Report – FLESH PARTY 22, 10. október 2015, Kino Leopoldov

atmoRuku na srdce. Kto z nás tvrdometalovoorientovaných ľudí by nechcel navštíviť akciu plnú death metalu a grindu? Nenapočítal by som ani jedného! Aspoň teda dúfam. O takúto akciu sa snaží Roman Halmo a jeho kolegovia z CRANIOTOMY už dosť dlhý čas. Už samotné číslo 22 hovorí samo za seba. Ak k tomu ešte prirátame dve letné pokračovania, musíme všetci sňať pomyslené klobúky z hlavy. Čo si pre nás tentokrát pripravil? Z Česka pricestovali death metalisti CRANIAL CARNAGE, grinderi BUT a oldschoolisti DEFLORACE. Tanečné tóny z Nemecka nám prišli predviesť SATAN´S REVENGE ON MANKIND. Zástupcovia z Rakúska, SEII TAISHOGUN, sa nám zmenili na NUCLEAR MONSTROSITY a Poľsko prišli obhájiť FETOR. Ani na naše spolky sa nezabudlo, organizátori CRANIOTOMY pokrstili nový album „Overgorged Flesh Flies Dying Slowly“ a melodickejšie smerujúci MYSTERIOUS ECLIPSE prišli ukázať, že sa ani na takej akcii nestratia. Zároveň FLESH PARTY nie je len o tvrdom metale, ale aj o nespútanej zábave. Ľudia sa všupnú do masiek (v tomto prípade –mních, mäsiari, včielka, morská víla, nemecký vojak s plynovou maskou, motýľ či rôzni kostlivci) donesú lietajúce vodné živočíchy, problémy a starosti všedného života hodia za hlavu a zatancujú si do rytmu starých disco peciek (dominoval Baywatch), pokiaľ teda nehrá niečo tvrdšie. Zhruba som načrtol akciu, poďme si ju teda celú prebrať od začiatku.

carnialČasový rozpis zobrali organizátori veľmi prísne a tak prichádzame do sály počas tónov CRANIAL CARNAGE. Ľudí sme našli viac von ako dnu, čo bola celkom škoda. Hudobne sa Česi vybrali do vôd rázneho a priameho death metalu s poriadnou šťavou a ľahkou dávkou melodiky (v rámci mantinelov žánru). Niekedy došlo aj na koketovanie s brutal death metalom s výlevkou, čím sa nabral ešte väčší spád. Gitary sa poriadne žmýkali, tóny rezali bubienky, darmo, veľmi vydarený a šťavnatý začiatok. Škoda, že veľa ľudí bolo na ceste, poprípade sa pripravovali na akciu pred barom.

mysKeď som uvidel na plagáte MYSTERIOUS ECLIPSE, tak som sa celkom začudoval. Vlastne som si ich nevedel predstaviť na takejto akcii a čuduj sa svete, oni tam zapasovali. Vynechali prevažnú časť melodických partov, či už vokálnych alebo gitarových a sústredili sa na svoju tvrdšiu, prevažne death metalovú stránku. Znelo to ako melodickejšie ladený death metal (európskeho rázu), no občas sa to skrútilo aj do čiernych vôd a celé to bolo podané s celkom svižným ťahom na bránu. Trochu mi to pripomínalo kolegov RAMCHAT. Vokálnu stránku má na starosť nežnejšie pohlavie – Peťa, ktorá zvládne zo svojho hrdla chrliť growling, ale aj slušný blackový škrekot. Nečakal som, že Novomešťania vedia ukázať aj takúto tvrdšiu tvár, čím ma milo prekvapili.

cranioRomanovci museli na určitú chvíľu hodiť organizačné starosti za hlavu, chopiť sa gitary, basy a mikrofónu a predviesť nám, ako sa slammuje na Slovensku. Ľudí sa, z ničoho nič, natrieskalo po samý okraj a poriadna jazda mohla začať. CRANIOTOMY na novom albume ešte viac zhutnili svoje šťavnaté slammy, pridali väčšie gule a technickú stránku viac vycibrili. Čo nám následne predviedli aj na pódiu. Za seba musím povedať, že to bol jeden z ich top koncertov vôbec (to som ich videl viac ako 10x). Všetko hralo ako malo. Slammy mali riadnu silu a poriadne gule, Romanove gitarové nájazdy zase poriadnu energiu a Šampón skončil na rukách publika. Jednoducho krása. Pyga poriadne nazvučili a tak sme si jeho hĺbkový (gore) vokál mohli užiť v plnej paráde. Osobne ho považujem za jednotku u nás v odbore, čím si svoju pozíciu týmto výkonom len zpečatil. Ľudom neostal výkon kapely ľahostajný a tak neostali kapele nič dlžní. Kotol veľký, ako priestory umožnili, ľudia v ňom išli z kože vyskočiť a ako bonus nad hlavami lietala kosatka a žralok. Nie, nefetoval som pred koncertom formaldehyd, oni tam skutočne boli. Samozrejme v nafukovacej forme, čím pekne skomplikovali kapele pôsobenie na stagei (museli ich neustále odbíjať späť do publika), no zato pridali na atmosfére väčšie čaro. Škoda, že sa už ďalšieho koncertu nedožili, ich púť skončila už počas setu domácich. Došlo aj na spomínaný krst. Na pódium bol pozvaný Bin Ladin, no nakoniec sa z neho vyrysoval Miro Raučina, ktorý pokrstil novinku patričnou domácou pálenkou. Zvyšným kapelám neostalo nič iné, len sa poriadne snažiť, aby na tento masaker nadviazali.

sataNemci SATAN´S REVENGE ON MANKIND stavili aj na vizuálnu stránku. Zaodeli sa do patologických plášťov, samozrejme krvou nešetrili, nasadili masku či rúško na ústa a spustili poriadne gore divadlo. Bravčoviny padali pod nože stále, svoje hrdlo používal prevažne bubeník (celkom nevšedné) a občas sa pridal aj gitarista. Žiaľ, nemôžem si pomôcť, ale vystúpeniu chýbala šťava a nejaký kopanec do zadku. Všetko sa zlievalo dokopy a neprichádzala ani zvrátenosť, nie to ešte mohutnosť. Publiku to však asi neprekážalo (asi som len ja vadný) a pretancovali celé ich vystúpenie. Zrejme to nebola moja šálka kávy.

butNáladu mi hneď napravili Česi BUT. Oni si vyložili grindcore doslovne. Poriadny nášup, žiadne zbytočné reči či vyhrávky, ale poriadne to do nás navaliť so všetkým, čo k tomu patrí. Grind bol zväčša klasickej školy, niekde ešte z 90-tych rokov a poriadne naklepaný. Klepačky všade, kde ucho stálo, energia na rozdávanie, občas sa zavoňalo aj ku hardcoru (čo nie je nič nové v tomto žánri). Žiadne zbytočné tanečné rytmy či vizuálne srandy. Títo chlapi na to idú od podlahy. Veľmi dravé a živé vystúpenie.

nucČas na vyhlásenie tomboly a súťaže o najlepšiu masku. Boj to bol dravý súboj, no víťazom sa stal nemecký vojak. Zároveň nám Pygo oznamuje, že miesto SEII TAISHOGUN vystúpia NUCLER MONSTROSITY. Keďže obidve kapely sa delia o rovnakého vokalistu a gitaristu, tak voľba na náhradu bola jasná. Hudobne (okrem záverečných troch piesní, kde odzneli piesne od pôvodne avizovaných Rakúšanov) sa na elektronickú stránku veľmi nehralo, ale svoje tóny padali na pôdu tanečnú. Čiže hopsačky, skreslený „prasačí“ vokál, čierne masky so zelenými dredami (áno, mali sme ich už možnosť vidieť na letnej fleške), proste typický goregrind. Energiu to už malo väčšiu ako nemeckí kolegovia a tak fanúšikovia tohto žánru nemohli ostať neuspokojení.

defNa DEFLORACE som sa z celého line-upu najviac tešil. Ich oldschoolovo ladený death/grind plný zlovestných melódii a prudkých temp ma vždy bral. Nebolo tomu inak ani dnes. Už od prvého tónu bolo jasné, že mi z nich bude hlava lietať. Nasraté tempá, gitary pílili jednu linku za druhou, celé to malo šťavu ako trojmesačná mŕtvola zabudnutá v sklade zeleniny. Rýdzosť žánru toho najtvrdšieho kalibru. Možno chybičku krásy by sme našli. Na jednu gitaru pán zvukár trochu pozabudol, čím sa strácala v éteri. Čert to vem! Spevák zase predvádzal impozantný výkon, prišlo mi to ešte viac nasraté a tvrdšie ako na nahrávkach. Vydarený set, každý fanúšik musel odísť spokojný, so mnou na čele!

Na záver akcie prišiel poriadny budíček, ktorý musel pretiahnuť každé ospalé ucho. FETOR spustili poriadnu dávku brutal death metalu, ako sa patrí. Valivé gitary, masívne slammovačky a výlevkový vokál. Určitá podobnosť s CRANIOTOMY bola patrná. Energie mali chalani na rozdávanie, len ľudí už ráznejšie pomizlo, čo im vôbec nevadilo a v plnej sile odohrali svojich štyridsať minút slávy (slammy). Po tomto živom budíčku pred spánkom nasledovalo už len balenie aparátu za tónov disco peciek.

Ďalšiu indoor fleshku máme za sebou. Ľudí sa tentokrát nazbieralo o čosi viac (250 platiacich), čím si Romanovci mohli zalepiť mini náplasť za letnú verziu. Zábava fičala na plné obrátky, (len by som odporučil rozšíriť playlist disco peciek o viac titulov, už sa to začína opočuvávať), každá kapela zahrala, ako vládala, o kopu spomienok sme všetci bohatší, niektorí aj o opicu či nejakú modrinu (to všetko k tomu patrí). Teraz si už len zapíšte dátum – 10.-12. jún 2016, kde sa vidíme na letnej verzii FLESH PARTY!

Fotky: Sickm Exhumed Photography
https://www.facebook.com/sickmexhumedphotography

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj