Skúša hrať aj na gitaru, avšak basa sa mu zapáčila viac, stáva sa z neho basák. Prvé skúsenosti naberá v thrash kapele Fobia of Ego, podarilo sa im nahrať aj CD, po čase sa však skupina rozpadla. Nezostáva mu nič iné, ako na čas hrať s kamarátmi po krčmách country rock. Tajne však sníval o tom, že by chcel hrať v death metalovej kapele. Jirka Valenta z kapely FDK mu jedného dňa hovorí, že Bagr hľadá basáka do svojho nového spolku. Po prvej skúške sa stáva Špína plnohodnotným členom.
11140410_363807447145237_7304015320183463586_n
Vlastíč – bicie, vek 35 rokov. Začína hrať na bicie už v deviatich rokoch. Ako puberťák hraje v punkovej skupine The Thing, odohrajú niekoľko koncertov, no kapela zaniká. S ďalšou punkovou kapelou – Something to Nothing, nahrávajú CD a hrajú ako o život, no po čase aj táto kapela pozvoľne zaniká. O niečo neskôr sa Vlastíč dostáva do spoločnej kapely s Bagrom – Suffering Included. Potom čo opúšťa skupinu Bagr ju po čase opúšťa tiež. V roku 2012 sa dajú zas dohromady, keď spolu zas začnú skúšať.

Vydali ste nové CD s názvom Conqueror, za akých podmienok ste nahrávku urobili, ako ste s ňou spokojní, aký je náklad, ako sa Vám zatiaľ predáva a aká je cena?

Bagr – V máji 2015 sme išli do Studia Davos vo Vyškově, nahrať svoj prvý šesť skladbový album. Sme radi, že sme mali možnosť nahrávať v štúdiou Davos. Oton Pig je pán na svojom mieste a spolupráca bola výborná. Pokiaľ to pôjde, do tohto štúdia sa ešte určite vrátime nahrať ďalšie CD. Nový album je vo formáte digipack, prvý náklad je 100 kusov, polovica je už preč. Vydaný je DIY, nie sme ešte zastrešení žiadnym vydavateľom. K dispozícii máme nahrávku na koncertoch. Dosť ľudí podporuje českú metálovú scénu a fyzické nosiče si kupujú. Cena je 150 CZK a máme aj pánske a dámske tričká s motívom k albumu.
11807584_402381813287800_3871054921414662483_o
Kto je autorom textov? Prečo ste si zvolili česko-anglicko-španielske? Aké témy u Vás dominujú?

Bagr – Český spev nikto z nás nechcel. Pokúšal som sa dať dohromady pár českých textov, ale nefunguje to, kapela chce anglický growling. Texty robím zatiaľ len ja. „Nejsem žádny textář, chci jen, aby to trochu dávalo smysl“. Každý song má v sebe istú myšlienku, inšpirácia je z múdrosti rôznych dávnych filozofií.

Kto je autorom loga, obalu CD, webu? Akú dôležitosť týmto grafickým prácam prisudzujete?

Bagr – Autorom loga aj digipacku som opäť ja. Urobil som niekoľko návrhov loga klasickou metódou, fixka a papier. Čo sa týka webu, to je v dnešnej dobe nevyhnutnosť, bez toho si už nikto neškrtne. Na obale máme symbol Thorovho kladiva, ochrancu úrody.

Ktoré kapely patria medzi Vaše vzory a odkiaľ čerpáte inšpirácie?

Bagr – V podstate sú našimi hlavnými vzormi death metálové kapely z éry 90tých rokov až do dneška. Dnešný moderný „death“ nás veľmi neoslovuje, v tom sme všetci zajedno. Máme veľa spoločných obľúbených kapiel ako napr. Kataklysm, Hate, Vader, Behemoth, Septic Flesh, Rotting Christ, Melechesh, z českých napríklad Krabathor, Tortharry a pod. Tých kapiel je naozaj veľa! Pre nás nie sú inšpiráciou peniaze, ale kvalitná hudba. Každý z nás má svojich obľúbencov a tí nás inšpirujú.

Posielali ste nahrávku zinom či iným médiam, poprípade ak áno, aká bola ich odozva?

Bagr – Posielam nahrávku na všetky média, ktoré poznám v ČR a SR. Odozva bola zatiaľ vždy kladná.
11224595_404409043085077_2626241764177119799_o
Koľko máte za sebou koncertov? Ktorý považujete za najvydarenejší?

Bagr – Momentálne máme za sebou 28 koncertov. Najlepšie koncerty sa nám vydarili po vydaní nášho DIY CD Conquerora. Počúvame slová chvály, no aj konštruktívnu kritiku. Conqueror ide ďalej a dobýja Prahu (hehe). Posledné najvydarenejšie koncerty sú dva. Narodeninová oslava Romana Vávru (je to jeden veľký vymetač všetkých koncertov a festivalov), ktorá sa konala v septembri tohto roku v klube Modrá Vopica. Ten druhý bol, keď sme boli predskokani nemeckým thrasherom Space Chaser v tom istom klube. Avšak najväčší zážitok bol predskakovať brazilskej thrash metalovej legende v narvanom pražskom klube Buben. Paráda!

Máte ambície ukázať sa v zahraničí?

Bagr – Určite áno! Keby sa naskytla príležitosť ísť na koncert aj mimo ČR, alebo dokonca ísť na nejaké turné s väčšou kapelou, všetci by sme si zariadili, aby sme mohli ísť.

Plány do budúcnosti?

Bagr – Aktuálne prebieha výroba plachiet na pódia. Chceme natočiť klip, hrať dostatok kvalitných koncertov. Začíname pracovať na ďalšom albume nadväzujúcom na Conqueror. Máme rozpracované dve skladby. Hlavné teraz bude pre nás vyrobiť klip, momentálne robím scenár. „Ako zapálený amatér môžem robiť všetko čomu nerozumiem“(Bagr).
10926785_329856367207012_2522226627863128243_o
Zahrali ste si už aj na festivale? Máte naplánovanú na budúci rok aj účasť na nejakom letnom festivalev Čechách či z v zahraničí? Ak áno, na akom?

Bagr – Hráme zatiaľ len po kluboch na žiadnom feste sme nevystúpili. V roku 2016 sa to pokúsime napraviť, snažím sa nás už teraz pretlačiť na nejaký ten fest, zatiaľ je to na bode mrazu, takže uvidíme, ale určite niečo vyjde. Zahraničie momentálne neplánujeme, zatiaľ jediná možnosť by bolo Slovensko. Máme tam pár spriaznených kapiel, možno se k Vám na jar/leto pôjdeme pozrieť.

To by bolo na úvod z mojej strany asi všetko! Ďakujem za rozhovor, prajem veľa dobrých koncertov a veľa inšpirácie. Záverečné slová?

Bagr – Rád by som pozval všetkých priaznivcov death thrash metalu na vypočutie nášho prvého albumu, budeme radi za akúkoľvek odozvu. Navštevujte koncerty, podporujte viac tuzemskú scénu. Metal je naše kultúra a bude taká akú si ju urobíme. Ďakujem – Peta Bagr.

FB stránka: https://www.facebook.com/LET-THEM-BURN-142373339288650/?fref=ts
Bandzone: http://bandzone.cz/letthemburn

Použité fotografie pochádzajú z galérie fotiek na FB stránke Let them burn.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj