Report – AVULSED, NATRON, PRION, 25. september 2015, U Očka, Bratislava

IMG_0934Často sa nestáva, že turné legendárnej kapely (ktovie, či tento pojem môžeme využiť pre death metalovú kapelu) vyjde pre našu krajinu na piatok. Výhovorky na neochotu ísť niekam počas roboty boli mimo misu a to, že vedľa hrali Alkehol (ako to vôbec niekto môže počúvať?) sú úplne niekde inde. Možno sú AVULSED braní len veľmi okrajovo, resp. len pre zanietených, ale ako významnú kapelu v rámci žánru sa musia brať všetkými desiatimi. Svojím gore a perverzne ladeným death metalom, ktorý kľudne môžeme zaradiť medzi starú školu, valcujú stále. Posledný počin „Ritual Zombi“ (ku ktorému bolo spravené turné) je prvotriedna ukážka, ako sa to má robiť – drsne, špinavo a odpodlahy! I keď odvtedy už vyšlo nové a nadmieru vydarené EP „Altar of Disembowelment“, na ktoré tiež došlo v ich repertoáre. Spoločnosť im robili talianski majstri technicky orientovaného death/grindu – NATRON a ďaleké Argentínske vlajky prišli predstaviť PRION. Pre každého death metalistu povinná jazda!

Problémy organizátora, ktorý došiel až počas setu prvej kapely – PRION, urobili kus zmätky a to sa odzrkadlilo aj na účasti pod pódiom. Mňa našťastie pustili skorej a tak som si v „obyvačkovej“ atmosfére vypočul, ako sa drtí death metal v Argentíne. Musím povedať, že chalani popri točení „haciendy Biely Dom“ sa venujú naplno svojim nástrojom, čo sa silno ukazuje na ich hudbe. Hromada rozličných štruktúrnych nápadov, príjemný, ale aj dravý prístup (čiže vysmiato, ale rázne!), zmes tónov a všetko podané, i napriek tomu, že nás tam bolo dokopy desať, s poriadnym driveom. Spevák svoj growling držal prevažne v tradičných hrdelných postupoch, no vedel, ako ním má naložiť. Príjemný úvod akcie.

IMG_0907Ľudí sa už celkom slušne nazbieralo a tak nastal čas spustiť tóny z Talianska. NATRON prišli ukázať, že taliansky death metal nie je len HOUR OF PENANCE, FLESHGOD APOCALYPSE (síce by sme mohli pokračovať s ANTROPOFAGUS či HIDEOUS DIVINITY, i keď sa k tomuto hnutiu pridali len nedávno, a tak ďalej…), ale svoje silné miesto majú aj oni už od roku 1992. Technicky ladený death metal s občasnými odbočeniami do grindových sypačiek s preťahovanými, ale aj melodicky ladenými gitarovými linkami so zaujímavou stavbou riffov. Všetko toto na nás vybalili a spustili v pomerne silných obrátkach. Ľudia sa už prestávali báť a spustili súboje so spevákovými vlasovými vírmi. Počas veterných pretekov dával aj slušnú dávku growlingu, celkom svojského, a pôsobil oddaný tomu, čo zo seba dáva. Mocné a dravé vystúpenie, ktoré zasadilo veľmi úrodnú pôdu pre hlavných rezníkov večera.

IMG_0931Nastal čas, aby Dave Rotten zobral do rúk mikrofón a vypustil všetko nechutné do nás. AVULSED zneli už od prvých tónov, že to bude nadmieru nasraté, špinavo-oldschoolové a brutálne. Dokonca sa mi zdalo, že Dave dával oveľa väčšie grády a celkovo postavil vokál viac na brutal death metalovom duchu oproti nahrávkam. O to väčšia sila sálala z pódia, niekedy som mal pocit, že mi musí hlava odletieť za najbližšou hnilobnou mŕtvolou. Grády sa odzrkadlili aj na publiku, kde to i napriek mokrej dlážke nadmieru vrelo, dokonca došlo aj na „wall of death“ aj keď prispôsobený priestoru. Popri všetkej zlobe skrývajú Španieli aj pár melodicky ladených vyhrávok a šťavnatých sól (ako to zvykne bývať pri kapelách zo starej školy), pri ktorých bola radosť počúvať každý tón. Surové riffy a celkovo dravosť však prevyšovala a my sme si mohli točiť hlavu blahom. Nabitý tankodrom sa previal Očkom a nám ostali poriadne polepené vlasy, spotené pazuchy a pocit nadmieru vydareného vystúpenia, ktoré si nemohlo odpustiť modriny. Jedine škoda, že účasť padla pred hranicou 70 kusov, žiadalo by si to aspoň o 30 viac, alebo to už vidím prehnane s našou death metalovou scénou?

Fotky: Alexandra Power
Alexandra Power Art

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj