Recenzia – FIVE FINGER DEATH PUNCH – Got Your Six (2015, Prospect Park)

ffdpgotyoursix

 

Vybrať si na recenziu kapelu, o ktorej vlastne iba viem, že existuje a nikdy som od nej nič nepočul ? Nuž, tak aj takýto pikel som si na seba ukul. Vpodstate iba viem, že je tam gitarista Zoltán Báthory a tým všetko, čo o nich viem skončilo.
Pozrime sa teda, ako sa mi zapáčil prvý kontakt s touto kapelou.
Už sa mi podarilo zistiť, že je to šiesty riadny štúdiový počin za dobu existencie kapely. Prvý posluch dopadol tak, že som to v polke vypol, lebo ma to nudilo. Krásne to začína, že ? Tak som si dal odstup od toho a radšej si to pustil vo väčsej pohode a vo väčšom kľude, ako prvýkrát.
Tak sa tomu pozrime trocha lepšie ,,pod zub”.
Prvé, čo som vyskúmal vďaka múdremu internetu, že kapela hrá groove metal. Hovno. Je to nejaký úderný, stále primitívny metalcore. Trocha ma prekvapila kombinácia rytmiky, ktorá mi evokuje niečo na štýl Roba Zombieho s growlom raziace do nejakého ,,HC”, to sa však vždy presekne s nejakou melodickou metalcore pasážou, ktorá bohužiaľ nikdy neprekýpa nejakou originalitou. Môžem tak pochváliť sóla, tie sú asi tou najlepšou výplňou týchto pasáži, sedia pekne, dobre kompozične.
Rozoberať to (album) song po songu ? Neviem. Stále mi to príde ako hudba vhodná do nejakej akčnejšej závodnej hry, čiže asi by som songy pomenovával Flatout song 1, Flatout song 2, atď.
Najhoršie je, že songy sa podobajú štruktúrou ako vajce vajcu. Tvrdá úderná pasáž, nejaký mäkký refrén s čistým vokálom, to sa zopakuje, nejaký bridge (ak vôbec), sólo a zasa to isté.
Bohužiaľ ich ani neviem nejak jeden od druhého odlíšiť, kapela si proste razí svoju zabehnutú koľaj a aj tie zmeny v rytmike, alebo nejakých tónových postupoch mne osobne nestačili na to, aby mi to neprišlo jednoliate.
Pre niekoho toto môže byť práve výhoda, pre mňa skôr mínus, lebo takto som si nezapamätal ani jeden jediný song, že by som si povedal: ,,…aha toto je FFDP”, keď by niekde zahral. Proste absencia nejakej ,,hitovky.”
Čo už, tak som proste stratil 48 minút môjho života posluchom niečoho, do čoho som teda vkladal dosť vysoké nádeje (vzhľadom na všeobecné svetové ohlasy), ale očividne to buď nieje hudba pre mňa (a to naozaj niesom nejak žánrovo obmedzený a naozaj mi doma nehrá iba metal a rock), alebo som už moc starý, alebo proste iba hluchý.
Čo vyzdvihnúť ? Hudobníci sú vyhratí, tu nieje argument, páči sa mi veľmi práve zvuk gitár, ktorý je hutný, surový, perfektný k tomuto albumu je zvuk kopákov, ktoré naozaj tlačia a teda tlačia riadne a ženú ten album zdatne dopredu. Spevák (podľa toho, čo som si námatkovo pustil predošlé počiny) podáva perfektný výkon v zdatnom rozsahu a aby som nezabudol, majú aj basáka…ale basa mi tam iba hučí ako podtrháva gitary, čiže pán basák sa asi nejakej pochvaly nedočká.
Čo zvrzať pod zem ? Všetko ostatné…
Je cítiť, že toto píšem zdatne nasilu aj sa s tým zdatne trápim. Proste nemám čo na to veľmi napísať, nieje to moja šálka kávy. Poviem si, že je to lepšie ako nejaká Miley Cyrus a tým toto pre mňa asi končí. Nemám potrebu sa k tejto kapele vracať.
Pre niekoho to možno bude zaujímavejšie…

Hodnotenie: 2/10

 

Ešte pridávam playlist podľa toho, čo som si zapamätal:

  1. Flatout song 1
  2. Flatout song 2
  3. Flatout song 3
  4. Flatout song 4
  5. Flatout song 5
  6. Flatout song 6
  7. Flatout song 7
  8. Flatout song 8
  9. Flatout song 9
  10. Flatout song 10
  11. Flatout song 11
  12. Flatout song 12
  13. Flatout song 13
  14. Flatout song 14

Autor: admin

Zdieľaj