Report – Nanothermite vol. VI., 14. november, Randal Club, Bratislava

Rok sa zišiel s rokom a prežili sme ďalšie pokračovanie šiesteho vydania bratislavského koncertu Nanothermite. Tento ročník bol výnimočný tým, že tradiční organizátori zo skupiny Remmirath pokrstili svoje nové dielo. Okrem toho si na tento večierok prizvali industriálnu – Angel Epilepsia, atmosferických black metalistov – Algor a death black metalistov zo starovekého Laugaricia – Depresy. Aj napriek mojej obľube smrtiacich metalov či grindových večierkov, bol Nanothermite príjemnou zmenou v mojom hudobnom menu. Okrem toho išlo o domáce spolky, takže vládla aj príjemná rodinná atmosféra.
KG2A4417
Randal ma zhltol už o siedmej, kedy bol ohlásený začiatok. S výnimkou niektorých podujatí je nepísaným pravidlom, že pokiaľ nesúri čas, či niektorá z kapiel, nad harmonogramom každý len mávne rukou. Nebolo prekvapením, že sa o tej siedmej len ležérne začalo pripravovať pódium a zvukovka. Ach, poučím sa ja niekedy? Nevadí, aspoň sa môžu preberať politické témy, nové albumy, posledné koncerty a ďalšie „dôležité“ problémy.

Okolo ôsmej to už začína vyzerať nádejne. „Epileptický anjel“ si pomaly pripravuje svoj set, ktorý naplno spúšťa niekedy po pól deviatej. Po Randali sa začali rozlievať temné zvuky, temná elektronika. Zúčastnení upierali svoje očné buľvy na osobu zahalenú v kapucni s čelovkou. Osobne sa mi páčil aj dizajn, na ktorom stál „hudobný nástroj“, všimnite si, že je to položené na debničkách od piva. Vo mne to vyvolalo dobrý pocit, že nie som na koncerte DJ Tiesta a nachádzam sa stále v undergroundovom prostredí. Prvé momenty tejto hudby boli pre mňa trochu rozpačité, no musím povedať, že po lepšom započúvaní ma to dostalo. Myslím si, že lepšie otvorenie koncertu ani nemohlo byť. Celé to bola len jedna dlhá industriálna skladba, ktorá trvala cca 15 min. Set mal svoju atmosféru, mal svoju štruktúru, s občasnými zámerne rušivými zvukmi. Provokuje ma? Koniec bol jasne rozoznateľný, pozvoľne zanikajúca melódia nám dala najavo, že je čas preniesť sa späť do sveta, kde dominujú strunové nástroje a dunivé údery do blán bicích. Ďalšia skladba nebude? Možno nabudúce! Besnenie a nanothermity boli vypustené!
KG2A4454
Počas prvého vystúpenia sa klub zaplnil. Veľa ľudí úvodný sólo projekt radšej vynechalo a sústredili sa na iné. Po prvých tónoch Algoru však návštevníci spozorneli! Na pódiu sa objavuje gitarista a spevák v jednej osobe, basák a hosťujúci gitarista z Čiech. KG2A4428 Hrajú sa piesne z posledného albumu. Zvuk každého nástroja je zrozumiteľný, páči sa mi možno trochu výraznejšia bas gitara, to sa často nevidí a tiež zrozumiteľný vokál. Vidieť, že ide o zohraných a už skúsených hudobníkov. Alkohol ešte nestihol napáchať škody na výkonoch. Za plus považujem, že tento spolok nepotrebuje na zaujatie poslucháča warpainty, vybíjané opasky až po cecky, kožené oblečky, či iné inštrumenty. Na záver skalným fanúšikom dopriali aj pieseň zo staršieho albumu. Čo dodať, ide sa ďalej, hviezdy večera sú na programe! Prichádza rad na Remmirath, ktorí dnes krstia nové CD!
KG2A4471

Pamätáte ešte, ako som v promo texte k tomuto koncertu spomenula, že už mám tip, kto bude krstný ocec? Teraz Vám môžem prezradiť, aké boli moje tipy. Najprv som vzniesla svoje podozrenie na Depresy, no keď som zbadala „Temnohora“, docvaklo mi to! Krstným otcom nemôže byť nik iný! Ale nepredbiehajme! Členovia Remmirathu sa pohodlne uvelebili na pódiu. V niektorých nových piesňach účinkuje už vystupujúci Angel Epilepsia, takže si na pódium opäť doniesol svoj inštrument. Po úvodnej piesni kapela vychytala posledné nedokonalosti a minimálne z pohľadu diváka došlo k symbióze. Až do momentu samotného obradu do nás Remmirath hustili nové sklady. Ich novú tvár považujem za viac experimentálnu a nápaditejšiu, no pripadá mi jemnejšia a opracovanejšia. Predpokladám, že nie každý si k tejto novej podobe nájde cestu. Pre mňa táto forma predstavuje prirodzený vývoj. Poďme však k dôležitému momentu dnešného dýchanku. Na pódium podľa môjho očakávania prichádza krstný otec – Temnohor s dózou a teraz pozor, domácich uhoriek! Tu prichádza k potiažkovej situácii. Treba sa zbaviť uhoriek, aby sa mohlo CD plnohodnotne pokrstiť vodou z uhoriek. Z publika sa ozýva nápad, aby z tejto špeciality bolo dopriate aj obyčajným smrteľníkom. Kradnem si dve uhorky, zvyšok zmizne behom minúty v ústach ostatných odvážlivcov. Snáď na nás nedopadne hnev uhorkového démona za takúto trúfalosť, hovorím si! KG2A4508
Po tomto už nič nebráni, aby sa nosiča dotkla šťava vo svojej rýdzej podobe a je po krste! Na záver zaznela známa to staršia pieseň – Smrť pútnikova. Show večera však ešte len mala prísť! Temnohor totiž pôsobí ako spevák aj v projekte Malokarpatan spolu s niektorými členmi z Remmirathu. Stali sme sa tak svedkami premiérového živého vystúpenia tohto zoskupenia, ktoré hrá bukolický black metal. Krstný papa sa dostavil s okuliarmi a lookom z 80tych rokov. KG2A4521 Počas, pred, alebo po prvej a poslednej piesni Malokarpatana mu ubudlo zo skleneného pohára, no nie z piva, ale zo skla! Či bol náš hlavný protagonista hladný alebo či to bola vada, ktorú si predtým nevšimol sa už nedozvieme. Malokarpatan však myslím zožal na svojom prvom vystúpení úspech. Showmanstvo má spevák v krvi. Na tento krst Remmirathu a rozčesnutý pohár sa len tak nezabudne!

Show must go on, ľudom netreba dať vydýchnuť, pretože prichádza rad na Depresy. Ich vystúpenia sa mi zdajú byť vždy iné. Raz zo zlým zvukom no s veľkým nasadením, inokedy duchom neprítomný koncert, potom zas dobrý zvuk, no bez nasadenia atď., asi treba podávať stávky. Minimálne ja som sa pri nich stretla s mnohými tvárami. KG2A4566 Musím však povedať, že ich albumy patria medzi moje obľúbené všetky do jedného a tak sa vždy teším na ich piesne v živom podaní. Tento večer asi prevládala pozitívna depresia. Aj napriek tomu, že sa mi zdali byť občas dosť nekoherentní bol koncert odohraný s nasadením a dušou! Pred pódiom sa zhrčili hlavou metajúci ľudia, myslím, že aj samotná kapela si celkom užívala dobrú atmosféru. Ich vystúpenie sa mi zdalo byť krátke, prebehlo ako voda. Vypýtali sme si ešte jeden prídavok a bol koniec! A tak sa ešte chvíľu ponevieram po klube, no nie dlho, pretože vyhráva únava, proti ktorej sa neradno brániť. Prehodím posledné slová s kamarátmi a kráčam v ústrety noci nášho mesta!

Foto thanks to – Matej Merlot Hutta

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj