Report – BelUSA DEATHFEST vol.9, 24. október 2015, Dom Kultúry, Beluša

DSC_0295Najväčšia dedina, alebo aj malé mesto – Beluša, je rodiskom jednej z prvotriednych slovenských death metalových kapiel – SUBURBAN TERRORIST. Chalani, hlavne mentor kapely Tomáš, každoročne organizujú malý „festival“ prevažne tvrdometalových kapiel, pod názvom BelUSA DEATHFEST. Tento rok je to už deviate pokračovanie, čo je samo o sebe veľmi úctyhodné. Čo si tento rok pre nás pripravili? Domácu scénu budú zastupovať – brutal death metaloví MORTALLY INFECTED, thrasheri FACE OF AGONY, považskí death metalisti PORFYRIA a z obývačky sa zastavia aj SUBURBAN TERRORIST, ktorí sa predstavili v novom svetle a s tajnou novinkou, o tom, potom. Z Česka pricestovali DMC, Maďarsko zastupovali ANGERSEED a zmes grindovej Európy pod menom AFGRUND nám to tiež prišli natrieť. Headlinermi sa stali, čoraz populárnejší Rusi, KATALEPSY. Ich živé vystúpenia boli vždy plné energie a ničivosti (viem o tom svoje, videl som ich 3x, teda po akcii 4x). Akcia, o akej môžu metalisti z dedín len snívať a Belušania to majú na striebornom podnose. Zostal dom kultúry na svojom mieste, alebo ho metal položil na lopatky?

DSC_0528Akcie, ktoré začínajú pred západom slnka, majú skoro vždy ťažký rozbeh, ak nerátame letné festivaly. Svoje môžu potvrdiť MORTALLY INFECTED. Ľudí mali dokopy asi 20, zo začiatku rozpačitý zvuk. Darmo, niekto začať musí. Zvuk sa nám našťastie vylepšil, ľudí prišlo kuknúť postupne viac a aj nálada sa zlepšila. Bratislavčania si vykladajú svoju cestu prvotriednou dávkou amerického brutal death metalu, niekde pri území matadorov DISGORGE, so svojsky podanou melodikou, štipľavými gitarami, skvelým vokálom a pod technickou taktovkou. Hĺbky len tak sršali, mali poriadnu šťavu a grády, hlavne pri slammovej „Consumed by Lies“, kde sa to z pódia priam valilo. Basák tiež priložil ruku k dielu svojím zverským growlom. Sead to mal celé pod palcom (v tomto prípade pod paličkou) a usmerňoval kapelu tým správnym smerom, čiže brutálnym, masívnym a nekompromisným. Na záver struhli cover od českých klasikov KRABATHOR v podaní skladby „Orthodox“, ktorá znela o veľa viac brutal death ako pôvodná verzia. Nič lepšie sme si na úvod nemohli priať.

DSC_0636Ľudí pribúdalo postupne čoraz viac, kým si Česi DMC pripravili všetko potrebné. Akonáhle spustili svoj set bolo jasné, že tu sa bude hrať na poriadne klasickú nôtu. Nebojte sa, nespustili intro od Bacha, ale hudobne zahučali do starých nôt death metalu. Žiadny progres či technické machinácie, ale poriadne valivo, nekompromisne a od podlahy. Ústredné melódie drvili a pripomínali death metalovú šľachtu z rokov 90s, prevažne európsku. Malo to šťavu, energiu a aj švih, jediné čo mohlo vadiť, bola monotónnosť. Každopádne vydarené vystúpenie.

DSC_0680Aj z Maďarska k nám došla poriadna dávka death metalu. ANGERSEED zasadili svoju zlobu na americkom kontinente, kde im najviac vyhovuje Florida. Ani nie kvôli podnebiu, ale kvôli klasickej death metalovej scéne, ktorá vyniká brutálnym, mohutným, ale aj ráznym prevedením žánru. Svoju zaradenie potvrdili aj coverom od MORBID ANGEL – „Day of Suffering“, kde to vyznelo síce priamočiarejšie a dôrazne, ale vytratila sa atmosféra skladby. Nebolo to proste ono. Celkovo mi ich vystúpenie prišlo, že ťahajú za opačný koniec oproti predchádzajúcim kapelám. Síce nasadenie ani oddanosť žánru sa im vytknúť nedá, ale občas treba niečo viac.

DSC_0950Kúsok si oddýchneme od death metalu, aj keď nie nadlho, a okoreníme akciu riadnym thrash metalom. Púchovskí FACE OF AGONY sú na scéne už pomaly 20 rokov a stále majú čo povedať, za čo hovorí aj ich nový album „Death Blow“ (čoskoro nájdete recenziu na našich stránkach). Ich thrash metal je zasadený na americký kontinent, kde sa to zlieva s groove metalom. Poriadna dávka energie bola zaručená, nato berte jed! Môžete aj celé alchymistické laboratórium dať do vzduchu. Takú to malo šťavu! Ostré riffy a dravé tempá prichádzali z každého uhlu a Jaro Kyselica tomu dáva tie správne „gule“. Zaodený do death metalovo farárskeho obleku (kolárik na krku, v našom „biely obojok“ a košeľa BRUTE) a skúsenosti nabraté u skupín DEMENTOR a GOD DEFAMER tu na celej čiare zúročuje. Jeho vokál nie je klasický uškriekaný (ako je v tomto žánri zvykom), ale unáša ho viac do death metalu, čím naberá väčšiu silu a grády. Celkovo je vďaka tomu ich vystúpenie poriadne „tučné“ a „heavy“. Jeden z top thrash metalov u nás, bezpochyby!

DSC_0186Späť do death metalu a tomu najdomáckejšiemu. Tomáš odložil organizačné starosti bokom, chopil sa gitary a show mohla začať. Ale čo svet, teda ľudia v kulturáku, nevidia – nový vokalista na palube! Walki už nezvládal tri kapely súčasne (PORFYRIA, RAMCHAT a zmieňovaní) a na jeho miesto nastupuje Šimon „Feferón“ Španihel (WARD, ex-MOONFOG). Ako si poradil s týmto miestom a ako to znelo s jeho prínosom? Musím povedať, že veľmi sľubne. SUBURBAN TERRORIST vrátil späť k poriadnemu death/grindu, či už poriadnymi pískačkami (poznáme z BENIGHTED), hĺbkami alebo celkovo viac šťavnatejším growlingom. Nabralo to rázom úplne iný šmrnc, energiu a celkovo prebehol nový impulz, až som nabral dojem, že pozerám na úplne inú kapelu. Tak sa to valilo, že ľudia vytvorili dravý kotol, ktorý snáď neprekonali ani headlineri večera a myslím, že také niečo ešte tieto steny kulturáku nezažili. Ľudia sa nie len točili, ale aj lietali z kotla na strany a z pódia znova do kotla. Došlo aj na novú pieseň „Inhuman Breed“, ktorá naznačuje, že tu máme silného kandidáta na death/grindový počin budúceho roka. Nič proti Walkimu (tu mi jednoducho nikdy nepasoval, zato svoje miesto má, o tom o chvíľu), ale naverbovanie Šimona bol ten správny ťah. Myslím, že teraz im to bude šliapať na 666%

DSC_0437Nadišiel čas na headlinera z ďalekého Ruska. KATALEPSY už Slovensko poznajú dobre, vystúpili už v Poprade, ale aj v Košiciach, obidvoch zastávok som sa zúčastnil aj ja, tým pádom som vedel, čo od nich môžem čakať. Maximálne nasadenie, brutálnu dávku energie a živočíšnu dravosť. Spevák opäť oblečený do hardcorových farieb (tričko Suicidal Tendencies a kraťasy Sick of it all), čo sa na ňom odzrkadľuje aj podaním. Keby sme si odmysleli growling a „tučné“ hĺbky, tak gestikou a pohybmi zapadá do hardcorových vôd. Od začiatku som si však nemohol pomôcť, ale akosi tých „hĺbok“ bolo pomenej a viac sa sústreďoval na klasický growling, čím to sčasti stratilo na sile, ale zato energie rozdával na tony. Lietal z jednej strany na druhú, poskakoval a celkovo dával do toho všetko, asi, čo vládze. Zvyšok kapely ho v tom nenechali samého a svoju dávku energie vytasili na pódium tiež. Ľudia sa tiež nevzdali a pokračovali v tempe predošlého vystúpenia, došlo aj na „wall of death“, kde sa to poriadne rozprúdilo. Rusi opäť výrazne nesklamali a podali prvotriedny výkon, aj keď si myslím, že v Košiciach a v Poprade podali dravejší výkon. Možno šetria sily na nahrávanie nového albumu, tak sa máme načo tešiť!

DSC_0452Posledné oddýchnutie od death metalu nám prišli predviesť AFGRUND. Na každom poste pomaly nájdete zástupcu z inej krajiny – Švédsko, Rakúsko, Ukrajina a Taliansko. No keď sme sa pozreli bližšie, mohli sme na pódiu vidieť:
– metalového bubeníka (tie násypy a tempá bol teda iný metal)
– gitarového profesora (zamyslený a precízny, ako na vysokej škole)
– crustového basáka (chrapľala jeho basa ako píla)
– hardcorového speváka (potetovaný až po krk na štýl Jacoba z CONVERGE)
Ak si to celé dáme dokopy, môžeme mať predstavu, ako to znelo v celku. Grindcore omastený death metalom a crustom s poriadne hardcorovou nasratosťou a technickou zručnosťou. Najlepšie prirovnanie by sme našli na spevákom tele, kde mal vytetované cez jednu ruku cez brucho k druhej – NASUM! Ráznosť doslova sa valila z pódia, toľko energie a šťavnatosti sa len tak nevidí, až mi hlava z toho skákala na všetky strany. Škoda, že ľudí akosi pomizlo, toto by si žiadalo poriadny moshpit! Nespútané, dravé, taký predsa má byť grindcore!

DSC_0577Záverečné vystúpenie padlo na Považskobystričanov – PORFYRIA. Mal som taký dojem, že na ich vystúpenie prišli pozrieť len tí pravoverní, ktorí ich sledujú od začiatku. Bol to death metal skôr orientovaný na melodickejšiu vlnu s kopou vyhrávok a sól, ktorý zase nie je vymäknutý, ale má čosi poriadne do seba. Ako som spomínal, u tejto kapely je Walki doma. Jeho mohutný a priamočiary growling sa tu hodí ako riť na šerbeľ! Dával do toho všetko, grimasy a vrážanie mikrofónu do čela sa pomaly stane kultové, ale aj prednes mal svoje grády a našiel si svoje miesto v zástupe tónov. Verní si prišli na svoje a spievali s nimi pasáže a poskákali si aj z pódia aj pod ním. Na koniec si vypýtali „Duality“, ktorou ukončili celú akciu.

Akcia to bola jedna báseň, zišlo sa až 250 platiacich, čo je až inšpiratívne pre každého. Keď sa to dokáže aj malom mestečku, tak prečo nie niekde inde!

Fotky: Stephen (metalmania-magazin.eu)

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj