Report – Venom Inc., Vader, Mordum + supports, 14. október 2015, Collosseum Club, Košice

DSC_0565Jeden z večerov, ktorý by si nemali nechať ujsť žiadni „staroškolsky“ vychovaní metalisti. Keď sa pozrieme na plagát, ako prvé nám do oka padne meno VENOM, akurát s podtitulom Inc. Ide v podstate o VENOM bez Cronosa z ich raných albumov (prvé tri), čiže s pánmi – Mantas a Abaddon. Za mikrofónom sa predstavil Demolition Man, ktorý dával hlas VENOMu na prelome 90-tych rokov, spolu so spomínanými kolegami. Čiže ide o dosť jedinečné a raritné turné. Ako som spomínal, pre oldschoolistov povinnosť. Keď okom na plagáte zídeme o stupienok nižšie, o svoje slovo sa hlási VADER. Collosseum týchto legendárnych Poliakov privítalo viackrát, tentokrát sa však zamerali na ich úplne ranú tvorbu (demá a debut „The Ultimate Incantation“). Opäť vieme, kto si príde na svoje. Aby toho nebolo dosť, po štrnástich rokoch sa prebúdzajú košickí death metalisti MORDUM, aby predviedli, že si ich máme opäť poznačiť ako aktívnu kapelu nášho „undergroundu“. A to stále nie je všetko. K tejto zostave ešte boli priradení death/thrashoví DIVINE CHAOS a neznámi ZOMPOK. Sami vidíte, že ide o nabitý večer, kde starobylé metalové tóny ovládli Collosseum. Poďme sa nimi previesť!

DSC_0129Vidíme, že kapiel je tu jak húb po daždi, tým pádom musela akcia začať dostatočne skoro a presne. Čo sa aj stalo. MORDUM v zostave z ich kultového dema „Systems“, teda až na frontmana a gitaristu Števa, jeho flek prevzal Ľubo Lokša (CONTEMPT), začali presne svoj set. Keďže tých kapiel dnes bolo akosi dosť, tak aj pódium bolo preplnené bicími zostavami (v tomto prípade až tri), čím sa značne obmedzil priestor na nejakú výraznejšiu fyzickú aktivitu. Košičania však nepotrebujú predvádzať gymnastiku, oni svoju razantnosť predvedú hudbou. Demo ešte bolo umiestnené v klasickom podaní žánru (okolo PESTILENCE a kus DEATH), no ak sa prešlo na nové veci, tak sme boli hneď jednou nohou vo väčšej brutalite a priamočiarosti, čo sme si mohli všimnúť aj na Ľubovi, kým staršie veci udržiaval v klasickom death metalom štýle, pri nových veciach išiel viac do hĺbok a celé to okoreňoval škrekotom. Ani toto prvé vystúpenie neprebehlo bez chýb, najväčší zmätok nastal pri druhej piesni, kde sa akosi všetci stratili a museli začať odznovu. Krátkych 30 minút prebehlo rýchlo ako šprintér z Kene, škoda zbytočných dvoch kapiel, boli by sme schopní stráviť (aj by sme si to žiadali) kľudne aj hodinové vystúpenie. A to nevravím len za seba, keďže sa nás pod pódium zišlo celkom dosť, čo môžu nasledujúce dve kapely len ticho závidieť. Snáď nebude dlho trvať a dočkáme sa aj nahrávky, ktorej sa už nevieme dočkať. Však?

DSC_0163Pri kapele ZOMPOK som sa zrazu ocitol na úplne inom koncerte. Ťaživé a drvivé tóny, tempo pomalé, chrapot z bahenných štôlní…som správne na koncerte v Collosseu, nie niekde v Tabačke? Sludge/doom metal sa nám valil, hlavne pri poslednej piesni nabral poriadnu intenzitu. Spevák výzorom pripomínal Scotta Kellyho z bájnych NEUROSIS, hudobne to šlo viac do starého doom metalu, kedy sa ešte tento žáner výrazne bil s death metalom. Neviem, či si uvedomili, že tu veľmi nepasujú, alebo došiel čas, ale po 15-tich minútach bolo po ich sete. Hudobne síce krok vedľa, ale inak príjemné a krátke osvieženie bahnom.

DSC_0176Kormidlom otočíme na druhú stranu a z práchnivých garáží sa dostavíme na modernú vlnu. Pri DIVINE CHAOS je otázka: „Prečo idú s VADER a VENOM Inc. na turné?“ rýchlo zodpovedaná. Za bicie si sadá James Stewart, súčasný bubeník VADER, a dáva vystúpeniu ten správny motor a oporu. Chalani si za svoju hudobnú výpoveď vybrali modernú verziu thrash metalu, ktorý išiel ruka v ruke s death metalom na výraznej melodickej vlne. Osobne tieto žánre vôbec nevyhľadávam, no ich koncert mal riadnu šťavu a slušnú dávku energie, čím ma dostali celkom do varu až som sa prichytil ako mi hlava prikyvuje do rytmu.

DSC_0296Ľudia zväčša odignorovali predchádzajúce kapely, no čas dozrel a na VADER už prichádza väčšia masa k pódiu. Poliaci spúšťajú intro a následne „Dark Age“ z ich debutu „The Ultimate Incantation“. Dravý ťah na bránu, razantnosť a ničivá drvivosť hneď sálala z pódia. Ľudí, ale aj mňa, hneď donútila k pohybu a vzniká celkom slušný kotol. Peter už má svoj vek, nemohol som si pomôcť, ale jeho growl už strácal svoju silu, buď nemal dobrý deň (na Brutali ešte dával s prehľadom), alebo mal mikrofón nízko, každopádne to nebolo ono. Až na tento nedostatok bol ich koncert obzvlášť nadupaný. Ako sa spomínalo, tak sa aj stalo, debut bol skoro celý odohraný a došlo aj na pár vecí z dém. Peter sa v Košiciach cíti obzvlášť dobre, čo potvrdzuje aj častou návštevou, ale aj chválami počas predslovu. Keďže ich čas tlačil, museli hrať jednu po druhej a došlo aj na skrátenie setu oproti iným vystúpeniam (hrali niečo cez 45minút čistého času). Každopádne išlo i napriek Petrovmu vokálu o veľmi dravý koncert, kde si všetci oldschoolovo zameraní death metalisti mohli prísť na svoje.

DSC_0515Jedna stará škola strieda druhú. Všetci vyznávači čierneho kovu musia k VENOM prihliadať s údivom a rešpektom. Ktovie, ako by znel ich obľúbený metal bez tejto anglickej legendy. Dvaja členovia z najstaršej zostavy a zároveň zostava z dôb prelomu deväťdesiatych rokov – Mantas, Abaddon a Demolition Man spustili svoje rock´n´rollové šlehy. Niekedy to znelo ako keby MOTORHEAD sa dali na satanizmus. Svižné tempá, úderné riffy, chytľavé melódie…všetko v staroškolskom tóne. Demolition Man vyzeral ako tolkienovská verzia „škreta“ s menom J. J. Simmons, na orkovskom imidži mu ešte pridával nos, keď ho pritlačil k mikrofónu. Hit striedal hit až k úplnému vrcholu v podaní nesmrteľnej „Black metal“, ktorá udala meno samostatnému žánru, čo aj Mantas stihol zdôrazniť. Každopádne si nemôžem pomôcť, ale bez Cronosa mi to neprišlo ako právoplatný VENOM, chýbalo mi tam jeho čaro a tým pádom si myslím, že prívlastok „Inc.“ im pristane. Cronosovský set na Brutali sa mi páčil viac, i keď o chlp. Po VADER akosi ľudia trochu pomizli (čím sa pripravili o mimoriadny zážitok), každopádne išlo o veľmi príjemný a elektrizujúci set postarších ujov, v ktorých žilách prúdi ten správny kov!

Spokojnosť nielen s akciou, ale aj s ľuďmi, nazbieralo sa ich okolo 180, čo je veľmi pekné číslo. Chválim a zároveň dúfam, že sa na podobné, ale aj iné akcie, zídeme v podobnom, alebo aj vo väčšom počte!

Fotky: Stephen

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj