Recenzia – HEAVING EARTH – „Denouncing the Holy Throne“ (Lavadome Productions, 2015)

CoverTemné mračná sa začínali zmrákať už koncom minulého roka, keď svet započul prvé riadky proroctva s kapitolou „Doomed Before Inception“. Temnota zahalila všetko vôkol! Celý zväzok zla uzrel svetlo sveta (a obrátil ho na tmu) už vo februári. Dobré sily ma udržali vo väzení až do júna, keď sa mi podarilo utiecť na ich mystické omše. Malá komorná sa uskutočnila v Trenčíne (Havana) a väčšia v Košiciach (Collosseum), kde veľa prívržencov nenabrali, no svojím tajuplným odkazom nakazili každého jedného. Pri tejto príležitosti sa dostávam ku celému zväzku temnôt. Tu Vám ponúkam jeho rozbor až do samotného pekla!

Začiernené mračná prichádzajú už v úvode (niečo ako menšie intro na začiatku „The Final Crowning“), ktoré zatemnia oblohu okolo vašich uší, navodia všadeprítomnú zlobu a pohltia vás atmosférou plnej ničoty. Tá atmosféra ako keby vyžarovala z každého tónu, čo vypustia, a každá jedna preťahovačka či trilkovačka, sťaby hrali temní faunovia v najtmavejších jaskyniach privolávajúci vyššiu moc z hlbín. Čaro zla vás nepustí až do posledného tónu a „outro“ pomaly rozpustí temné mraky a vypustí vás preorientovaných na temnú stránku.

Kebyže sa ideme pozrieť na prorokov tejto vízie zla, tak narazíme na veľmi mocné mená. Od bájnych MORBID ANGEL si požičali temnotu, IMMOLATION im dodáva tú ťaživosť, drvivosť a nasratosť voči všetkému dobrému. Menšími písmenami by sme našli aj INCANTATION či HATE ETERNAL, od ktorých klíči predtucha temna. Totem vytvorený z týchto konárov predstavuje už osobitné chápanie zla a vypúšťa vlastné výhonky začiernených vetvičiek.

heVýkony predstaviteľov skazy sú kapitoly samé o sebe. Stačí sa sústrediť na Jirku Zajíca, čo predvádza s bubnami – nápady, vychytávky, či premyslené náklepy, ktoré majú poriadnu razantnosť. Poézia! Gitarové party striedajú trilkovanie, rôzne preťahované party, technické kúsky, či rôzne sóla, k čomu pridáva basa náramnú mohutnosť. Zvýšenú pozornosť si zaslúži aj hlas temnôt v podaní Žlababy. Ide na to poriadne do hĺbky a pritom je úplne šťavnatý, sýty a plný. Dopĺňa pexeso zmaru do posledného kúsku. Pritom si zoberte, že spieva ešte v BRUTALLY DECEASED či SHAMPOON KILLER a všade znie úplne inak. Ako to ten chlap robí?

Celý čas som sa zamýšľal, či dám tomuto skvostu plný počet bodov, alebo si bod nechám pre prípad ešte väčšieho zla. Uvedomil som si však, že dať tomuto monumentálnemu dielu menej ako plný počet bodov by bola metalokrádež a zneváženie tohto opusu temnoty. Vzdávam hold a klaniam sa vyššej moci!

Hodnotenie: 10/10

Linky na kapelu:
Official FB
bandzone profil

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj