„Ožije“ opäť Apoplexy?

Pamätníci sa už určite potešili, no musíme Vás sklamať, budete sa musieť uspokojiť len s prevydaným debutom (Tears of the Unborn – 1995), demom (Dysmorphophobia – 1992) a posledným albumom (Monarchy of Damned – 2000) tejto myjavskej legendy. Možno sa niekto spýta, čo to bolo vlastne za skupinu? Vedzte, že to bola jedna z kapiel, ktorá výrazne prispela k pestrosti death metalovej scény 90-tych rokov. Jej existencia žiaľ netrvala dlho, len cca do roku 2000. Aj napriek tomu svojim debutom vydaným v roku 1995 dokážu zaujať death metalového poslucháča i dnes. Ide o premyslené a technicky vyspelé dielo popretkávané akustickými inštrumentálkami, o niečo viac melodickejšie ako v prípade niektorých súčasných kapiel hrajúcich rovnaký štýl.
index
No poďme späť do súčasnosti. V posledných rokoch sme svedkami „návratov“ mnohých kvalitných death metalových kapiel z 90-tych rokov. Či už to je to formou nového spomienkového albumu (Dissonance), alebo živého vystúpenia (Mordum? Fakt? Košice?). Či obnoví svoju činnosť aj Apoplexy je momentálne asi tak neisté ako zdravie Lemmyho. Určité snahy však prenikajú cez kyber priestor. Existuje totiž FB skupina nazvaná – „Chceme naspäť Apoplexy“, ktorá nedávno vyhodila nasledujúce informácie:

DARK SYMPHONIES / THE CRYPT ohlásili spoluprácu so slovenským obskúrnym kombom APOPLEXY, aby znovu vydali ich debut „Tears of the Unborn“ (1995) spolu s demom „Dysmorphophobia“ (1992) ako bonusové skladby. Dodatočne znovu vydajú aj druhú nahrávku „Monarchy of Damned“ (1999), ktorá vyšla len v obmedzenom náklade 500 kusov na kazete.
Čistý, old school klasický death metal kombinujúci melodické prvky so strednými až rýchlymi tempami, gutturálne vokály, akustické pasáže a ultra ťažké riffy pripomínajúce Demigod (Fin), starý Sentenced (Fin), starý Amorphis (Fin) a Death (USA) !
Obe CDs budú mať dizajn podľa originálnych nahrávok, respektíve budú obsahovať prvky pôvodnej grafiky s dôrazom na detail, dokonca aj logo a typ písma kvôli dosiahnutiu nostalgie. Priložené budú aj čerstvé poznámky pôvodných zakladajúcich členov, Mária Dugu a Andreja Kohouta.
Neskôr vyjdú obe nahrávky aj na vinyle, obmedzené na počet 500 kusov z každej a budú zabalené v 350 gramových otváracích obaloch. Obe LPs budú obsahovať všetok materiál ako CD verzie.
Vychádza v roku 2016.“

images
Je teda zatiaľ priestor na radosť? Myslím si, že aj vyššie uvedená informácia môže potešiť, ale skôr zberateľov. A tak si len zahundrem, ktovie čo nám budúcnosť prinesie, možno sa dočkáme aj skutočného oživenia Apoplexy :).

FB stránka „Chceme naspäť Apoplexy“
Viac informácii o kapele:
http://perlyslovenskehodeathmetalu.blogspot.sk/index.html#8825010960210470020
http://www.metal-archives.com/bands/Apoplexy/3058

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj