Report – D.R.I., DEATH BY STEREO, RAMMING SPEED, 29. júl 2015, Randal, Bratislava

IMG_3354Určite sa každý z vás už stretol so skrčenou postavičkou v kruhu, ktorá ako keby prúdila v kotli, resp. moshovala. Toto legendárne logo, ktoré môžeme označiť ako vlajkovú loď thrasherov, patrí kultovej kapele D.R.I. (Dirty Rotten Imbeciles), ktorá položila stavebné kamene žánru „crossover thrash“. Prepojili hardcorovú jednoduchú ráznosť a thrash metalové nasadenie, kde bolo cieľom vytvoriť rázne, krátke a energiou nabité skladby, ktoré by rozsekali všetko vôkol. Ich koncert bola povinná jazda pre každého thrashera! Supportujúcich kapiel malo byť viac, no nakoniec vystúpili DEATH BY STEREO s melodicky ladeným hardcorom a RAMMING SPEED, ktorí thrash miešajú s crustom. Síce v ten istý deň začal aj Gothoom, túto kultovú kapelu by bolo hriech vynechať, tým pádom sa Gothoom pre mňa začal až o deň neskôr.

IMG_2598Vďaka poodpadávaniu kapiel sa nám čas kúsok posunul a na pódium vybiehajú RAMMING SPEED. Thrash metal okorenený crustom, ktorý poznáme z ich tvorby, sa tu zmenil na čistokrvnú thrashovú mlátičku. Dravé a energické tempá nedali nikomu vydýchnuť. Ľudia, čo nebýva zvykom, sa chytali úplne od začiatku a náznaky kotlu, ktorý vypukne na ďalšej kapele, sme mohli pocítiť. Riffy padali na úrodnú pôdu, spev sa orientoval v chrapľavých vodách so supportom z druhých radov. Príjemný začiatok akcie, thrash metalové naladenie stúpa na plné obrátky.

IMG_3050Od thrash metalu si na chvíľku oddýchneme, no ručička vitálnosti stúpa na maximum. DEATH BY STEREO vedia ako vyťažiť zo svojej hudby úplné maximum. Ich hardcore je postavený na chytľavých a melodických refrénoch s potenciálom archivácie v mozgu na dosť dlhý čas. Popritom z nich tečie masa energetickej šťavy, že by ste si s ňou mohli otvoriť biznis. A to, že sú poriadny underground, dokazuje spevák od prvých tónov už len tým, že viac času trávi v publiku ako na stagei, refrény prenecháva odspievať fanúšikom a pivo prelieva do vysmädnutých krkov! Popritom jeho melodické linky sú zaspievané skvelo a bez problému, k tomu ich kombinuje s „klasickými“ ukričanými pasážami a to na mieste nepostojí ani na chvíľku, čím sa inšpirujú aj jeho kolegovia z kapely. Dravosť, nespútanosť a až vášnivosť z nich priam srší a každý sa baví s nimi. Normálne takýto štýl skoro vôbec nepočúvam, no tento koncert vo mne zanechal silný dojem.

IMG_3075Skutočný otras pódiom ešte len prišiel. Kult všetkých crossoverových a moshovacích kultov. D.R.I.! Vlajková loď oldschool thrashu spojeného s hardcorom pristála na pódiu a začalo sa peklo. Tempá sršali jedna radosť, riffy striedali sóla a tie opäť poriadny thrashing. Čas na vydýchanie nepripadal do úvahy. Ľudia vytvorili poriadny kotol, ktorý sa nezastavil a ako prímesi z pódia do neho padali „skokani“. Z pôvodných členov nám ostali len spevák a gitarista, ktorí sa nedali zahanbiť a dali zo seba všetko. Šišatý basák je u nich tiež už nejaké to desaťročie a bubeníkom si omladili zostavu. Musím ho však pochváliť, každý part dával s poriadnou náruživosťou a chuťou to celé rozbiť. Keby ste chceli zapísať setlist večera, tak by ste si museli pripraviť veľmi dlhý papier. Hralo sa z každého albumu, všetko zásadné a dôležité odznelo, veď sa hralo pomaly 2 hodiny vkuse. Neuveriteľný výkon, ak zoberieme za fakt, že tempá nepovoľovali a mastili ako za mladých čias 80´s.

Ľudí sa nazbieralo niečo cez 150, no zato každý dal zo seba dávku potu. Energiou nabitý a legendárnych tónov preplnený večer, ktorý do vás natankoval toľko živelnosti, koľko by vám nedal ani celoročný pobyt vo fitness centre!

Fotky: Jana Holičková (gregi.net)

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj